• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 18.0°C
  3 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 16.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 12.4°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  91%
EUROKINISSI / ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φυσικό αέριο σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Κατερίνη, Λαμία και Σέρρες φέρνει η ΔΕΔΑ

 • A-
 • A+

Φυσικό αέριο σε περισσότερα από 45.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε επτά περιφέρειες της χώρας περιλαμβάνει το 25ετές πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), που καλύπτει την κατασκευή του δικτύου διανομής ώς τον μετρητή του κάθε ακινήτου.

Η υλοποίησή του θα γίνει σε δύο φάσεις, με προοπτική να επεκταθεί και στα νησιά του Αιγαίου.

Η μεταφορά αερίου σε περιοχές που δεν βρίσκονται κοντά σε βασικούς αγωγούς θα γίνεται με βυτία σε υγροποιημένη (LNG) ή σε συμπιεσμένη (CNG) μορφή και θα εξασφαλίζει ενέργεια στις ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές από αυτές που προσφέρονται σήμερα στην αγορά.

Το πρώτο βήμα θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι από 18 πόλεις και με 1.130 χλμ. δικτύου, που θα καλύψει 30.800 συνδέσεις στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 172 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει ήδη εξασφαλιστεί δάνειο με ευνοϊκούς όρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 48 εκατ. ευρώ, καθώς και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μέσω των προγραμμάτων των τριών περιφερειών.

Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Το δεύτερο βήμα αφορά τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου και έχει προϋπολογισμό 109 εκατ. ευρώ.

Περιλαμβάνει την κατασκευή δικτύου 850 χλμ., μέσω του οποίου θα γίνουν 15.000 συνδέσεις. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην οποία θα συζητηθούν τα προγράμματα ανάπτυξης του δικτύου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ΔΕΔΑ Σταύρο Ραπτόπουλο και τη διευθύνουσα σύμβουλο Στεφανία Μωσσέ.

Ηταν η πρώτη παρουσίαση της εταιρείας, που ιδρύθηκε στις αρχές του 2017 με απόσχιση του τμήματος παροχής του ΔΕΣΦΑ και βασικό στόχο να φέρει το φυσικό αέριο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, εκτός από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, που καλύπτουν από δικούς τους φορείς.

Από τον περασμένο Αύγουστο απέκτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) 25ετή άδεια μονοπωλιακής ανάπτυξης του δικτύου στις επτά περιφέρειες της αρμοδιότητάς της.

«Βασικός παράγοντας για την οριστικοποίηση του προγράμματος ήταν η γειτνίαση με τους βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου», εξήγησε ο Στ. Ραπτόπουλος, που ανέφερε ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο χάρη στους νέους αγωγούς που κατασκευάζονται ή προγραμματίζονται.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μόλις το 2016 προβλέφθηκαν οι τρεις συνδέσεις του ΤΑΡ σε επιλεγμένα σημεία της Βόρειας Ελλάδας, από τα οποία είναι έτοιμη αυτή που θα καλύψει την Καστοριά.

«Λάβαμε υπόψη και την ενεργειακή φτώχεια, γιατί επίκεντρο του προγράμματος είναι ο πολίτης», υπογράμμισε η Στεφανία Μωσσέ, η οποία επισήμανε ότι η υλοποίηση των έργων θα τονώσει τις τοπικές κοινωνίες, με θέσεις εργασίας και προμήθεια υλικών.

Οι επικεφαλής της ΔΕΔΑ ανακοίνωσαν επίσης την υλοποίηση δύο πιλοτικών προγραμμάτων, που θα ολοκληρωθούν ώς το καλοκαίρι.

Η αρχή θα γίνει από 500 συνδέσεις νοικοκυριών σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Λαμία, Κατερίνη και Σέρρες, που θα αυξηθούν σύντομα σε 1.500 και θα επεκταθούν σε Θήβα, Κιλκίς και Δράμα.

Οι πόλεις επιλέχθηκαν γιατί υπάρχουν ήδη δίκτυα φυσικού αερίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το 216-2000401 ή να στέλνουν μήνυμα στο [email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόμβος φυσικού αερίου γίνεται η Ελλάδα
​Σημαντικό βήμα στην ανάδειξη της Ελλάδας σε βασικό κόμβο φυσικού αερίου αποτελεί η αναβάθμιση των υποδομών της Ρεβυθούσας, μέσω της οποίας εξελίσσεται σε προνομιακό hub για την ανατολική Μεσόγειο. Ο...
Κόμβος φυσικού αερίου γίνεται η Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετάβαση στην εποχή του φυσικού αερίου
Η ενέργεια, μαζί με την καινοτομία, αποτέλεσαν τους νέους πυλώνες που έκαναν τη διαφορά στην 83η Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στην ενεργειακή ατζέντα του Σαββάτου κυριάρχησαν το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το...
Μετάβαση στην εποχή του φυσικού αερίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο όμιλοι στην τελική ευθεία για το φυσικό αέριο
Στα τέλη του χρόνου ή το αργότερο τον Ιανουάριο προβλέπεται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές των δύο ομίλων για την απόκτηση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού...
Δύο όμιλοι στην τελική ευθεία για το φυσικό αέριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
263 εκατ. ευρώ για ενέργεια και τεχνολογία
Χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 263 εκατ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα από το επενδυτικό πακέτο που ενέκρινε χθες το ταμείο πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. Αφορά τρία σημαντικά έργα, από τα οποία τα δύο ανήκουν στον...
263 εκατ. ευρώ για ενέργεια και τεχνολογία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και στις επισκευές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Με τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και την υπό ιταλικό έλεγχο ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η τελευταία επέκτεινε την παρουσία της και στον τομέα της συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου...
Και στις επισκευές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιώργος Σταθάκης: «Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»
«Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια του ρεύματος», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ για «ψαλίδισμα» από 1ης Απριλίου της γενναίας έκπτωσης που...
Γιώργος Σταθάκης: «Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας