• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 32.3°C
  5 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 33.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 34.8°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.2°C
  5 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 29.2°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.5°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 30.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  52%

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θόδωρος Βενιάμης, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ναυλαγοράς το 2019

ΑΠΕ ΜΠΕ / ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εθελοντική και η νέα εισφορά

 • A-
 • A+

Σε μια νέα «εθελοντική συνεισφορά» προς την πολιτεία θα προχωρήσουν από το 2019 οι Ελληνες εφοπλιστές, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θόδωρος Βενιάμης, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά, το νέο «συνυποσχετικό οικειοθελούς παροχής» που θα υπογραφτεί ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη ναυτιλιακή κοινότητα θα έχει «αόριστη χρονική διάρκεια» και θα ορίζει την καταβολή ενός σταθερού ποσοστού 10% επί των εισαγόμενων ναυτιλιακών μερισμάτων των φυσικών προσώπων.

Το συνυποσχετικό, όπως επισήμανε ο Θ. Βενιάμης, σε κάθε περίπτωση θα σέβεται νομοτεχνικά το υφιστάμενο θεσμικό ναυτιλιακό πλαίσιο.

Η εξαγγελία του προέδρου της ΕΕΕ σε πρώτη ανάγνωση ακούγεται θετική και αισιόδοξη, ωστόσο αυτόματα προκύπτουν εύλογα ερωτήματα και διαπιστώσεις, όπως:

◼ Ποιο θα είναι το ποσό που θα καταβάλουν τελικά οι εφοπλιστές;

◼ Πώς θα προσδιορίζεται αυτό;

◼ Ποιος μπορεί να γνωρίζει τα εισαγόμενα ναυτιλιακά μερίσματα των φυσικών προσώπων;

◼ Θα είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από αυτό που κατέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια με την «εθελοντική» φορολόγηση (περίπου 140 εκατ. ευρώ ετησίως);

◼ Η αόριστη χρονική διάρκεια του νέου συνυποσχετικού δεν αλλάζει σε κάτι την προηγούμενη κατάσταση, καθώς από τη στιγμή που παραμένει εθελοντική, θα συμμετάσχουν όσοι εφοπλιστές επιθυμούν και βεβαίως θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το νέο συνυποσχετικό έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στο Δ.Σ. της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και μάλιστα πρόκειται να υπογραφτεί μέσα στον Φεβρουάριο.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Ευκλ. Τσακαλώτος έχει ορίσει ρήτρα στη συνεισφορά που θα αποδίδουν οι εφοπλιστές, βάσει της οποίας δεν θα μπορεί να είναι κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2018 ολοκληρώθηκε η ισχύς του προηγούμενου συνυποσχετικού ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στους εφοπλιστές.

Η εθελοντική συνεισφορά προβλέφθηκε με το άρθρο 42 του νόμου 4301/2014 για την τετραετία 2014-2017 και βάσει της συγκεκριμένης συμφωνίας στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου τα τρία αυτά χρόνια θα έμπαιναν 420 εκατ. ευρώ. Το καλοκαίρι του 2017 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε με τον πρόεδρο της ΕΕΕ Θ. Βενιάμη την επέκταση για ακόμα έναν χρόνο (2018) του συνυποσχετικού.

Κατά τ’ άλλα ο Θ. Βενιάμης στη γενική συνέλευση της ΕΕΕ για άλλη μία φορά επανήλθε στο θέμα της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας, λέγοντας ότι η ελληνική ναυτεργασία καλείται να ακολουθήσει τα βήματα της παγκοσμιοποίησης και να συμπλεύσει με τις αρχές της ανταγωνιστικότητας της διεθνούς ναυτεργασίας, ενώ δεν παρέλειψε και πάλι να αφήσει αιχμές για τις «τελματώδεις συνδικαλιστικές πρακτικές και νοοτροπίες άλλων εποχών» που μπλοκάρουν την επιλογή στους νέους της πατρίδας να επιλέξουν το ναυτικό επάγγελμα.

