Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τζίρος 5,5 εκατ. ευρώ για δύο κυκλώματα «μαϊμού» προϊόντων
EUROKINISSI

Τζίρος 5,5 εκατ. ευρώ για δύο κυκλώματα «μαϊμού» προϊόντων

  • A-
  • A+

Δύο κυκλώματα εμπορίας «μαϊμού» προϊόντων, τα οποία διαφήμιζαν στο Facebook και διακινούσαν μέσω ταχυμεταφορών παραπλανώντας συνολικά πάνω από 70.000 καταναλωτές και κάνοντας τζίρο σχεδόν 5,5 εκατ ευρώ, εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ.

Κλιμάκια υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του Σώματος Αττικής προχώρησαν μετά από πληροφορίες σε ελέγχους στις εγκαταστάσεις εταιρειών παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών, καθώς και έρευνες σε γραφεία εμπλεκομένων προσώπων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, έτσι αποκαλύφθηκε η παράνομη δραστηριότητα των κυκλωμάτων, τα οποία δρούσαν με λήψη παραγγελιών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διανομή των προϊόντων μέσω επιχειρήσεων ταχυμεταφορών.

Στο ένα κύκλωμα διαπιστώθηκε ότι συμμετέχει ενεργά πλήθος προσώπων, τόσο παρένθετων όσο και υποκρυπτόμενων, τα οποία ταυτοποιούνται σταδιακά από το ΣΔΟΕ, ενώ οι επιχειρήσεις που φέρονται να εμπλέκονται υπέβαλλαν πλασματικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, με σκοπό την παραπλάνηση των φορολογικών αρχών, αποκρύπτοντας την πραγματική τους συναλλακτική δραστηριότητα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Τα εμπλεκόμενα μέλη σχετίζονταν με δεκάδες λογαριασμούς στο Facebook, όπου αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες με φωτογραφίες, πώλησης επώνυμων προϊόντων σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές, ενώ στους αγοραστές που πραγματοποιούσαν τις παραγγελίες, απέστελλαν μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών, απομιμήσεις των προϊόντων (κυρίως υποδημάτων και δευτερευόντως ενδυμάτων) η πληρωμή των οποίων γινόταν με αντικαταβολή κατά την παραλαβή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ από τις έρευνες προέκυψαν τα εξής:

► Η πρώτη εταιρεία, από την αρχή της λειτουργίας της – Φεβρουάριος 2018 – υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., ενώ στην πραγματικότητα το πλήθος της συναλλακτικής της δραστηριότητας ήταν πολύ μεγάλο, καθόσον είχαν ολοκληρωθεί περισσότερες από 28.000 αποστολές εμπορευμάτων προς ιδιώτες πελάτες της, με αξία συναλλαγών που υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ.

Το ΣΔΟΕ δέσμευσε τον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας, στον οποίο κατέληγαν οι αντικαταβολές πελατών. Επίσης δέσμευσε τις αντικαταβολές ύψους 17.295,20 ευρώ, οι οποίες προορίζονταν για κατάθεση στον λογαριασμό της ελεγχόμενης εταιρείας και κατέσχεσε συνολικά 148 τεμάχια απομιμητικών εμπορευμάτων, τα οποία αποτελούσαν επιστροφές από πελάτες, προς την ελεγχόμενη εταιρεία.

► Η δεύτερη εταιρεία που εντοπίστηκε από τον έλεγχο, παρουσίαζε εικόνα αδράνειας από το 2016 που υπέβαλε δήλωση έναρξης δραστηριότητας μέχρι και σήμερα, αφού υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., ενώ δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2016 και 2017.

Η επιχείρηση είχε αγοράσει και δηλώσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., από το τέλος του 2016, μια φορολογική ταμειακή μηχανή, η οποία δεν εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ στην φερόμενη ως έδρα της εταιρείας, καθόσον είχε εγκαταλείψει προ πολλού τη δηλωθείσα έδρα της.

Όπως προέκυψε όμως από τον έλεγχο των αποδείξεων που είχαν εκδοθεί από την ανωτέρω ταμειακή μηχανή και συνόδευαν τις αποστολές των εμπορευμάτων που κατάσχεσε το ΣΔΟΕ, το σύνολο των εκδοθεισών αποδείξεων – όπως αποτυπώνονταν στην ένδειξη του αθροιστή που εκτυπώνεται πάνω στο σώμα των αποδείξεων της ταμειακής – υπερβαίνει τις 40.000 και η συνολική αξία των συναλλαγών είναι 3.959.507,19 ευρώ.

Επίσης, κατασχέθηκε ηλεκτρονικός υπολογιστής, στον σκληρό δίσκο του οποίου εντοπίστηκε ηλεκτρονικό αρχείο, όπου εμφανίζονται καταχωρημένες για το έτος 2017, 21.669 συναλλαγές πώλησης «μαϊμού» επώνυμων προϊόντων με συνολική αξία 2.446.995,79 ευρώ, και 21.787 συναλλαγές, συνολικής αξίας 1.512.511,40 ευρώ για το έτος 2018.

Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου αρχείου κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι στις στήλες του αποτυπώνονται, όχι μόνο τα στοιχεία των χιλιάδων συναλλαγών, αλλά και δεκάδες ιστοσελίδες, οι οποίες μέσω Facebook αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες πώλησης επώνυμων προϊόντων από ανύπαρκτες ουσιαστικά εταιρείες. Στον ίδιο έλεγχο κατασχέθηκε ποσότητα και 265 τεμαχίων απομιμητικών εμπορευμάτων, που ήταν έτοιμα για παράδοση στους πελάτες καταναλωτές.

Για όλα τα κατασχεμένα προϊόντα ενημερώθηκαν από το ΣΔΟΕ οι δικαιούχοι των σημάτων και έχουν αποστείλει βεβαιώσεις-πραγματογνωμοσύνες, σύμφωνα με τις οποίες τα σήματα που έφεραν ήταν απομιμητικά.

Όπως αναφέρει το ΣΔΟΕ, η έρευνα συνεχίζεται σε συσχετισμό και με πλήθος καταγγελιών, εξαπατημένων καταναλωτών που αποστέλλονται καθημερινά, για παράνομες ιστοσελίδες πώλησης προϊόντων «μαϊμού», ενώ δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σχηματίζεται ήδη σε βάρος πλήθους εμπλεκομένων προσώπων, η οποία θα υποβληθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ επιχείρηση με χιλιάδες «μαϊμού» προϊόντα
Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης επιχείρησης με δεκάδες χιλιάδες στάμπες που έφεραν πλαστά σήματα επώνυμων εταιρειών αλλά και χιλιάδες προϊόντα απομιμήσεις.
Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ επιχείρηση με χιλιάδες «μαϊμού» προϊόντα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατασχέσεις εκατοντάδων προϊόντων «μαϊμού» από το ΣΔΟΕ
Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και κυρίως στην αγορά «Καπάνι», και σε άλλες στην Κέρκυρα, που έχουν ως κύριο...
Κατασχέσεις εκατοντάδων προϊόντων «μαϊμού» από το ΣΔΟΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στον ΣΔΟΕ ο ΕΣΠ, για το «χάος» της Κυριακάτικης Αγοράς του Πειραιά
Οι έμποροι ζήτησαν την εφαρμογή των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών και την αυστηρή αστυνόμευση κάθε Κυριακή, με σκοπό την τήρηση της νομιμότητας, την παρεμπόδιση παρείσδυσης παράνομων μικροπωλητών, την...
Στον ΣΔΟΕ ο ΕΣΠ, για το «χάος» της Κυριακάτικης Αγοράς του Πειραιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΔΟΕ: Πρωταθλητές φοροδιαφυγής
Κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής αποκάλυψαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ τον Ιούλιο μετά από διασταυρώσεις που έκανε η υπηρεσία μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων και των εισοδημάτων που εμφανίζουν...
ΣΔΟΕ: Πρωταθλητές φοροδιαφυγής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόστιμα 35.500 ευρώ για παρεμπόριο
Πρόστιμα συνολικού ύψους 35.500 ευρώ επιβλήθηκαν σε μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια ελέγχων για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης προϊόντων.
Πρόστιμα 35.500 ευρώ για παρεμπόριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας