• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.0°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.5°C / 16.2°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 16.6°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.0°C / 14.0°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 10.1°C
  1 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.5°C / 12.5°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 11.8°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.5°C / 15.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 17.2°C
  3 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  0 BF
  66%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκαθαρίζει η ΔΕΗ τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος μεγάλων επιχειρήσεων

 • A-
 • A+

Από τη ΛΑΡΚΟ και τη «Χαλυβουργική», με διαφορετική τακτική για κάθε επιχείρηση, ξεκινά η ΔΕΗ το ξεκαθάρισμα των ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος, οι οποίοι στον τομέα της βιομηχανίας ανέρχονται στα 535 εκατ. ευρώ και η είσπραξή τους μέσα στο νέο έτος αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς η ΔΕΗ πάντως ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την ηλεκτροδότηση της ΛΑΡΚΟ ώς τις 11 Ιανουαρίου, δίνοντας μικρή παράταση στο τελεσίγραφο που έληγε χθες.

Οι ανεξόφλητοι από χρόνια λογαριασμοί ρεύματος έχουν φτάσει στα 280 εκατ. ευρώ, που τη φέρνουν στην πρώτη θέση των κακοπληρωτών. Η επιχείρηση, που ανήκει στο Δημόσιο και αποτελεί «εθνικό κεφάλαιο», όπως τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης αναλαμβάνοντας πριν από ένα εικοσαήμερο νέα πρωτοβουλία διάσωσης, απασχολεί 1.100 εργαζόμενους, τους περισσότερους μέσω εργολάβων, αλλά βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία σε καθοδική πορεία λόγω της πτώσης της τιμής του νικελίου στη διεθνή αγορά και ατυχών χειρισμών των τότε διοικήσεων.

Οι ρουσφετολογικές προσλήψεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, κυρίως από τη Ν.Δ., ανεβάζουν τη μισθοδοσία στα 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο, παρά τις μειώσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων.

Επιπλέον επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία επιβάλλει την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ύψους 135,8 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από το 2008 έως το 2011 και η υλοποίησή της ισοδυναμεί με «λουκέτο» για τη ΛΑΡΚΟ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αναφέρει ότι δίνει την παράταση, «παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις της ΛΑΡΚΟ μέχρι στιγμής ουδόλως ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, όπως η πλήρης εξόφληση των τρεχουσών μηνιαίων καταναλώσεων με τις απαραίτητες εγγυήσεις», που προέβλεπε η συμφωνία του Ιουνίου του 2017 ανάμεσα στις δύο δημόσιες επιχειρήσεις.

Στα δικαστήρια

Διαφορετική είναι η τακτική της ΔΕΗ στα χρέη ύψους 31,8 εκατ. ευρώ από τη «Χαλυβουργική» της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου.

Η διακοπή της παροχής ρεύματος έγινε στις 17 Δεκεμβρίου, όπως είχε προαναγγελθεί, αφού η επιχείρηση δεν κατέθεσε πρόταση εξόφλησης για την οποία είχε δεσμευτεί.

Από τότε δεν έχει κάνει κίνηση για ηλεκτροδότηση από άλλο πάροχο από την αγορά ενέργειας, ενισχύοντας τις δημόσιες αναφορές της ΔΕΗ ότι η «Χαλυβουργική» τα τελευταία χρόνια ουσιαστικά έχει σταματήσει τις δραστηριότητές της στην επεξεργασία του χάλυβα και έχει αναπτυχθεί σε άλλους τομείς, αξιοποιώντας το χαμηλό τιμολόγιο που είχε εξασφαλίσει για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Μόλις στις 30 Δεκεμβρίου η «Χαλυβουργική» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αμφισβητεί το χρέος της και επικαλείται δικαστικές αποφάσεις που τη δικαιώνουν.

«Η ΔΕΗ δεν επιθυμεί να ανοίξει διάλογο με τη ‘‘Χαλυβουργική’’, όλα θα απαντηθούν και θα λυθούν μέσω της δικαστικής οδού» απάντησαν αμέσως κύκλοι της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Επαναφέρουν το θέμα των δραστηριοτήτων της «Χαλυβουργικής», παρατηρούν ότι στην καθυστερημένη ανακοίνωσή της η εταιρεία «δεν μιλά για την ταμπακιέρα» και την καλούν να ενημερώσει για το πού διαθέτει την παραγωγή της. «Θα ανέμενε κανείς από μια τέτοια εταιρεία μια άλλη συμπεριφορά, αντάξια της ιστορίας της, και όχι να χρησιμοποιεί ανυπόστατους ισχυρισμούς» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές της ΔΕΗ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριγμοί στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου»
Χρονικό όριο τριών μηνών στην παραμονή καταναλωτών με υψηλά χρέη στην «καθολική υπηρεσία» ζητούν οι ιδιώτες πάροχοι για να συζητήσουν την ένταξή τους στο μέτρο.
Τριγμοί στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο σύστημα διακανονισμού οφειλών στη ΔΕΗ
Με μικρότερη προκαταβολή και σε 5 έως 18 έντοκες μηνιαίες δόσεις, που θα διαμορφώνονται ανάλογα με την οφειλή, με κίνητρα αλλά και ποινές, θα μπορούν να εξοφλήσουν οι καταναλωτές τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ.
Νέο σύστημα διακανονισμού οφειλών στη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξετάζονται αυξήσεις για τη ΔΕΗ
Επί τάπητος είναι το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ και δεδομένη θεωρείται η κατάργηση της έκπτωσης 10% στους συνεπείς καταναλωτές, που είχε θεσπιστεί το 2015 ως κίνητρο έγκαιρης εξόφλισης...
Εξετάζονται αυξήσεις για τη ΔΕΗ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εξωγενείς παράγοντες αποδίδει η ΔΕΗ τις ζημίες του α΄ τριμήνου
Εχει στο ενεργητικό της τρία κερδοφόρα έτη και θετικές επιδόσεις στην αποπληρωμή μεγάλων δανείων του 2014, αλλά φέτος καταγράφει απώλειες από τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων και από τις δημοπρατήσεις τύπου ΝΟΜΕ.
Σε εξωγενείς παράγοντες αποδίδει η ΔΕΗ τις ζημίες του α΄ τριμήνου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την ΤΕΡΝΑ
Η ΔΕΗ πρέπει να στηριχτεί για να παραμείνει ισχυρή ως πυλώνας της ενεργειακής αγοράς, τόνισε ο Γιώργος Περιστέρης στη γενική συνέλευση του ομίλου της ΤΕΡΝΑ, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή είναι η πάγια θέση του.
Στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την ΤΕΡΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο τιμολόγιο ρεύματος για τη Viohalco
Σύμβαση-πιλότο για την ηλεκτροδότηση μεγάλων βιομηχανικών μονάδων υπογράφηκε ανάμεσα στη διοίκηση της ΔΕΗ και τη Viohalco. Η τελευταία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας.
Νέο τιμολόγιο ρεύματος για τη Viohalco

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας