• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.6°C
  0 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.7°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.5°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 24.8°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  68%
EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΦΩΤ.:ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερχονται μονοψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

 • A-
 • A+

Μονοψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τους... συνεπείς καταναλωτές, καθώς προβλέπεται μείωση έως 50% στο μπόνους έγκαιρης εξόφλησης λογαριασμών.

Οι αποφάσεις, που αναμένεται να οριστικοποιηθούν ώς το τέλος του μήνα, θα ακυρώσουν στην ουσία τα οφέλη για τους καταναλωτές λόγω της κατάργησης από 1/1/2019 των χρεώσεων του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Η ΔΕΗ δεν μπορεί πλέον να απορροφά τις επιβαρύνσεις. Χρειάζεται αύξηση στα τιμολόγια, η οποία θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και δίκαιη» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης και τόνισε ότι ότι μέτρο θα βοηθήσει στην έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές για την εξασφάλιση δανείου 250-300 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο διερευνητικό βήμα θα γίνει τον επόμενο μήνα από το Λονδίνο.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια θα είναι μονοψήφια, όπως διαβεβαίωσε ο Μ. Παναγιωτάκης, και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα είναι της τάξης του 3% για την πλειονότητα των καταναλωτών.

Η μεγάλη ανατροπή όμως αφορά τους... συνεπείς καταναλωτές, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% του συνόλου.

Με κίνητρο, που είχε θεσπιστεί τον Ιούλιο του 2016, προβλεπόταν έκπτωση 15% στη χρέωση του ρεύματος -και όχι στις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, όπως δημοτικά τέλη- σε όσους εξοφλούν εγκαίρως τον λογαριασμό τους.

Σε περίπτωση προπληρωμής προβλέπεται και επιπλέον έκπτωση 6%. Χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ ενημέρωσε ότι εξετάζεται η μείωση του πριμ για τους συνεπείς καταναλωτές, που μπορεί να φτάσει έως 50%.

Ενα από τα σενάρια για τον καθορισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ προβλέπει την επιβολή ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2), κατά το μοντέλο που ήδη εφαρμόζουν οι ιδιώτες πάροχοι.

Ο κατ’ αρχάς σχεδιασμός προβλέπει αυτόματη αύξηση των τιμολογίων στην περίπτωση που ο μέσος όρος του κόστους CO2 του προηγούμενου τετραμήνου είναι υψηλότερος από το πλαφόν των 22 ευρώ ανά τόνο, αλλά και αυτόματη μείωση στην περίπτωση που είναι χαμηλότερος.

Να σημειωθεί ότι στη ρήτρα ρύπων η ΔΕΗ υπολογίζει σήμερα στα τιμολόγια υψηλής τάσης και κάποιους μεγάλους καταναλωτές της μέσης τάσης.

Οι τιμές σήμερα διαμορφώνονται γύρω στα 15 ευρώ, αλλά είχαν ξεπεράσει τα 25 ευρώ το μεγαλύτερο διάστημα του περασμένου χρόνου.

Μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2018 από τη δαπάνη αγοράς δικαιωμάτων ρύπων η ΔΕΗ επιβαρύνθηκε με 52,2 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους η δαπάνη αυτή εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι οι μονάδες της εταιρείας εκπέμπουν πάνω από 30 εκατ. τόνους CΟ2 ετησίως.

Θετικές είναι οι εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα των ληξηπρόθεσμων οφειλών, που υπολογίζονται σε 1,7 δισ. ευρώ.

Από αυτές τα 800 εκατ. ευρώ αφορούν περίπου 600.000 πελάτες της ΔΕΗ που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των ακινήτων τους ή έχουν αλλάξει πάροχο ενέργειας.

Αλλα 400 εκατ. ευρώ αφορούν μεγάλες βιομηχανίας, κυρίως τη ΛΑΡΚΟ, με την οποία προχωρά η συμφωνία για την αποπληρωμή των χρεών της. Τα υπόλοιπα βαρύνουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων.

Σχετικά με την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων ο Μ. Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε μικρή καθυστέρηση, αλλά τόνισε ότι με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου η Πτολεμαΐδα γίνεται κερδοφόρα.

Το ίδιο θα συμβεί και με τη Μελίτη με το κλείσιμο της συμφωνίας με ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο.

Οφελος δύο ευρώ από το e-bill

Εκπτωση ενός ευρώ ανά λογαριασμό θα έχουν οι πελάτες της ΔΕΗ που θα επιλέξουν να ενημερώνονται για την οφειλή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το νέο κίνητρο ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης σε εκδήλωση για την προώθηση του ηλεκτρονικού λογαριασμού που πραγματοποιήθηκε στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα.

Παραμένει πάντως η επιβάρυνση του ενός ευρώ ανά λογαριασμό για καταναλωτές που θα παραμείνουν πιστοί στην ταχυδρομική αποστολή λογαριασμών.

Η ΔΕΗ αποστέλλει κάθε δίμηνο με το ταχυδρομείο λογαριασμούς στα 7 εκατομμύρια των πελατών της, υπηρεσία που κοστίζει περίπου 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Με την καμπάνια για την εγγραφή στο e-bill, έως τώρα περίπου 800.000 οικιακοί πελάτες έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα και στόχος της επιχείρησης είναι να φτάσουν τα δύο εκατομμύρια μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εχουν ήδη εντοπιστεί ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές για να ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανήγγειλε ότι θα διευκολυνθεί η διαδικασία για όσους έχουν αλλάξει αριθμό ταυτότητας και δεν μπορούν να καταχωρίσουν τη δήλωσή τους.

Θα απλοποιηθεί επίσης και, το κυριότερο, θα μειωθεί το κόστος για την αλλαγή ονόματος στον λογαριασμό.

Αναζητείται επίσης λύση για ηλικιωμένους που δεν διαθέτουν e-mail και δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμφωνία εξόφλησης των χρεών της ΛΑΡΚΟ
Η ΔΕΗ «δεν έβγαλε από την πρίζα» τη ΛΑΡΚΟ, αλλά κατέληξε σε μια δεσμευτική συμφωνία με την επιχείρηση νικελίου που επιτρέπει στην τελευταία να...
Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμφωνία εξόφλησης των χρεών της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγορά εισιτηρίων και στα ΕΛΤΑ
Τη δημιουργία δικτύου one-shop-stop, μέσα από το οποίο θα εξυπηρετούνται οι πολίτες για όλες τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και θα εξοφλούνται οι λογαριασμοί διαφόρων φορέων, προωθεί το υπερταμείο. Με αυτή την...
Αγορά εισιτηρίων και στα ΕΛΤΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
Παρά τις αντίθετες διαρροές, οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) ξεκίνησαν χθες σε καλό κλίμα και χωρίς αναφορές στην ένταξη...
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
Αύριο Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Χθες κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές, η...
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιώσιμες οι δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μετά την εθελουσία
Η αγωνία για την αυριανή ημέρα, κατά την οποία έχει οριστεί να υποβληθούν οι προτάσεις για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, κυριάρχησε στην ομιλία του προέδρου και διευθύνοντος...
Βιώσιμες οι δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μετά την εθελουσία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μόνο με εύλογο τίμημα η πώληση των λιγνιτικών»
H πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ και οι προοπτικές της κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παρ’ όλο που το βασικό της θέμα...
«Μόνο με εύλογο τίμημα η πώληση των λιγνιτικών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας