• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.7°C
  4 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  4 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 31.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 27.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  94%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παζάρι για τα σπίτια με τραπεζίτες και θεσμούς

 • A-
 • A+

Την πρόταση των τραπεζών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη/Σταθάκη θα εξετάσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σημείο αιχμής είναι το όριο προστασίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τράπεζες επιμένουν στις 100.000 ευρώ ως αξία ακινήτου, που απέχει σημαντικά από την κυβερνητική πρόταση.

Παράλληλα, υπό διαμόρφωση είναι η πρόταση που αφορά την υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου «Εστία», σύμφωνα με το οποίο το Δημόσιο, βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, επιδοτεί μέρος της δόσης του στεγαστικού δανείου.

Το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση, βρίσκεται άλλωστε πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς οι οποίες ξεκινούν αύριο στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Την περασμένη Παρασκευή, η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια αφορούσε τη μέχρι τώρα πορεία του νόμου Κατσέλη, η ισχύς του οποίου, όπως είναι γνωστό, έχει παραταθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελευταίο τρίμηνο του 2018, υπήρξε συνωστισμός στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, καθώς υπό τον φόβο κατάργησης της προστασίας πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς –λόγω της λήξης ισχύος του νόμου Κατσέλη 31/12/2018 στο σκέλος της δικαστικής προστασίας– χιλιάδες δανειολήπτες έσπευσαν για να καταθέσουν αιτήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των αιτήσεων έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχει αύξηση περίπου 25% των υποθέσεων που έχουν εκδικαστεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από τα μεγάλα Ειρηνοδικεία και εν αναμονή των οριστικών στοιχείων.

Στα θετικά ωστόσο είναι ότι οι αλλαγές του νόμου (Μάιος 2018) έχουν βάλει… φρένο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς δεν μπορούν πλέον την παραμονή του πλειστηριασμού να καταθέτουν αίτημα υπαγωγής-προστασίας στον νόμο Κατσέλη, ενώ θα πρέπει να δεχθούν οικειοθελώς την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Σε αντίθεση με την πορεία του νόμου Κατσέλη, τα απολογιστικά στοιχεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς έχει επιταχυνθεί και απλοποιηθεί η διαδικασία.

Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης είχαν ξεκινήσει 59.394 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Είχαν υποβληθεί 6.269 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς ρυθμίζοντας τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.342, δηλαδή 1 στους 4,7 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον Εξωδικαστικό.

Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, όπως διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Σημειώνεται ωστόσο ότι αρκετοί οφειλέτες προβαίνουν σε διαγραφές αιτήσεων και επανυποβολή τους ώστε να εντάξουν και τις οφειλές του 2017 ή να διορθώσουν τη δήλωση περί πτωχευτικής ικανότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιθώριο μέχρι 10 Μαρτίου για τις μεταρρυθμίσεις
Με «αστερίσκους» στη διαχείριση των προβληματικών δανείων και την αντιμετώπισή τους, αναμένεται αύριο η δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης ● Στο τέλος της εβδομάδας, το νέο πλαίσιο για την προστασία...
Περιθώριο μέχρι 10 Μαρτίου για τις μεταρρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι παράμετροι του σχεδίου προστασίας
Τις παρατηρήσεις των ευρωπαϊκών αρχών αναμένει η κυβέρνηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ώστε να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ● Θα υπαχθούν περίπου το 80% των «κόκκινων»...
Οι παράμετροι του σχεδίου προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα κριτήρια που σώζουν την πρώτη κατοικία
Σε λίγες ημέρες θα είναι νόμος του κράτους το νέο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα κριτήρια υπαγωγής: η αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, λογιστικό υπόλοιπο δανείου...
Τα κριτήρια που σώζουν την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοντέλο Κύπρου για την προστασία πρώτης κατοικίας και ιταλικό για τα «κόκκινα» δάνεια
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και τράπεζες για ναετιμαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασία της πρώτης κατοικίας πριν από τη λήξη του νόμου Κατσέλη. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει, και αποτελεί...
Μοντέλο Κύπρου για την προστασία πρώτης κατοικίας και ιταλικό για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο επιδότησης «κόκκινων» στεγαστικών
Ενα πολύ σημαντικό ποσοστό των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων μπορεί να επανέλθει σε καθεστώς κανονικότητας αν εφαρμοστεί στο κυπριακό σχέδιο «Εστία» με επιδότηση από το κράτος του 1/3 της δόσης, υποστηρίζει ο...
Σχέδιο επιδότησης «κόκκινων» στεγαστικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας