• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 29.5°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.1°C / 29.6°C
  3 BF
  31%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 27.7°C
  0 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.3°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 29.0°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 27.0°C
  2 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.3°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 27.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 29.4°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  0 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 28.9°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  0 BF
  27%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πυρετός συσκέψεων για τα «κόκκινα» στεγαστικά

 • A-
 • A+

Εβδομάδα έντονων διεργασιών και πυρετωδών συσκέψεων ξεκινάει σήμερα, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, δηλαδή τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη που «λήγει» στο τέλος του μήνα.

Στα αρμόδια υπουργεία και στο μέγαρο Μαξίμου, όπου σήμερα θα πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, η προεργασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ αυστηρό και το εγχείρημα δύσκολο, αφού πέραν του αυτονόητου στόχου –δηλαδή την προστασία της πρώτης κατοικίας– πρέπει να επιτευχθούν ακόμα δύο: να μη δημιουργηθεί μια νέα στρατιά στρατηγικών κακοπληρωτών και να επιταχυνθεί μείωση των «κόκκινων» δανείων χωρίς κλυδωνισμούς.

Γνωστό είναι ήδη πως με νέο θεσμικό πλαίσιο η Ελλάδα θα υιοθετήσει το κυπριακό μοντέλο «Εστία», σύμφωνα με το οποίο υπό όρους και προϋποθέσεις το κράτος επιδοτεί κατά 1/3 τη δόση «κόκκινου» στεγαστικού δανείου –στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί κονδύλι 200 εκατ. ευρώ–, το οποίο έχει προηγουμένως «κουρευτεί» από την τράπεζα. Και αυτό ουσιαστικά αποτελεί το «κλειδί» για τον καθορισμό του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και του είδους των δανείων που θα προστατεύονται, δηλαδή θα είναι μόνο στεγαστικά ή και επιχειρηματικά με ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι τράπεζες θα αποστείλουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τη δική τους πρόταση και ειδικότερα διάφορα σενάρια προσομοίωσης που έχουν κάνει –με βάση την αξία των ακινήτων, τα υπόλοιπα δανείων κ.λπ.– ώστε να διαπιστώσουν ποιο ύψος «κουρέματος» και ποιο όριο προστασίας δεν θα «χτυπήσει» στις προβλέψεις και άρα στα κεφάλαιά τους.

Υπενθυμίζεται ότι το κυπριακό μοντέλο «Εστία» έχει ως βάση τη σχέση αξίας δανείου και υποκείμενου ακινήτου (loan to value). Δηλαδή, όταν η αξία του δανείου είναι υψηλότερη από την τρέχουσα αξία του ακινήτου, η τράπεζα θα «κουρεύει» το υπερβάλλον ποσό, στη συνέχεια θα συμφωνεί με τον δανειολήπτη νέα ρύθμιση, η δόση της οποίας θα επιδοτείται κατά το 1/3 από το κράτος.

Οπως εξηγούσαν τραπεζικοί κύκλοι πρόκειται για πολύ δύσκολη άσκηση καθώς οι επιπτώσεις «κουρέματος», επιμήκυνσης δανείων κ.λπ. πρέπει να εκτιμηθούν και να προβλεφθούν σε βάθος χρόνου και σε συνδυασμό με τη γενικότερη στρατηγική μείωσης των «κόκκινων» δανείων και του ιδιωτικού χρέους.

Στόχος είναι την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, το σχέδιο για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επί του παρόντος, συμφωνία επί της αρχής μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης είναι ότι προστασία πρέπει να υπάρχει σε κάθε περίπτωση και η βασική διαφωνία αφορά το όριο προστασίας, με τις τράπεζες να επιμένουν ότι πρέπει να είναι κοντά στις 100.000 ευρώ –καλύπτεται έτσι το 85% των στεγαστικών– και να αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πλευρά, δεν είναι σαφές πού τοποθετείται το… όριο προστασίας, καθώς αναζητείται η χρυσή τομή ώστε να μην κινδυνέψει η πρώτη κατοικία των οικονομικά ευάλωτων καταναλωτών και, από την άλλη πλευρά, να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στις τράπεζες που βρίσκουν σιγά σιγά τον βηματισμό τους προς την κανονικότητα, ώστε να στηρίξουν την προσπάθεια ανασύνταξης της οικονομίας και της κοινωνίας έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία οικονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχέδια για τα 88 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων
Μία δεκαετία και υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα χρειαστεί η πραγματική οικονομία για να απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια. Οπως διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες...
Τα σχέδια για τα 88 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
Επιθετικά, φιλόδοξα, αλλά σε καμία περίπτωση μη ρεαλιστικά, χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ τα επιχειρησιακά πλάνα των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των...
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη
Με δεδομένη την πίεση για μείωση των ελληνικών προβληματικών δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες εκ των πραγμάτων να «καθαρίσουν» τα βιβλία τους με πωλήσεις μεγάλων...
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στήριξη Ματζούνη στα στελέχη που υπέγραψαν αναδιαρθρώσεις δανείων
Μείωση του στόχου για υψηλότερα πλεονάσματα, σε συμφωνία με τους εταίρους, ζήτησε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Αlpha Bank ο πρόεδρός της Βασίλης Ράπανος, σημειώνοντας ότι η οικονομία μπαίνει σε μια...
Στήριξη Ματζούνη στα στελέχη που υπέγραψαν αναδιαρθρώσεις δανείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας