Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περικυκλώνει μικρούς ή μεσαίους οφειλέτες η ΑΑΔΕ

Περικυκλώνει μικρούς ή μεσαίους οφειλέτες η ΑΑΔΕ

  • A-
  • A+

Σε φορολογούμενους με χρέη από 1 έως 300.000 ευρώ θα στοχεύουν τα δύο νέα κέντρα είσπραξης οφειλών που θα δημιουργηθούν τους επόμενους μήνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αφαιρεί από τα δικαστικά τμήματα των ΔΟΥ την αρμοδιότητα για το κυνήγι των 4 εκατομμυρίων μικρών οφειλετών (χρωστούν όλοι μαζί 28,5 δισ. ευρώ) και τη μεταφέρει στα ειδικά κέντρα είσπραξης τα οποία δημιουργεί. Αυτά θα λειτουργούν με το ίδιο σύστημα που εφαρμόζει σήμερα η Ειδική Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), η οποία δημιουργήθηκε στην καρδιά των μνημονιακών χρόνων για οφειλέτες με χρέη προς την εφορία από 300.000 έως και 9 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ κυκλώνει τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής. Αλλωστε τα έσοδα της ΕΜΕΙΣ από τους μεγαλοοφειλέτες, που χρωστούν 75,5 δισ. από τα 104 δισ. ευρώ, θεωρούνται ιδιαίτερα χαμηλά, καθώς για το σύνολο του 2018 δεν ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.

Με τα εισπρακτικά αποτελέσματα να μην είναι τα αναμενόμενα, η Ανεξάρτητη Αρχή συγκεντρώνει όλες τις υποθέσεις και τις πληροφορίες που αφορούν μικροοφειλέτες στις δύο νέες μεγάλες Μονάδες Είσπραξης, για να μεγιστοποιήσει τις πιέσεις και την είσπραξη.

Την ίδια στιγμή, 25.000, πλήρεις και μερικούς, φορολογικούς ελέγχους θα πραγματοποιήσουν συνολικά το 2019 οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι είναι αυξημένοι περίπου κατά 7.500 σε σχέση με το 2018 και θα επικεντρωθούν στις φρέσκες υποθέσεις οι οποίες μπορούν να φέρουν και τα περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Περισσότεροι έλεγχοι το 2019

Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, Γιώργος Πιτσιλής, δίνει εντολή:

● Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, δηλαδή από τις 25.000 υποθέσεις, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας 5ετίας.

● Ποσοστό 75% των προηγούμενων υποθέσεων θα αφορά ελέγχους της τελευταίας 3ετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 προβλέπει τη διενέργεια πάνω από 200.000 φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτοί θα γίνουν με την αξιοποίηση των μεθόδων ανάλυσης κινδύνου (risk analysis), ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η διασύνδεση του Τaxisnet με το Κτηματολόγιο, την ΕΡΓΑΝΗ, τις τράπεζες, το ΓΕΜΗ και τον ΕΦΚΑ.

Στόχος είναι η άντληση στοιχείων για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση των φορολογουμένων. Στο μάτι των ελεγκτών θα βρεθούν οι τραπεζικές καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, φορολογουμένων με ύποπτη δραστηριότητα και με δυσαρμονία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων ή τόκων.

Ταυτόχρονα, οι ελεγκτές θα διενεργούν τυχαίους ελέγχους καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων φορολογουμένων οι οποίοι δεν είναι ύποπτοι, αλλά επιλέγονται τυχαία.

Επίσης θα ελεγχθούν:

◼ Τουλάχιστον 3.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων.

◼ Περίπου 1.000 ακίνητα που ενοικιάζονται μέσα από τις πλατφόρμες του διαμοιρασμού (π.χ. Airbnb), με βάση στοιχεία που αντλούνται από αντίστοιχους διαδικτυακούς τόπους.

◼ Πάνω από 8.000 περιπτώσεις διακίνησης αγαθών.

◼ Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, καταλύματα, τουριστικά σκάφη αναψυχής, ελαιοτριβεία, πρατήρια υγρών καυσίμων.

◼ Επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη δραστηριότητας σε γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία και Κύπρο.

◼ Επιχειρήσεις που σχετίζονται με εντοπισμό παράνομου λογισμικού ως προς την έκδοση φορολογικών στοιχείων. Πρόκειται για επιχειρήσεις που εκδίδουν αποδείξεις και τιμολόγια από ταμειακές μηχανές ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές που δεν είναι δηλωμένοι στην εφορία και οι συναλλαγές δεν καταγράφονται πουθενά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποντάρουν στις κατασχέσεις για να αυξήσουν τα έσοδα
Μετά τη βουτιά που σημείωσαν οι εισπράξεις του Δημοσίου, οι φορολογικές αρχές βάζουν στο στόχαστρο σπίτια, οικόπεδα, τραπεζικές καταθέσεις, μισθούς,...
Ποντάρουν στις κατασχέσεις για να αυξήσουν τα έσοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 101,8 δισ. τα φορο-φέσια
Την πιο βαριά κληρονομιά στην ιστορία των οφειλών από τα μνημόνια άφησε πίσω του το 2017. Πρόκειται για το «φέσι» νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς...
Στα 101,8 δισ. τα φορο-φέσια