• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.6°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.8°C
  0 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 24.2°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  76%

Ιδιαίτερα θετικές αναφορές στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας περιελάμβανε η παρέμβαση του πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ, με έμφαση στη λειτουργία της Ρεβυθούσας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030

 • A-
 • A+

Eπενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας ώς το 2030, από τα οποία 9 δισ. θα δοθούν σε υποδομές ηλεκτρισμού, 8,5 δισ. σε ανανεώσιμες πηγές, 4 δισ. σε υποδομές αερίου και περίπου 9 δισ. για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Είναι τα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που ήδη κατατέθηκε στις Βρυξέλλες και παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη στο Athens Energy Forum.

«Θα χρειαστούμε ένα πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” τον χρόνο για να πιάσουμε τους στόχους μας», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του σπάταλου οικιακού τομέα, πρόγραμμα στο οποίο την περασμένη χρονιά εντάχθηκαν περίπου 50.000 κατοικίες.

Το εθνικό πρόγραμμα, που εντάσσεται στους κοινοτικούς στόχους στον ενεργειακό τομέα, προβλέπει ότι δεν θα ανανεώνονται οι άδειες για λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες το 2030 θα καλύπτουν μόνον το 17% του ενεργειακού μίγματος, ενώ θα δοθεί έμφαση στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων, με προοπτική να φτάσουν το 32,5%.

«Εχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης, προανήγγειλε τη λειτουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας και σημείωσε ότι η διαγωνιστική διαδικασία στις ΑΠΕ, που θεσμοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2017, έχει ήδη αποδώσει με μείωση των τιμών έως 30%.

Ο υπουργός έδωσε έμφαση στην περιφερειακή συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, μέσα από τη δημιουργία φόρουμ για τον νέο αγωγό East Med, στον οποίο μετέχουν επτά χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ και Παλαιστίνη), με τη διακυβερνητική συμφωνία που θα υπογραφεί τους επόμενους μήνες στην Κρήτη.

Αναφέρθηκε στο δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου, με προτεραιότητα στον ΤΑΡ, που έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 98%, καθώς και στον IGB, που θα καλύψει τις ανάγκες της Βουλγαρίας, ενώ προωθείται η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την πόλη των Σκοπίων.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της Ελλάδας στις υποδομές για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), με την ενίσχυση των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας και τις προοπτικές που υπάρχουν για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιτάχυνση των προγραμμάτων ηλεκτρικής διασύνδεσης, καθώς ήδη ξεκίνησαν τα έργα για τη μεταφορά ενέργειας από τη Μεγαλόπολη στη δυτική Κρήτη, ενώ έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των Κυκλάδων.

Σε σχέση με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο θα χωριστεί η ΔΕΠΑ σε δυο εταιρείες, μία για τις υποδομές, που θα παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου, και άλλη μία που θα δραστηριοποιηθεί στην εμπορία με την παρουσία ιδιωτών.

Ιδιαίτερα θετικές αναφορές στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας περιελάμβανε η παρέμβαση του πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ. «Η Ελλάδα είναι ιδανικός εταίρος», είπε και επικαλέστηκε την περίπτωση της Ρεβυθούσας που ήδη δέχεται φορτία LNG από το Τέξας, προβλέποντας ότι αυτό θα φέρει μείωση των τιμών στην ενέργεια.

«Η Ελλάδα είναι εξαγωγέας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή λόγω της εσωτερικής της σταθερότητας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο τομεάρχης Ενέργειας της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας είπε ότι «οι ευκαιρίες είναι μπροστά» και τόνισε ότι στόχος της ενεργειακής πολιτικής πρέπει να είναι η εξασφάλιση προσιτών τιμών για τους καταναλωτές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύονται οι ενεργειακές κοινότητες
Δύο πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, των συνεταιριστικών σχημάτων που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα για την παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, ανακοίνωσε ο Γ. Σταθάκης. Η...
Ενισχύονται οι ενεργειακές κοινότητες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ναυάγησε η συμφωνία με τους Αζέρους
Σε οριστικό ναυάγιο οδηγήθηκαν επίσημα χθες οι πολυετείς διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Τέσσερα χρόνια μετά τον διαγωνισμό που ανέδειξε ως πλειοδότρια με 400 εκατ. ευρώ την κρατική εταιρεία...
Ναυάγησε η συμφωνία με τους Αζέρους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται σχέδιο απέναντι στις πολλαπλές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης
Ως το τέλος Ιουνίου προβλέπεται να είναι έτοιμο το master plan για την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπτώσεων από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Αναζητείται σχέδιο απέναντι στις πολλαπλές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για τα ενεργειακά
Την τριετή παράταση της λειτουργίας των μονάδων που τροφοδοτούν το σύστημα ηλεκτροδότησης στην Κρήτη και τη ρύθμιση των συμβάσεων των εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας περιλαμβάνουν οι τροπολογίες που...
Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για τα ενεργειακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις συνεχείς βολές της αντιπολίτευσης προς τη ΔΕΗ διαβλέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και τα συνδέει με την ακύρωση των σχεδίων για τη “μικρή ΔΕΗ”...
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών και θα προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας