Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε 1.692.400 νοικοκυριά το κοινωνικό μέρισμα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε 1.692.400 νοικοκυριά το κοινωνικό μέρισμα

  • A-
  • A+

Σήμερα το απόγευμα, ολοκληρώνεται η πληρωμή της δεύτερης φάσης καταβολής του κοινωνικού μερίσματος στους φετινούς δικαιούχους, το κονδύλι του οποίου αυξήθηκε κατά 80 εκατ. ευρώ.

Η επιπλέον χρηματοδότηση κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να καλυφθούν οι 230.000 επιπλέον δικαιούχοι, των οποίων οι αιτήσεις βρίσκονταν σε εκκρεμότητα μετά την εξάντληση του ποσού των 710 εκατ. ευρώ που είχε διατεθεί αρχικά.

Στην πρώτη φάση εγκρίθηκαν και εξοφλήθηκαν συνολικά 1.463.353 νοικοκυριά, ενώ οι δικαιούχοι της δεύτερης φάσης ανέρχονται σε 229.047 νοικοκυριά. Ετσι, ο αριθμός των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος 2018 έφτασε συνολικά τα 1.692.400 νοικοκυριά, ξεπερνώντας τα περσινά δεδομένα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 3,9 εκατομμύρια νοικοκυριά υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, με τη μέση οικονομική ενίσχυση να ανέρχεται στα 483 ευρώ.

Από τις υποβληθείσες αιτήσεις, απορρίφθηκαν 1.395.603 αιτήσεις λόγω κριτηρίων ή λαθών, 209.036 αιτήσεις ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους δικαιούχους, ενώ 589.989 ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν να κάνουν τη διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης, αλλά δεν την ολοκλήρωσαν, κυρίως γιατί το σύστημα εμφάνισε ένδειξη ότι, ακόμη και αν την υποβάλουν, θα απορριφθεί τελικά.

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Χθες, υπογράφηκε και η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, αυξάνοντας τόσο το ποσό της καθαυτό επιδότησης όσο και τα περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι φέτος.

Συγκεκριμένα, από 0,125 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που ήταν πέρυσι, το φετινό ποσό αυξάνεται στο 0,160 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, ενώ για τους άγαμους τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται στις 130.000 ευρώ (από τις 100.000 ευρώ) και για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνεται από 200.000 ευρώ στις 250.000 ευρώ.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα με:

  • Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμο και 22.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Ακίνητη περιουσία, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ανεξάρτητα από την κλιματική ζώνη, για κάθε κατοικία χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και σε έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα.

Ενδεικτικά για τη ζώνη Α’, η επιδότηση είναι 400 ευρώ (από 312,5), για τη Β’ ζώνη 240 ευρώ (από 187,5), για τη Γ’ ζώνη 128 ευρώ (από 100) και για τη Δ’ ζώνη 80 ευρώ (από 62,5).

Σημειώνεται ότι όσοι δήμοι χαρακτηρίζονται ορεινοί εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτήν του νομού στον οποίο βρίσκονται.

Ως διάστημα χορήγησης της επιδότησης ορίζεται από 15 Οκτωβρίου 2018 έως και 30 Απριλίου 2019 μετά την υποβολή της σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης, μέσω εφαρμογής στο TAXISnet, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαΐου 2019.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Ιανουαρίου 2019, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 15 του επόμενου μήνα, ενώ για όσες αιτήσεις υποβληθούν από τις 16 Ιανουαρίου έως και τις 31 Μαΐου, η καταβολή του επιδόματος θα γίνει έως τις 28 Ιουνίου 2019.

Κλιματικές Ζώνες

◼ Ζώνη Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Εβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

◼ Ζώνη Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

◼ Ζώνη Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

◼ Ζώνη Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης
Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. Στο 0,160 ευρώ ανά λίτρο το ποσό της επιδότησης. Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια. Δείτε τις Κλιματικές ζώνες.
Ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρόσθετο επίδομα θέρμανσης για το 2017-2018
​Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος θέρμανσης –συμπληρωματικό της τρέχουσας περιόδου (2017-2018)– ενέκρινε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και...
Πρόσθετο επίδομα θέρμανσης για το 2017-2018
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιθανή αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης
Τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη δυνατότητα ενίσχυσης του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, προκειμένου να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου...
Πιθανή αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξετάζεται αύξηση του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης
Τη δυνατότητα να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός για το επίδομα θέρμανσης από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, θα εξετάσει το υπουργείο...
Εξετάζεται αύξηση του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης
Άνοιξε η εφαρμογή στο ΤΑΧΙSnet για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης του επιιδόματος θέρμανσης, που θα γίνει μέσω τραπεζών, ενώ για αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 31η Δεκεμβρίου, η καταβολή θα γίνει...
Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας