Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Μήλον της έριδος» το φυσικό αέριο στην Κύπρο

«Μέχρι στιγμής δεν με έχουν καλέσει για αναγνώριση» απαντά σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» η Κωνσταντίνα Κούνεβα

«Μήλον της έριδος» το φυσικό αέριο στην Κύπρο

  • A-
  • A+

Στα ευρήματα φυσικού αερίου στις κυπριακές ακτές, καθώς και στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής ραδιοφωνίας (DLF) που θέτει ταυτόχρονα το ερώτημα της λύσης του Κυπριακού μέσα από τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, τα κοιτάσματα αερίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο οι ευρύτεροι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην περιοχή καθώς και τα συμφέροντα της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο περιπλέκουν την κατάσταση προς το παρόν. 

Το DLF αναφέρει πως μετά την αποτυχία εξεύρεσης συμβιβασμού για το επίμαχο θέμα των 35.000 Τούρκων στρατιωτών που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Κύπρο, πολλά είναι τα θέματα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά: εκτός από την ασφάλεια ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της «κατανομής εξουσίας» αλλά και της «κατανομής των εδαφών» σε περίπτωση μελλοντικής επίλυσης του Κυπριακού.

«Πρώτα απ' όλα τίθεται το ερώτημα: τι κράτος θα προκύψει στην Κύπρο μετά από ενδεχόμενη επανένωση; Η ελληνική πλευρά το βλέπει ως συνέχεια της Δημοκρατίας της Κύπρου, στην οποία θα προσχωρήσει η τουρκική πλευρά ως εθνοτική ομάδα. Από την άλλη οι Τουρκοκύπριοι διεκδικούν να είναι ισάξιοι συνιδρυτές ενός νέου κράτους».

Σύμφωνα με το γερμανικό ραδιόφωνο, «το γεγονός ότι σήμερα οι δύο πλευρές απέχουν τόσο πολύ η μια από την άλλη όσο ποτέ άλλοτε στο πρόσφατο παρελθόν οφείλεται στα απρόσμενα ευρήματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο».

Ωστόσο, η διαμάχη για την εκμετάλλευση των κρυμμένων στο βυθό της θάλασσας κοιτασμάτων «είναι εκρηκτική από γεωπολιτική άποψη και θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε νέα στρατιωτική σύρραξη στην Κύπρο: γιατί και οι Τούρκοι θέλουν να έχουν μερίδιο».

Από τη μια πλευρά, καταλήγει το ρεπορτάζ, οι Ελληνοκύπριοι ελπίζουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπό τον φόβο της διεθνούς απομόνωσης θα κάνει υποχωρήσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία από τη μεριά της, «ως προστάτιδα των Τουρκοκυπρίων», δεν θέλει μόνο να βοηθήσει την τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά συγχρόνως να διασφαλίσει και τα δικά της συμφέροντα.

Με πληροφορίες από DW, DLF

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Spiegel: Τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο
Για «κυνήγι θησαυρού» στη Μεσόγειο κάνει λόγο δημοσίευμα του γερμανικού der Spiegel, αναφερόμενο στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στην...
Spiegel: Τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο