• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 23.0°C
  4 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 20.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.0°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.6°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.0°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 23.9°C
  2 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  80%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ΣτΕ «παγώνει» έργα της Cosco στο λιμάνι

 • A-
 • A+

Η εμπλοκή στο έργο που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο ΟΛΠ-Cosco για την επέκταση του επιβατικού λιμένα στη νότια ζώνη του λιμανιού του Πειραιά, και το οποίο έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από φορείς και συλλογικότητες της πόλης εδώ και πολύ καιρό, συνεχίζεται, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας, με δύο αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, έκανε δεκτές τις αιτήσεις δύο εταιρειών που είχαν ασκήσει προσφυγή σχετικά με τη διαγωνιστική διαδικασία.

Τον Νοέμβριο του 2018 η πρόεδρος του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, Μαρία Καραμανώφ, μετά από εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ηλία Μάζου έκανε δεκτές τις αιτήσεις των δύο εταιρειών «Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε.» και ανέστειλε προσωρινά σύμφωνα με το άρθρο 372 του νόμου 44123/2016 την εκτέλεση των 1 και 2/2018 αποφάσεων της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών που αφορούσαν την επέκταση του επιβατικού λιμένα.

Με την τωρινή απόφαση του ΣτΕ παρατείνει το «πάγωμα» των έργων επέκτασης, που θα ισχύει μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ επί των κύριων αιτήσεων των δύο εταιρειών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εκδοθούν μέσα στο 2019.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου της επέκτασης του λιμένα (μπροστά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στην Πειραϊκή Ακτή), όπου θα δημιουργηθούν νέες προβλήτες προκειμένου να καταπλέουν μεγάλα κρουαζιερόπλοια (άνω των 350 μέτρων), προϋπολογισμού 136.283.800 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), προκηρύχτηκε από τον ΟΛΠ που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου τον Ιούλιο του 2018.

«Περιβαλλοντική καταδίκη»

Υπενθυμίζεται ότι φορείς και συλλογικότητες εδώ και μήνες έχουν εκφράσει την αντίδρασή τους στο συγκεκριμένο έργο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, για να υλοποιηθεί θα προηγηθεί μια τεράστια επιχωμάτωση 200 στρεμμάτων σε πρώτη φάση και σε συνδυασμό με το πολυώροφο εμπορικό κέντρο, που επίσης σχεδιάζουν να δημιουργήσουν οι Κινέζοι, «η περιβαλλοντική καταδίκη του Πειραιά» θα είναι μη αναστρέψιμη.

Πιστεύουν ότι το έργο είναι «περιττό» και «παράλογο», σε βάρος της ποιότητας ζωής και της υγείας των κατοίκων, του φυσικού και αρχαιολογικού περιβάλλοντος του Πειραιά, αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας του λιμανιού.

Από την πλευρά του ο ΟΛΠ υποστηρίζει ότι αυτό το έργο είναι αναγκαίο προκειμένου το λιμάνι του Πειραιά να προσελκύσει κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς και να γίνει home-port.

Παράλληλα όμως το ΣτΕ με τις αποφάσεις του εγείρει νομικά ζητήματα για την παραχώρηση του ΟΛΠ στην Cosco.

Συγκεκριμένα, στις δύο δικαστικές αποφάσεις αναφέρεται ότι δεν επιβλήθηκε με επαρκή δημοσιότητα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος η οποία κατέληξε, τον Απρίλιο του 2016, στην υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών με τον επενδυτή (Cosco).

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η συναφθείσα Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Cosco συνιστά πλήρη και ριζική μεταβολή του νομικού καθεστώτος και των όρων της σύμβασης του 2002 για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και κατ’ επέκταση, συνιστά αντίστοιχη μεταβολή του περιεχομένου των δικαιωμάτων τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Cosco.

Στις αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων σημειώνεται ακόμα ότι δεν τηρήθηκαν οι κατά το ενωσιακό δίκαιο προϋποθέσεις δημοσιότητας, κάτι που μπορεί να ασκήσει ουσιώδη επιρροή στη διαμόρφωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και του κύκλου των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΠ: Θα εφαρμόσουμε το επενδυτικό μας σχέδιο με όποιες προσαρμογές κρίνονται απαραίτητες
Την πρώτη επίσημη παρέμβαση-σχόλιο έκανε ο ΟΛΠ-Cosco, σχετικά με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίνονται  «μη νόμιμες οι πράξεις έγκρισης» των έργων που πραγματοποιεί η εταιρεία στο λιμάνι...
ΟΛΠ: Θα εφαρμόσουμε το επενδυτικό μας σχέδιο με όποιες προσαρμογές κρίνονται απαραίτητες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ΣτΕ μπλοκάρει τα έργα της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά
Με τρεις αποφάσεις του επί προσφυγών πολιτών και φορέων το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο έκρινε ότι είναι «μη νόμιμες οι πράξεις έγκρισης» των έργων, καθώς δεν είχε προηγηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών...
Το ΣτΕ μπλοκάρει τα έργα της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις για την πώληση λιμανιών
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα λιμάνια ύστερα από συνεδριάσεις που πραγματοποίησαν και αφού εκτίμησαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν να...
Νέες κινητοποιήσεις για την πώληση λιμανιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φουντώνει το παρασκήνιο για τον ΟΛΠ
Μόλις πέντε ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ για να ολοκληρωθεί η Σύμβαση Παραχώρησης ελληνικού Δημοσίου - ΟΛΠ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες πώλησης, ένα απίστευτο...
Φουντώνει το παρασκήνιο για τον ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιπρόσωποι των λιμενεργατών από Λιβόρνο και Γένοβα στον Πειραιά
Στον Πειραιά βρέθηκαν για δύο ημέρες, φιλοξενούμενοι του σωματείου (ΕΝΕΔΕΠ) των λιμενεργατών της Cosco, αντιπρόσωποι των εργαζομένων στα λιμάνια Λιβόρνο και Γένοβας του Συνδικάτου USB της Ιταλίας.
Αντιπρόσωποι των λιμενεργατών από Λιβόρνο και Γένοβα στον Πειραιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας