Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ως τον Μάιο η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ

EUROKINISSI

Ως τον Μάιο η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ

  • A-
  • A+

«Παραμένει ο στόχος μας να πωληθούν οι λιγνιτικές μονάδες», δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, ο οποίος πρόσφατα κηρύχθηκε άγονος. 

Στο περιθώριο της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικού Ρεύματος από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) που έγινε σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι «πρόκειται για μία οικονομική, επιχειρηματική, συναλλαγή και δεν χρειάζεται δραματοποίηση» και συμπλήρωσε ότι η ΔΕΗ «πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Θα έχουν επιλυθεί βασικές εκκρεμότητες».

Όπως εκτίμησε, η επαναπροκήρυξη θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο, πριν τις ευρωεκλογές, σημειώνοντας: «Εμείς είμαστε έτοιμοι. Είμαστε σε θέση και έχουμε ξεκινήσει συγκεκριμένες ενέργειες. Με άλλο κλίμα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα».

Αιτιολογώντας τη στρατηγική που ακολουθεί η εταιρεία, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε τα παρακάτω:

Η ΔΕΗ θέλει να πωληθούν αυτές οι μονάδες για να στραφούμε πιο αποφασιστικά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο λιγνίτης χρειάζεται για τη χώρα, είναι απαραίτητος, αλλά δεν μπορεί και ούτε θέλει η ΔΕΗ μόνη της να διαχειρίζεται τη λιγνιτική παραγωγή. Είμαστε ευθυγραμμισμένοι από αυτή την άποψη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιστεύουμε ότι είδε πως από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατό, σε δύσκολες συνθήκες, να πωληθούν οι μονάδες. Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να τις χαρίσουμε ή να αποδεχτούμε όρους που κάποιοι θα έπαιρναν περισσότερα στην πορεία από αυτά που θα μας έδιναν για την αγορά των μονάδων.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τα φωτοβολταϊκά

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι τα φωτοβολταϊκά αποτελούν το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως συμπλήρωσε, η ΔΕΗ έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς διαθέτει πολλές εκτάσεις για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, το πρόγραμμα της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια είναι «εξαιρετικά φιλόδοξο», καθώς «μέχρι το 2022 θα τετραπλασιάσει την εγκαταστημένη της ισχύ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέχρι το 2030 θα την 15πλασιάσει. Θα αυξήσουμε τις επενδύσεις μας στον τομέα αυτό με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από αυτούς που προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΔΕΗ ζήτησε βελτίωση των δύο προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες
Κατατέθηκαν δύο προσφορές στον διαγωνισμό για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης. Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, ζητήθηκε...
Η ΔΕΗ ζήτησε βελτίωση των δύο προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέρασαν κι οι «έξι» υποψήφιοι για τις λιγνιτικές μονάδες
Χωρίς... απώλειες συνεχίζεται ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, καθώς και τα έξι σχήματα που είχαν εκδηλώσει...
Πέρασαν κι οι «έξι» υποψήφιοι για τις λιγνιτικές μονάδες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση των δυο λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλοπολη και Μελιτη, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ που ελήφθη το...
Άγονος ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμφωνία εξόφλησης των χρεών της ΛΑΡΚΟ

Η ΔΕΗ «δεν έβγαλε από την πρίζα» τη ΛΑΡΚΟ, αλλά κατέληξε σε μια δεσμευτική συμφωνία με την επιχείρηση νικελίου που επιτρέπει στην...

Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμφωνία εξόφλησης των χρεών της ΛΑΡΚΟ