• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 29.9°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  3 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 17.0°C / 23.4°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 29.3°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.5°C / 27.8°C
  2 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  2 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 28.8°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 29.7°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διέξοδος στις αγορές χωρίς πανηγυρισμούς

 • A-
 • A+

Εξοδο στις αγορές με το δεξί σηματοδοτεί το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το πρώτο κρατικό αξιόγραφο του ελληνικού Δημοσίου που εκδόθηκε μετά το πέρας των μνημονίων. Το νέο ομόλογο έχει διάρκεια 5 ετών και ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2024.

Διαβάστε ΕΔΩ την αποκλειστική δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Εφ.Συν.»

Η ζήτηση για τον ελληνικό τίτλο ήταν χθες πολύ ισχυρή, καθώς ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, μαζί με τα περίπου 540 εκατ. ευρώ που είχαν τοποθετήσει οι ανάδοχοι, γεγονός που επέτρεψε να μειωθεί αισθητά η απόδοση για να κλείσει στο 3,6%.

Το σταθερό επιτόκιο του ομολόγου –γνωστό και ως ετήσιο «κουπόνι»– διαμορφώθηκε στο 3,45%. Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό. Το ελληνικό Δημόσιο επέλεξε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 2 δισ. ευρώ, για να επιστρέψει δριμύτερο το επόμενο διάστημα με ένα νέο ομόλογο αναφοράς.

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της δημοπρασίας, για να προσθέσει λίγο αργότερα από το βήμα της Βουλής ότι η «Ελλάδα αλλάζει κατηγορία». Το πιο σημαντικό, όμως, για τον υπουργό είναι ότι στην έκδοση αυξήθηκε ο αριθμός των μακροπρόθεσμων επενδυτών με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds).

Είναι ενδεικτικό ότι –σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έκδοσης, τα οποία θα δοθούν τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα– η συμμετοχή χαμηλής αξιολόγησης κεφαλαίων στο 5ετές περιορίστηκε στο 8% από 32% που ήταν στις προηγούμενες εκδόσεις.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα αναγκαίο μεν, καλό δε, βήμα στις διεθνείς χρηματαγορές, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά και τις επόμενες εκδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ θα αποκαταστήσει σταδιακά την κλονισμένη εμπιστοσύνη (λόγω PSI) των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Σαφώς και το επιτόκιο είναι υψηλό σε σχέση με αυτό που δανείζονται οι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, και για τον λόγο αυτόν στο υπουργείο Οικονομικών δεν πανηγυρίζουν και κρατούν χαμηλούς τόνους.

Για παράδειγμα, στην πενταετία η Πορτογαλία δανείζεται από τις αγορές χρήματος με 0,473%, ενώ η Ισπανία με 0,227%. Μάτι βγάζει η απόδοση της Ιρλανδίας με μόλις 0,1%, ενώ το επιτόκιο στα 5ετή ιταλικά ομόλογα ανέρχεται στα 1,557%.

Ελκυστικό επιτόκιο

Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες και την προϊστορία της πτώχευσης που κουβαλάει πλέον η χώρα, το επιτόκιο δανεισμού χαρακτηρίζεται ελκυστικό. Η έκδοση έγινε σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς. Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου έλαβε χώρα το 2014 με επιτόκιο 4,95% και τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%.

Σε αντίθεση με τις αρχικές εκτιμήσεις της έκδοσης, ότι το επιτόκιο του πενταετούς ομόλογου θα βρεθεί στο 3,75% με 3,875%, αυτό διαμορφώθηκε στο 3,6%, ενώ επηρέασε θετικά τις υπόλοιπες διάρκειες στα ελληνικά ομόλογα οδηγώντας σε αποκλιμάκωση τις αποδόσεις τόσο στα δεκαετή όσο και στα επταετή.

Ολα όμως, από δω και πέρα, θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, όπως: τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, τη διαπραγμάτευση των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά τίτλων, την πορεία των «κόκκινων» δανείων και γενικότερα του τραπεζικού συστήματος, κυρίως όμως των κυβερνητικών αποφάσεων σε μείζονα ζητήματα της οικονομίας (φορολογία, μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις της κυβέρνησης διευκολύνονται από το «μαξιλάρι» των 25 δισ. ευρώ, το οποίο ξεπερνάει τα 33 δισ. ευρώ μαζί με τα ρέπος που συγκέντρωσε από τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τα 2,5 δισ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τη χθεσινή έκδοση, αυτά θα χρησιμοποιηθούν είτε για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου Σαμαρά είτε για να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο για την πρόωρη αποπληρωμή του μισού χρέους της Ελλάδας προς το ΔΝΤ: από τα 9,4 δισ. ευρώ, τα 5 δισ. ευρώ έχουν τσουχτερό επιτόκιο (4,9%) και ενέχουν αυξημένο συναλλαγματικό κίνδυνο, γι’ αυτό προβλέπεται να επιστραφούν πριν από τη λήξη τους.

Σε αυτή την περίπτωση το κέρδος για τον προϋπολογισμό θα είναι από τη διαφορά των δύο επιτοκίων (4,9%, επιτόκιο δανεισμού ΔΝΤ – 3,6%, χθεσινό επιτόκιο από τις αγορές = 1,3% κέρδος). Το μόνο που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με τα λεφτά της έκδοσης είναι να τα προσθέσει με τα υπόλοιπα που έχει στο «μαξιλάρι».

Και γιατί σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθούν τα επίπεδα χρέους της γενικής κυβέρνησης, μέγεθος πάνω από το οποίο έχουν στήσει «ραντάρ», οι Ευρωπαίοι εταίροι, το ΔΝΤ και οι κεφαλαιαγορές.

Αγγλικό Δίκαιο

Να σημειωθεί ότι το ομόλογο διέπεται από το Αγγλικό Δίκαιο σύμφωνα με σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, στην οποία καθορίζονται οι όροι της κοινοπρακτικής έκδοσης και οι αμοιβές των αναδόχων της έκδοσης.

Σύμφωνα με την απόφαση για τις υπηρεσίες τους, οι ξένοι οίκοι θα λάβουν 0,125% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας του ποσού της έκδοσης, ήτοι επί των 2,5 δισ. ευρώ.

Δηλαδή οι αμοιβές υπολογίζονται σε 3,12 εκατ. ευρώ. Αλλα 250.000 ευρώ θα κοστίσουν στο Δημόσιο οι αμοιβές για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών από τα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη.

Είχε προηγηθεί το ΦΕΚ με το οποίο το ελληνικό Δημόσιο ενέκρινε την καταβολή ποσού 42.500 προς τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's ως βασική αμοιβή για τις υπηρεσίες αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για το χρονικό διάστημα από 1/11/2018 έως 31/10/2019.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μπροστά σε «τρίστρατο» δύσκολων επιλογών
​Αγορές, πιστωτική γραμμή ή τέταρτο μνημόνιο, είναι το «τρίστρατο» μπροστά στο οποίο θα βρεθεί η χώρα, με το δίλημμα της επιλογής να είναι εξαιρετικά μεγάλο. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής,...
Μπροστά σε «τρίστρατο» δύσκολων επιλογών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα...
Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε αντικατάσταση των 5ετών ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2019 με νέα...
Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περάσαμε τις συμπληγάδες, αλλά παραμένουν δυσκολίες
Με μια εξαιρετικά πολιτική δήλωση στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνει το δικό του μήνυμα για τη νέα χρονιά. Η επιλογή του υπουργού να μιλήσει με τέτοιο τρόπο σηματοδοτεί την...
Περάσαμε τις συμπληγάδες, αλλά παραμένουν δυσκολίες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
Αρρηκτα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο της 2ης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα, που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 που δόθηκε στη...
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνία... «εκτός κι αν έρθει ο ουρανός ανάποδα»
«Κλειδώνει» -εκτός απροόπτου- σήμερα το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement - SLA) μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στην τελευταία μαραθώνια συνάντηση για τα προαπαιτούμενα της...
Συμφωνία... «εκτός κι αν έρθει ο ουρανός ανάποδα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμότητα για δεύτερη έξοδο στις αγορές
Τον φτηνότερο δυνατό «κουμπαρά» για το «μαξιλάρι» των 10-12 δισ. ευρώ, που θεωρείται απαραίτητο για να υποστηριχτεί η πλήρης πρόσβαση στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018, στοχεύει να δημιουργήσει η...
Ετοιμότητα για δεύτερη έξοδο στις αγορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας