Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας

«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας

  • A-
  • A+

Με προσεκτικά βήματα προχωράει η σύνταξη του σχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα πάρει τη μορφή σχεδίου νόμου που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.

Στην κυβερνητική σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέκο Φλαμπουράρη, Μιχάλη Καλογήρου και Δημήτρη Λιάκο για την πορεία του σχεδίου, που καταρτίζεται υπό ασφυκτικές προθεσμίες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι «είμαστε σε καλό δρόμο. Κάναμε συζήτηση για διάφορα θέματα που αφορούν τη νέα πρόταση, ώστε να ολοκληρώσει η τεχνική ομάδα μας».

Το κυβερνητικό επιτελείο που είναι επιφορτισμένο με τη σύνταξη του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και του ιδιωτικού χρέους (ρύθμιση 120 δόσεων, εξωδικαστικός για όλους κ.λπ.), αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις δικλίδες ασφαλείας ώστε να μην… εισβάλουν στο πλαίσιο προστασίας οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο νέος νόμος «πατάει» πάνω στο κυπριακό μοντέλο «Εστία», που προβλέπει «κούρεμα» και επιδότηση κατά το 1/3 της δόσης του «κόκκινου» στεγαστικού.

Νωρίτερα, οι τραπεζίτες είχαν τη δική τους σύσκεψη, στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, για να συζητήσουν το δικό τους σχέδιο, το οποίο επεξεργάστηκε το ΝPL Forum της Ενωσης, βασιζόμενο στα σενάρια προσομοίωσης που έκανε η PwC για κάθε τράπεζα χωριστά, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των «κόκκινων» δανείων, την αξία των ακινήτων και το ύψος των προβλέψεων ώστε να εκτιμηθεί ποιο μπορεί να είναι το όριο προστασίας που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στα κεφάλαια.

Μέχρι αύριο, αναφέρουν οι πληροφορίες, οι τράπεζες θα παραδώσουν στην κυβέρνηση τα δικά τους δεδομένα και παρατηρήσεις ώστε να… καθαρογραφεί σύντομα το σχέδιο νόμου ώστε να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να πάρει το πράσινο φως το συντομότερο δυνατό και να πάει προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.

Ρεαλιστικό σχέδιο

Οπως υπογράμμιζαν αξιωματούχοι και τραπεζικά στελέχη, το σχέδιο πρέπει να είναι ρεαλιστικό για να μην υπάρχουν παρατηρήσεις και καθυστερήσεις και σε κάθε περίπτωση να προστατεύει την πρώτη κατοικία των οικονομικά αδύναμων αλλά και να παράγει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα, ο στόχος όλων των πλευρών είναι να δημιουργηθούν ικανές συνθήκες στην πραγματική οικονομία ώστε σε βάθος χρόνου να ξαναγίνουν ενήμερα όσο τον δυνατόν περισσότερα «κόκκινα» δάνεια.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΟΤΟΕ ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπό συζήτηση οι λεπτομέρειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια
Εξ αποστάσεως θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχτεί τον νόμο...
Υπό συζήτηση οι λεπτομέρειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη Ματζούνη στα στελέχη που υπέγραψαν αναδιαρθρώσεις δανείων
Μείωση του στόχου για υψηλότερα πλεονάσματα, σε συμφωνία με τους εταίρους, ζήτησε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Αlpha Bank ο πρόεδρός της...
Στήριξη Ματζούνη στα στελέχη που υπέγραψαν αναδιαρθρώσεις δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενα πολύ φιλικό... fund
Στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αννα Ζαΐρη, βρίσκονται οι...
Ενα πολύ φιλικό... fund
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες
«Κόφτη» δημιουργούν οι τράπεζες ώστε να μην εκμεταλλευτούν τις γενναιόδωρες ρυθμίσεις τους οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι μη συνεργάσιμοι...
«Κόφτη» σε μη συνεργάσιμους δανειολήπτες βάζουν οι τράπεζες