Αναφερόμενος στην αλλαγή των ναυτιλιακών καυσίμων από το 2020 (μετάβαση σε νέα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας 0,5% σε θείο) υπενθύμισε ότι η Ενωση εξέφρασε εγκαίρως και δημοσίως τις έντονες ανησυχίες της για τους νέους κανόνες παιχνιδιού στη λειτουργία της ναυτιλίας.

Επανέλαβε ότι θέση τους είναι τα ναυτιλιακά καύσιμα που θα χρησιμοποιούν από το 2020 να συμμορφώνονται με την απαιτούμενη περιεκτικότητα στο θείο, αλλά να είναι κατάλληλα για χρήση, χωρίς να διακυβεύονται η ασφάλεια των πλοίων, των πληρωμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ναυλαγοράς το 2019 τόσο για τον κλάδο των δεξαμενόπλοιων όσο και για τα φορτηγά ξηρού φορτίου, ελπίζοντας ότι μετά τη δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουν τώρα, θα μπορέσουν να βρεθούν σε πορεία ενίσχυσης εσόδων.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ναυτιλιακό συνάλλαγμα της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2018 ανήλθε σε 15,2 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2017, επανερχόμενο σταδιακά αλλά με σταθερούς αυξητικούς ρυθμούς στα επίπεδα εισαγωγής συναλλάγματος πριν από την επιβολή των capital controls.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνικό το 21% του παγκόσμιου στόλου
Σημαντική αύξηση σημειώνει τα τελευταία χρόνια η δύναμη του ελληνόκτητου στόλου, ενώ οι παραγγελίες ναυπήγησης νέων πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών συνεχίζονται με γοργό ρυθμό, ακόμα και τα χρόνια της πανδημίας.
Ελληνικό το 21% του παγκόσμιου στόλου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα για την επιστροφή των «Ποσειδωνίων»
Η ελληνική και συνακόλουθα η ευρωπαϊκή ναυτιλία παρέχει στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, με αφορμή το μήνυμά της ενόψει της έναρξης...
Μήνυμα για την επιστροφή των «Ποσειδωνίων»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπέρ του θαλάσσιου διαδρόμου για πλοία και ναυτικούς στον Εύξεινο Πόντο οι Έλληνες εφοπλιστές
Την πρόταση του συμβουλίου του ΙΜΟ για την επείγουσα δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου που θα επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνση ναυτικών και πλοίων από oυκρανικά λιμάνια, τον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική...
Υπέρ του θαλάσσιου διαδρόμου για πλοία και ναυτικούς στον Εύξεινο Πόντο οι Έλληνες εφοπλιστές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκλογές στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών
Επειτα από 13 χρόνια και τέσσερις συνεχόμενες θητείες, αλλάζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) καθώς αποχωρεί από την προεδρία ο Θόδωρος Βενιάμης, ο οποίος στα τέλη του 1987 εκλέχθηκε για πρώτη...
Εκλογές στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Να γίνει στην Ελλάδα το Κέντρο Ερευνας Εναλλακτικών Καυσίμων»
Πρόταση του προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (Committee), Χαράλαμπου Φαφαλιού ● Κριτική στην Ε.Ε. λέγοντας ότι «προσπαθεί να μονοπωλήσει τoν διάλογο για τους πράσινους φόρους»
«Να γίνει στην Ελλάδα το Κέντρο Ερευνας Εναλλακτικών Καυσίμων»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος πληρώνει για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας
Τεχνική έκθεση για τα πιθανά εναλλακτικά ναυτιλιακά καύσιμα και τεχνολογίες πλοίων που απαιτούνται να αναπτυχθούν για να καταστεί εφικτή η απανθρακοποίηση του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών παρουσίασε η ΕΕΕ.
Ποιος πληρώνει για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας