• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.4°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.3°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.8°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.9°C
  0 BF
  95%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  92%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  0 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  96%

Τα υψηλόβαθμα στελέχη των πιστωτών αναχώρησαν χθες από την Αθήνα με την εκτίμηση ότι τα εδάφια της νέας έκθεσης προόδου για την Ελλάδα που έχουν μείνει ανοιχτά θα κλείσουν το επόμενο διάστημα

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση

 • A-
 • A+

Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα καταβάλει η κυβέρνηση στις εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις που θα έχει με τους δανειστές.

Για τα δύο αυτά ζητήματα, μολονότι μπήκαν για ακόμη μία φορά χθες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, η σύγκλιση δεν κατέστη εφικτή.

Ετσι, τα υψηλόβαθμα στελέχη των πιστωτών αναχώρησαν, χθες, από την Αθήνα με την εκτίμηση ότι τα εδάφια της νέας έκθεσης προόδου για την Ελλάδα που έχουν μείνει ανοιχτά θα κλείσουν το επόμενο διάστημα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου για να οριστικοποιήσει τον κατάλογο με τις 16 εκκρεμότητες που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, και με «όχημα» την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισπράξει κέρδη 750 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Θα πρέπει στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει στις 27 Φεβρουαρίου η Κομισιόν να υπάρχουν θετικές αναφορές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ στην ίδια ρότα θα πρέπει να κινηθεί και η έκθεση του ΔΝΤ που θα εκδοθεί στις 25 Φεβρουαρίου.

Σκοπός και των δύο εκθέσεων είναι να διευκολυνθεί η σχεδιαζόμενη έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ενώ της ίδιας φιλοσοφίας ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσαν θεσμοί και ΔΝΤ, που απέπνεε αισιοδοξία για την πορεία υλοποίησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την αύξηση της παραγωγικότητας, την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, τη μείωση της άμεσης φορολογίας και τη δημιουργία περισσότερου δημοσιονομικού χώρου για κοινωνικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, η ανάπτυξη για το 2019 προβλέπεται να φτάσει στο 2,4% έναντι 2,5% που είναι η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς. Η ανάπτυξη για το 2018 τοποθετείται στο 2,1%.

Από την άλλη, όμως, δεν παύουν να υπάρχουν και τα ρίσκα, αφού σύμφωνα με το Ταμείο οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στο εκλογικό 2019 είναι πολλές.

Μόνο από τις συνεχιζόμενες δικαστικές αποφάσεις ο κίνδυνος δημοσιονομικής εκτροπής είναι μεγάλος. Πρόκειται ουσιαστικά για διεκδικήσεις που αφορούν δώρα, επιδόματα και συντάξεις προ του 2015.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για το δυνητικό κόστος όλων των δικαστικών προσφυγών και τον επιμερισμό του σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να μη διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός όσον αφορά τις δικαστικές αποφάσεις, χωρίς να αναφερθεί στο κόστος των αποφάσεων.

Το μόνο το οποίο ανέφερε είναι ότι το θέμα συζητήθηκε με τους δανειστές όπου εξετάστηκαν διάφορα σενάρια αντιμετώπισης.

Στα εργασιακά, το ΔΝΤ συνιστά «μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να αμβλυνθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση», μετά δε την κυβερνητική πρόθεση για τη θεσμική κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει το θέμα της αύξησης στα κατώτατα ημερομίσθια, αφού κυβέρνηση και θεσμοί παρά τις ατέρμονες συζητήσεις δεν κατάφεραν να συγκλίνουν σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης.

Η ελληνική πλευρά θα ήθελε αύξηση κοντά στο 10%, όταν οι πιστωτές θεωρούν υπερβολή ακόμη και το 7,5%.

Αν δεν αλλάξει κάτι στις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς στην αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 8,5%.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
Ανάχωμα με το φετινό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με πηγές θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, χτίζει η κυβέρνηση εν όψει της 3ης...
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές
Το ενδεχόμενο να μη δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη Τετάρτη 5 Ιουνίου η 3η έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνουν ανοιχτό αρμόδιες πηγές ωστε να μην εκληφθει ως παρέμβαση.
Εκκρεμότητες και σκόπελοι πριν από τις εκλογές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
5 στοιχήματα για την έξοδο από τα μνημόνια
Μεγάλες προκλήσεις, από φέτος τον Αύγουστο, καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση πορευόμενη προς την έξοδο από τα μνημόνια. Οι αναγκαιότητες της νέας αξιολόγησης τη βάζουν πολύ νωρίς στην... πρίζα. Το πρώτο...
5 στοιχήματα για την έξοδο από τα μνημόνια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία για αξιολόγηση και τεχνική συμφωνία
Την όρεξη των δανειστών για μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις άνοιξε το υπερπλεόνασμα του 2016, το οποίο σύμφωνα με την Eurostat ανήλθε σε 7,2 δισ. ευρώ ή στο 4,2% του ΑΕΠ. Οι δανειστές ήρθαν χθες στην Αθήνα...
Στην τελική ευθεία για αξιολόγηση και τεχνική συμφωνία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι οικονομικοί σκόπελοι του 2019
«Κόκκινα» δάνεια, αναχρηματοδότηση χρέους από τις διεθνείς αγορές, ληξιπρόθεσμα χρέη και αφορολόγητο είναι για το οικονομικό επιτελείο οι μεγαλύτεροι σκόπελοι της φετινής χρονιάς. Σε συνέντευξή του στο...
Οι οικονομικοί σκόπελοι του 2019

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας