• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.4°C / 24.0°C
  1 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 23.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 23.2°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.9°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.7°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  47%
Μάριος Βαλασόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπό συζήτηση οι λεπτομέρειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια

 • A-
 • A+

Εξ αποστάσεως θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη, αλλά και η επιθετική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων με βάση πλάνα του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δημιουργία δομών–οχημάτων ειδικού σκοπού.

Και τα δύο θέματα, που πρέπει να «κλείσουν» μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, είναι κομβικής σημασίας για την επόμενη ημέρα της πραγματικής οικονομίας -άρα και της κοινωνίας- που προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της 10ετούς κρίσης.

Αλλωστε, όπως όλοι παραδέχονται, το ζητούμενο δεν είναι απλώς να «καθαρίσουν» τα βιβλία των τραπεζών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια –ώστε να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να ανοίξουν τους κρουνούς της χρηματοδότησης– αλλά και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Είναι σαφείς λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους τα χρηματοπιστωτικά αποτέλεσαν ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης με τους θεσμούς.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το σχέδιο του ΤΧΣ για τα «κόκκινα» δάνεια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και είναι πιο ώριμο σε σχέση με αυτό της Τραπέζης της Ελλάδος, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις με τους θεσμούς και «τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Οταν είναι έτοιμο θα πάμε στην DGComp. Δεν το έχουμε στείλει ακόμη, διότι θέλαμε να το συζητήσουμε με τους θεσμούς, γιατί θέλουμε τις ιδέες τους και τις απόψεις τους», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, οι θεσμοί περιμένουν «πιο συγκεκριμένες προτάσεις». Οι λεπτομέρειες, που «θέλουν ακόμα δουλειά», αφορούν το ύψος προστασίας της πρώτης κατοικίας και την υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου «Εστία», βάσει του οποίου το κράτος επιδοτεί τη δόση του δανείου κ.λπ.

Στη δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα υπογραμμίζεται ότι χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης, οι Αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό του νομικού πλαισίου αφερεγγυότητας υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποδοτική χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξωδικαστικών μηχανισμών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι του Ταμείου, «οι δημόσιοι πόροι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν προσπάθειες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όρους αγοράς, αλλά η αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας στρατηγικής σε σχέση με το κόστος θα πρέπει να υπολογιστεί με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη την επίδρασή της στους ισολογισμούς των τραπεζών και του κράτους».

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με άλλες προσπάθειες, όπως η βελτίωση της εσωτερικής διακυβέρνησης, «θα βοηθήσουν την επαναφορά κερδοφορίας και τη δημιουργία μαξιλαριού κεφαλαίου και ρευστότητας».

Τραπεζίτες

Τα πλάνα που ετοιμάζουν παράλληλα η ΤτΕ και το υπουργείο Οικονομικών για τα προβληματικά δάνεια είναι καλοδεχούμενα, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νίκος Καραμούζης σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι οικονομικές συνθήκες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία των τραπεζών και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Γι’ αυτό παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και οι πρωτοβουλίες επιτάχυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας».

Χθες, αντιπροσωπεία της ΕΕΤ (προεδρείο και διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών) συναντήθηκε στη Φρανκφούρτη με τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Αντρεα Ενρια.

Συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και οι στόχοι που έχουν τεθεί, ώστε να επιταχυνθούν η αποτελεσματικότερη διαχείριση και ο σημαντικός περιορισμός του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και να αποκατασταθεί πλήρως η ικανότητα των τραπεζών να εκπληρώσουν τη βασική αποστολή τους, δηλαδή τη χρηματοδότηση της οικονομίας και των επενδύσεων.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
Την υιοθέτηση νέων, πιο συστημικών εργαλείων, τα οποία θα λειτουργούνσυμπληρωματικά με τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το πλαίσιο για την α' κατοικία
Mε τη μορφή τροπολογίας θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με το οποίο για πρώτη φορά θα προστατεύεται η κύρια κατοικία που έχει μπει υποθήκη σε...
Στη Βουλή το πλαίσιο για την α' κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται επειγόντως «γέφυρες» για την πρώτη κατοικία
Η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε βασικά σημεία του σχεδίου και στις συζητήσεις μπαίνει ο επικεφαλής της Ε.Ε..
Αναζητούνται επειγόντως «γέφυρες» για την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια
Σε πολιτικές ακροβασίες, συγκρίνοντας ανόμοιες οικονομίες και μοντέλα διάσωσης, έχει επιλέξει να επιδίδεται η αντιπολίτευση προκειμένου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, που...
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας