Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Bloomberg: Εκτός μνημονίων η Ελλάδα, παρά τα λάθη στη διάσωσή της

Στις νέες προκλήσεις για την Ευρώπη και το ευρώ αναφέρεται το πρακτορείο

dreamstime.com

Bloomberg: Εκτός μνημονίων η Ελλάδα, παρά τα λάθη στη διάσωσή της

  • A-
  • A+

Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών «ζωής» του ενιαίου νομίσματος το πρακτορείο Bloomberg κάνει έναν μίνι απολογισμό των κρίσεων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη, επισημαίνοντας, ακόμη, ότι στο ελληνικό ζήτημα οι κινδυνολόγοι έκαναν λάθος.

Το Bloomberg τονίζει ότι η Ελλάδα πέρασε μία δεκαετία εντός μνημονίων, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν λάθη στη διάσωσή της με την αντιπαράθεση να συνεχίζεται για το κατά πόσο αναγκαία ήταν τα πολλά έτη λιτότητας. 

Ωστόσο, η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο και ακόμη χρησιμοποιεί το ευρώ», γράφει το Bloomberg και προσθέτει: «Το ξενοδοχείο της Μ. Βρετανίας στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, έχει υπάρξει "μάρτυρας" σημαντικών επεισοδίων της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας», αναφέρει το πρακτορείο.

Μεταξύ άλλων, εκεί συνήλθε η πρώτη διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το 1896, ο Ρόμελ διέμεινε εκεί όταν οι Ναζί κατέλαβαν την Αθήνα το 1941, ενώ πιο πρόσφατα υπήρξε "μάρτυρας" της πιο ουσιαστικής απειλής για το ευρωπαϊκό πείραμα. Η κρίση χρέους ξεκίνησε στην Ελλάδα στα τέλη του 2009 και μεταδόθηκε στην ευρωζώνη και στο κατώφλι του ξενοδοχείου, στην πλατεία Συντάγματος, χιλιάδες διαδηλωτές αντιδρούσαν κατά των συνεχόμενων μέτρων λιτότητας. Ωστόσο, οι κινδυνολόγοι αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος στις εκτιμήσεις τους. Το ενιαίο νόμισμα επιβίωσε και θα γιορτάσει φέτος το 20 έτος παρουσίας του ενώ οι προβλέψεις για πτώση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν εκπληρώθηκαν.

Όμως, πρόσφατα οι απαισιόδοξοι έχουν επανέλθει στην επιφάνεια. Αναφέρονται στην επικείμενη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, τις επιθέσεις της λαϊκίστικης ιταλικής κυβέρνησης κατά των Βρυξελλών και την εξάπλωση του εθνικισμού στην ανατολική Ευρώπη και θεωρούν ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο βρίσκεται πάλι σε μεγάλο κίνδυνο. Με τη Γερμανίδα Καγκελάριο να διάγει το τελευταία έτη της θητείας της και τη Γαλλία να πλήττεται από διαδηλώσεις κατά του Γάλλου Προέδρου, το κέντρο της Ευρώπης αναδεικνύεται πιο ευάλωτο από ποτέ, έρμαιο σε δυνάμεις που απειλούν να το καταλύσουν.

Το πρακτορείο αναρωτιέται μεν εάν πλησιάζει το τέλος για την Ευρωζώνη, όμως υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή ιστορία έχει δείξει το αντίθετο. Όπως αναφέρει το Bloomberg, πριν μερικά χρόνια η κρίση χρέους είχε πλήξει πολλές χώρες και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος ακολούθησαν την Ελλάδα και ζήτησαν βοήθεια. Η Ε.Ε. χωρίστηκε στις πλούσιες βόρειες χώρες και στους φτωχούς αποδέκτες οικονομικής βοήθειας στην περιφέρεια. Οι επενδυτές που θεωρούσαν το ευρώ προβληματικό από την έναρξη χρήσης του το 1999 στοιχημάτιζαν υπέρ της καταστροφής του, ενώ το 2012 οι οικονομολόγοι της Citigroup προέβλεπαν 90% πιθανότητες ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από το ευρώ τους επόμενους έξι μήνες.

Όμως η παρέμβαση της ΕΚΤ και του Mάριο Ντράγκι έδωσαν τέλος στις εικασίες και διέσωσαν το ενιαίο νόμισμα, ενώ δημιουργήθηκε η πολιτική βούληση ενίσχυσης του ευρώ και αντιμετώπισης των αδυναμιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τώρα, περισσότερες χώρες επιθυμούν να εισέλθουν στην ευρωζώνη, η Βουλγαρία και η Κροατία κινούνται προς την υιοθέτησή του και η οικονομική ένωση είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Δυσκολίες, όπως η κρίση στην Ιταλία, τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία και οι πολιτικές ανακατατάξεις στη Γερμανία φαίνεται να μην επηρεάζουν καθοριστικά το μέλλον του ευρώ. Η Ε.Ε. στο σύνολό της φαίνεται να αναδύεται πιο ισχυρή από τις κρίσεις στις οποίες έχει περιέλθει.

Ακόμη και η περίπτωση της Μ. Βρετανίας λειτούργησε περισσότερο ως αποτρεπτικό για τις άλλες χώρες και σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε πλήγμα στην ευρωπαϊκή ενότητα. Σε όλη την Ένωση το 62% των πολιτών θεωρεί θετική τη συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε.. Η δε ρεαλιστική λύση σε προβλήματα, όπως ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και το προσφυγικό, είναι μία: Μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Οι σημερινές προκλήσεις είναι παγκόσμιας φύσης και πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού και όχι μεμονωμένα, υπογράμμισε ο Mάριο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι αυτό ισχύει και για τους Ευρωπαίους τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο δημοκρατικό»
Την άποψη ότι η όλη Ευρώπη βγαίνει από την οκτάχρονη κρίση «συλλογικά ισχυρότερη» εκφράζει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου....
«Το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο δημοκρατικό»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η οκταετής οδύσσεια της Ελλάδας αποδεικνύει τα ελλείμματα της Ε.Ε.»
Στην αδυναμία της Ε.Ε. να προβλέψει τις επιπτώσεις που θα είχαν οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα στέκεται ο Economist σε άρθρο με αφορμή την επικείμενη έξοδο της χώρας απ' τα μνημόνια.
«Η οκταετής οδύσσεια της Ελλάδας αποδεικνύει τα ελλείμματα της Ε.Ε.»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο «κόφτης» απλώς νομιμοποιείται
Στα 2,37 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο τέλος Απριλίου, χάρη στο τέχνασμα της υπερσυγκράτησης των δαπανών που εφαρμόζεται. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει ατύπως...
Ο «κόφτης» απλώς νομιμοποιείται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρέγκλινγκ: «Ο ESM θα παρακολουθεί την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες»
Η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες θα είναι το πιο σημαντικό θέμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του θεσμού.
Ρέγκλινγκ: «Ο ESM θα παρακολουθεί την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συστάσεις απ' το Euro Working Group για τήρηση των δεσμεύσεων
Οι καθυστερήσεις, που εντόπισαν οι δανειστές, στην εφαρμογή 16 ανελαστικών μεταρρυθμίσεων βρέθηκαν στο τραπέζι του Euro Working Group (EWG), που συνεδρίασε την Πέμπτη για να προετοιμάσει το επόμενο Eurogroup....
Συστάσεις απ' το Euro Working Group για τήρηση των δεσμεύσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτοκριτική και από τον Γιούνκερ
​Πρώτα διαλύουμε ένα κράτος - μέλος 11 εκατ. κατοίκων και το καθιστούμε αποικία και, στη συνέχεια, εκφράζουμε τη λύπη μας και λίγο - πολύ ζητούμε συγγνώμη. Νέα αυτοκριτική για τον χειρισμό του ελληνικού...
Αυτοκριτική και από τον Γιούνκερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας