Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τρέχουν οι διεργασίες για πρώτη κατοικία και «κόκκινα»

Στη συνάντηση με τους τραπεζίτες συμφωνήθηκε ότι αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας η επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.

EUROKINISSI / ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΝΔ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τρέχουν οι διεργασίες για πρώτη κατοικία και «κόκκινα»

  • A-
  • A+

Εντατικοποιούνται οι διεργασίες για τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία και την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, ώστε να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, όταν και λήγει η παράταση του νόμου Κατσέλη.

Κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη εκφράζουν την πεποίθηση ότι το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, καθώς έχει ήδη γίνει σημαντική προεργασία και υπάρχει κατ’ αρχάς συμφωνία κυβέρνησης–τραπεζών για τη δημιουργία μόνιμου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και οντοτήτων (SPV, APS) στις οποίες θα μεταφερθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε να εξυγιανθούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί (προτάσεις ΤΧΣ και ΤτΕ).

Παράλληλα, προετοιμάζεται η διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού στον οποίο θα μπορούν να εντάσσονται όλοι και για όλα τα χρέη.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και τις προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος οι Ελληνες τραπεζίτες θα έχουν την ευκαιρία να έχουν μια πρώτη συζήτηση στη Φρανκφούρτη, στο τέλος του μήνα, με τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, τον Ιταλό Andrea Enria.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Εurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νίκου Καραμούζη.

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας ήταν ψηλά στην ατζέντα της χθεσινής συζήτησης που είχαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη, τον τομεάρχη Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Στέλιο Πέτσα, διευθυντή του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκ μέρους της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης, οι αντιπρόεδροι, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι εκτελεστικές διοικήσεις των τραπεζών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες δράσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, παράλληλα με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εξαίρεσή τους από τις ευεργετικές διατάξεις που έχει ήδη προτείνει η Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «πρόβλημα για το οποίο δεν έκανε απολύτως τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια», ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε την ανάγκη σημαντικής μείωσής τους, αλλά μέσα από πρωτοβουλίες οι οποίες, όπως τόνισε, θα αποδειχτούν επωφελείς για τους δανειολήπτες, και όχι επιζήμιες και για τους καταθέτες και για τους φορολογούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν φάνηκε να διαφωνεί με όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί και για την προστασία της πρώτης κατοικίας και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί για τα σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ, αν και φέρεται να εκτιμά ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την υλοποίησή τους.

Ειδικότερα για τα δύο σχέδια εστίασε στη σημασία που έχουν για το Δημόσιο καθώς το μεν πρώτο, αυτό του ΤΧΣ, παράγει έσοδα για το Δημόσιο αλλά εμπεριέχει και ρίσκο, ενώ αυτό της ΤτΕ έξοδα.

Προβληματικά δάνεια

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 7,5% το 2007 (10,2 δισ. ευρώ) διαμορφώθηκαν σε 38% (80 δισ. ευρώ) το 2014.

Το 2015 για πρώτη φορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπογραμμίζεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αναγκαίο να παρακολουθούν την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπογραμμίζεται εξάλλου ότι οι δύο πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν εμπεριείχαν καμία υποχρέωση των τραπεζών για μείωση των καθυστερούμενων δανείων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) πάντως συνέχισαν να αυξάνονται και το 2015. Σημειώνεται ωστόσο ότι την ίδια χρονιά ο ορισμός των προβληματικών δανείων διευρύνθηκε περιλαμβάνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης ((Non Performing Exposures - NPEs).

Ετσι, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 τα NPEs αυξήθηκαν κατά 1% φτάνοντας στο 40,8% στο σύνολο των δανείων, δηλαδή λίγο πάνω από τα 100 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι τράπεζες είναι εντός των στόχων μείωσης των εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ειδικότερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 ήταν στα 84,7 δισ ευρώ, 9,7 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2017 και κατά 22,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, όταν τα NPEs έφτασαν σε επίπεδο-ρεκόρ, στα 107 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, οι τράπεζες άρχισαν να αντιμετωπίζουν πιο επιθετικά το πρόβλημα μετά το 2016, προχωρώντας σε ρυθμίσεις που προέβλεπαν και διαγραφές, ενώ υιοθετήθηκε και ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΤτΕ.

«Προτεραιότητα η μείωση του κόστους δανεισμού»

Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι απόλυτη προτεραιότητα της Ν.Δ. είναι η μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας. «Και γι’ αυτό θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας και να ανακτηθεί η πιστοληπτική της ικανότητα και η συστηματική και ασφαλής πρόσβασή της στις αγορές».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την πίστη του ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για δυναμική ανάκαμψη «αλλά γι’ αυτό χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα προτάξει τις μεταρρυθμίσεις, με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και το συμμάζεμα του κράτους, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα προς τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
Μήνυμα προς τις τράπεζες για δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να διασωθούν χιλιάδες επιχειρήσεις και να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας, έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης...
Μήνυμα προς τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι παράμετροι του σχεδίου προστασίας
Τις παρατηρήσεις των ευρωπαϊκών αρχών αναμένει η κυβέρνηση για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας ώστε να το καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή ● Θα υπαχθούν περίπου το 80% των «κόκκινων»...
Οι παράμετροι του σχεδίου προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα κριτήρια που σώζουν την πρώτη κατοικία
Σε λίγες ημέρες θα είναι νόμος του κράτους το νέο ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα κριτήρια υπαγωγής: η αντικειμενική αξία ακινήτου έως 250.000 ευρώ, λογιστικό υπόλοιπο δανείου...
Τα κριτήρια που σώζουν την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
Επιθετικά, φιλόδοξα, αλλά σε καμία περίπτωση μη ρεαλιστικά, χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ τα επιχειρησιακά πλάνα των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των...
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων
Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες, ο Γιάννης Δραγασάκης για να συζητηθεί το θέμα νέων χορηγήσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες...
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη
Με δεδομένη την πίεση για μείωση των ελληνικών προβληματικών δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες εκ των πραγμάτων να «καθαρίσουν» τα βιβλία τους με πωλήσεις μεγάλων...
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας