• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 32.4°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 34.1°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 32.7°C
  3 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.7°C
  2 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 34.0°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.4°C
  2 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  1 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.1°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.7°C / 29.9°C
  1 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  0 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 33.3°C
  1 BF
  31%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 26.5°C / 33.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 32.1°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.6°C / 31.7°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  2 BF
  51%

Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την ανυπαρξία πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μόνιμη «ασπίδα» για κατοικίες και χρέη ιδιωτών

 • A-
 • A+

Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας –τόσο το υφιστάμενο (νόμος Κατσέλη/Σταθάκη) όσο και το νέο που βρίσκεται στα σκαριά– υποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό την ανυπαρξία πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών που υπάρχει πολλές χώρες του κόσμου, όπως και Ε.Ε.

«Αυτός είναι ο λόγος που οι τράπεζες χρειάζονται ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας –ακόμα κι αν δεν το ομολογούν– καθώς αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να συνεχίσουν να “κυνηγούν” τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, αφού αν δεν το έκαναν τα τραπεζικά στελέχη θα ήταν αντιμέτωπα με την κατηγορία της απιστίας» αναφέρουν τραπεζικές πηγές στην «Εφ.Συν.».

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο τραπεζικός κλάδος συμφωνεί με τη δημιουργία ενός μόνιμου -αλλά αυστηρού- πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας ενταγμένου στην υπό διαμόρφωση στεγαστική πολιτική, αλλά και εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο για τα φυσικά πρόσωπα στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού που λειτουργεί για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Κυβέρνηση και τράπεζες συμφωνούν ότι αν δεν αντιμετωπιστεί με βιώσιμες λύσεις το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δεν μπορούμε να μιλάμε για επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.

Οι μέχρι τώρα λύσεις – προτάσεις για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων δεν ήταν αρκετά τολμηρές και αφορούν κυρίως το «καθάρισμα» των βιβλίων των τραπεζών και όχι στην εξυγίανση της πραγματικής οικονομίας.

Ετσι λοιπόν η μεταφορά όλων των «κόκκινων» δανείων σε μια εταιρεία-όχημα ειδικού σκοπού (SPV), κατά τα πρότυπα του σχεδίου της Eurobank, θα... απαλλάξει την τράπεζα από τα προβληματικά δάνεια, όμως οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να χρωστάνε.

Συνεπώς, αναζητείται μια φόρμουλα ώστε το χρέος τους να είναι βιώσιμο (είτε με μερικό «κούρεμα», επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κ.λπ) αλλά να διασφαλίζεται η υγεία του τραπεζικού συστήματος.

Στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κυβέρνηση και τραπεζίτες συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν καταλήξει στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή στα νέα όρια προστασίας, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κ.λπ.

Οι τράπεζες μάλιστα θα πρέπει να εξετάσουν πώς και αν μπορούν να δώσουν κίνητρα – ρυθμίσεις όταν το δάνειο ξεπερνά το ύψος των εξασφαλίσεων.

Επειδή το ζήτημα της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών έχει τον χαρακτήρα επείγοντος θεωρείται βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη πλατφόρμα του εξωδικαστικού ώστε να μη χαθεί χρόνος και –το αργότερο σε 4 μήνες– να εφαρμοστεί πλήρως η ρύθμιση οφειλών για τα φυσικά πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο πλευρές –κυβέρνηση και τράπεζες– θα συζητήσουν τις επόμενες εβδομάδες ώστε να καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση – θέση, πριν από την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών εν όψει της δεύτερης μεταμνημονιακής έκθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί και η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το asset protection scheme, δηλαδή τη θέσπιση ενός καθεστώτος προστασίας περιουσιακών στοιχείων που θα διευκόλυνε τελικά τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
Την υιοθέτηση νέων, πιο συστημικών εργαλείων, τα οποία θα λειτουργούνσυμπληρωματικά με τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρησάρα για κακοπληρωτές
Οπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, μιλώντας στον Real fm: «Η απόφαση είναι σαφής. Εξαιρούνται της πώλησης δανείων τα δάνεια πρώτης κατοικίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δάνεια....
Κρησάρα για κακοπληρωτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανάσα για «κόκκινους» δανειολήπτες
Ολοκληρώνεται η προετοιμασία της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης -που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη- για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οπότε και αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα να...
Ανάσα για «κόκκινους» δανειολήπτες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας