• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.6°C / 26.3°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.9°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  3 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 24.6°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.8°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Θύελλα
  20°C 20.4°C / 21.2°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.3°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.6°C
  2 BF
  47%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 26.0°C
  3 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.7°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 25.5°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  67%
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην ατζέντα η Αναπτυξιακή Τράπεζα

 • A-
 • A+

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει τις επόμενες εβδομάδες το σχέδιο νόμου για τη συγκρότηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενώ εξετάζεται και η δημιουργία παραρτήματος της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί όπως ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, πρόθεση είναι ανάμεσα στους σκοπούς της Αναπτυξιακής Τράπεζας να συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση κοινών έργων που προωθούν την περιφερειακή ανάπτυξη.

Η προετοιμασία της Αναπτυξιακής Τράπεζας ήταν ψηλά στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης, με τον Γίρκι Κατάινεν να χαρακτηρίζει τον θεσμό σημαντικό εργαλείο, επισημαίνοντας ότι μπορεί να έχει απευθείας πρόσβαση στις εγγυήσεις που παρέχονται μέσω που διαδόχου του σχεδίου Γιούνκερ, του προγράμματος InvestEU, μόλις αυτό υιοθετηθεί και γίνει λειτουργικό το 2021.

Χθες ήταν η σειρά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μοιράσει επαίνους για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα και την πρόοδο που έχει σημειώσει και καλωσόρισε την επιλογή για τη μη περικοπή των συντάξεων, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να στηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για μια υγιή οικονομία, μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε το σχέδιο δράσης του υπουργείου Οικονομίας, με το οποίο, μεταξύ άλλων: συντονίζει την υλοποίηση και αξιολόγηση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, δίνει προτεραιότητα στην επενδύσεις, θέτοντας σε λίγες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση τον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις.

Επιπρόσθετα, εισάγει τη λογική του πολυετούς σχεδιασμού για τη βέλτιστη αξιοποίηση πόρων (πενταετές εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα κ.ά.).

Ωστόσο, σε αυτή τη φάση που η Ελλάδα γυρνά σελίδα, σημασία όπως τόνισε ο Γ. Δραγασάκης έχει η εμπιστοσύνη, και σε αυτή τη κατεύθυνση η στρατηγική είναι παράλληλη.

Δηλαδή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών θεσμών στην αξιοπιστία και τη συνέπεια της χώρας, της κοινωνίας στις δυνατότητές της και στη δυνατότητα της δημοκρατίας και της πολιτικής να απαντούν στις ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών.

Η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού καταδεικνύει, σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης, πως ό,τι κερδίζεται στην οικονομία, επιστρέφεται στους πολίτες.

Τέλος, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας έκδοσης 5ετούς ομολόγου αποτελεί σημαντικό βήμα στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

•Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως είναι μικρό, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Οπως εξήγησε ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε διάλεξη, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν ακόμη αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και οι αποδόσεις τους παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες.

Σύμφωνα λοιπόν με τον διοικητή της ΤτΕ, η ύπαρξη του αποθέματος ασφαλείας ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ είναι χρήσιμη, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Μας έβγαλε το καπέλο

Εύσημα στην Ελλάδα για την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Γιούνκερ) απένειμε, μιλώντας χθες στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος θεμάτων απασχόλησης, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας Γίρκι Κατάινεν.

«Αν φορούσα καπέλο θα το σήκωνα για να τιμήσω τις επιχειρήσεις αλλά και τις κρατικές αρχές για την αξιοποίηση των κονδυλίων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατάινεν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών, Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου, για το μέλλον της Ευρώπης από πλευράς προκλήσεων και ευκαιριών. Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα της χώρας στην εκμετάλλευση των κοινοτικών πόρων, ο κ. Κατάινεν επικαλέστηκε τα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 22.000 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν απορροφήσει από το πακέτο Γιούνκερ περί τα 11 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα από Νέα Υόρκη για μεταρρυθμίσεις
Το μεταμνημονιακό αφήγημα που καθιστά την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό επιχειρούν να χτίσουν στη Νέα Υόρκη, κυβέρνηση, επιχειρηματίες και τραπεζίτες, στο πλαίσιο του Capital Forum. Ολα αυτά την ώρα...
Μήνυμα από Νέα Υόρκη για μεταρρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λειτουργική απ’ το 2019 η Αναπτυξιακή Τράπεζα»
To 2019 θα είναι πλήρως λειτουργική η Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών...
«Λειτουργική απ’ το 2019 η Αναπτυξιακή Τράπεζα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω από εκατό χιλιάδες
Την προστασία των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ προβλέπει το σχέδιο νόμου για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η...
Εγγυημένες οι καταθέσεις κάτω από εκατό χιλιάδες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πυρετός συσκέψεων για τα «κόκκινα» στεγαστικά
Εβδομάδα έντονων διεργασιών και πυρετωδών συσκέψεων ξεκινάει σήμερα, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση αναζητά το βέλτιστο όριο, ώστε να μην...
Πυρετός συσκέψεων για τα «κόκκινα» στεγαστικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τους επικεφαλής των θεσμών, τις επόμενες...
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας