• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.0°C / 18.3°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 19.0°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.3°C / 18.3°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 7.8°C / 16.0°C
  2 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.1°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.1°C / 18.3°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.0°C
  1 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.7°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.7°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 12.8°C / 17.2°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  3 BF
  50%
Στο μικροσκόπιο όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητάει αναλυτικά στοιχεία για καταθέσεις, δάνεια, μερίσματα, κινητές αξίες και ασφαλιστήρια συμβόλαια των φορολογουμένων

AΠΕ-ΜΠΕ

Στο μικροσκόπιο όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από «ακτινογραφία» θα περνάει το υπουργείο Οικονομικών το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του κάθε φορολογούμενου με στόχο τον εντοπισμό αφορολόγητου πλούτου.

Στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του περιουσιολογίου, δηλαδή του βασικού «όπλου» που θα χρησιμοποιηθεί -μεταξύ άλλων εργαλείων- στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ζητάει πρόσθετα στοιχεία για την περιουσία των φορολογουμένων.

Με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, τροποποιείται ουσιαστικά η προηγούμενη απόφαση του προκατόχου της, Χάρη Θεοχάρη, στην κατεύθυνση της λεπτομερέστερης ενημέρωσης των ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου για στοιχεία φορολογουμένων που αφορούν: καταθέσεις, μετοχές, δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και άλλα), μερίσματα, ασφαλιστήρια (ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων, ασθενείας) κ.λπ.

Αυξάνονται τα όρια

Οπως προβλέπει η νέα απόφαση, τα όρια πάνω από τα οποία οι τράπεζες υποχρεούνται σε ετήσια αποστολή στοιχείων για καταθέσεις, αυξάνονται από 50.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, και για τα χαρτοφυλάκια κινητών αξιών από 100.000 σε 200.000 ευρώ.

Μπορεί τα όρια να ανεβαίνουν, ωστόσο ζητούνται πρόσθετα στοιχεία πέρα από τις καταθέσεις, τα οποία μέχρι τώρα ήταν εκτός «λίστας» των αποστελλόμενων στοιχείων στη ΓΓΔΕ.

Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν στα προγράμματα διασταυρώσεων της ΓΓΔΕ, ενώ παράλληλα θα… αποθηκευτούν στο Περιουσιολόγιο, το οποίο ενισχύεται συνεχώς με νέα δεδομένα, με στόχο να ενεργοποιηθεί πλήρως το συντομότερο.

Σε κάθε περίπτωση: τράπεζες, ΕΛΤΑ, Χρηματιστήριο και όλες οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών πρέπει να στείλουν έως τις 31 Μαρτίου στη ΓΓΔΕ στοιχεία για αναφορικά με:

■ Καταθέσεις. Αποστέλλονται στοιχεία που αφορούν δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ.

Στη ΓΓΔΕ διαβιβάζονται:

- Τριψήφιος κωδικός τράπεζας, όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών ή ΕΛΤΑ,

- Ονοματεπώνυμο δικαιούχων του λογαριασμού,

- ΑΦΜ των δικαιούχων ή, όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμός διαβατηρίου,

- Αριθμός λογαριασμού,

- Ποσά συνολικής χρέωσης σε ευρώ,

- Ποσά συνολικής πίστωσης σε ευρώ,

- Το ποσό της μεγαλύτερης συναλλαγής, χρέωσης ή πίστωσης, ανά λογαριασμό,

- Υπόλοιπα λογαριασμού σε ευρώ με ημερομηνία 31/12, τόσο για έκαστο ημερολογιακό έτος αναφοράς όσο και για το αμέσως προηγούμενο, κωδικός νομίσματος κ.λπ.

■ Κινητές αξίες. Διαβιβάζονται στοιχεία χαρτοφυλακίου φυσικών προσώπων που αφορά κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 κάθε έτους, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από 200.000 ευρώ.

Τα στοιχεία αφορούν: ονοματεπώνυμο δικαιούχων, ΑΦΜ ή ΑΔΤ ή αριθμό διαβατηρίου, αριθμό λογαριασμού στο ΣΑΤ (Σύστημα Άυλων Τίτλων), αποτίμηση χαρτοφυλακίου και ημερολογιακό έτος αναφοράς.

■ Μερίσματα. Ζητούνται στοιχεία για μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

■ Δάνεια. Ζητούνται στοιχεία που αφορούν χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας.

Λεπτομερής ενημέρωση

Επιμέρους θα πρέπει να γίνεται λεπτομερής ενημέρωση για το είδος του δανείου (στεγαστικό, καταναλωτικό κ.λπ.), το συνολικό ύψος που εκταμιεύθηκε, την ημερομηνία χορήγησης του δανείου, το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε για την απόσβεση (τόκοι και κεφάλαιο), το πλήθος οφειλετών και συνοφειλετών κ.λπ.

■ Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν το είδος τους (ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαγράψτε προσαυξήσεις
Μοναδική ευκαιρία για να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους με σημαντικό κέρδος γι’ αυτούς έχουν οι παλιοί οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν «φορτωθεί» μεγάλες προσαυξήσεις, που σε πολλές περιπτώσεις...
Διαγράψτε προσαυξήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο φως το «μαύρο χρήμα» της οικοδομής
Με τα ονόματα πολλών εξ αυτών να βρίσκονται σε διάφορες λίστες οι φορολογούμενοι εναγωνίως αναμένουν την ώρα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για το πού βρήκαν τα χρήματα που έχουν στους τραπεζικούς τους...
Στο φως το «μαύρο χρήμα» της οικοδομής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναλυτικό περιουσιολόγιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητάει αναλυτικά στοιχεία για καταθέσεις, δάνεια, μερίσματα, κινητές αξίες και ασφαλιστήρια συμβόλαια των φορολογουμένων προκειμένου να εντοπίσει το αφορολόγητο χρήμα και να...
Αναλυτικό περιουσιολόγιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής
Το φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο για τους φορολογικούς ελέγχους που θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το 2015 είναι έτοιμο. Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα η εφαρμογή του, υπό...
Το στοίχημα κατά της φοροδιαφυγής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν θα δεσμεύονται μισθοί - αποζημιώσεις
Στην άρση του μέτρου της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αφορούν μισθοδοσία, αποζημιώσεις απολύσεων, εφάπαξ, κοινωνικά επιδόματα και άλλες παροχές, προχωράει το...
Δεν θα δεσμεύονται μισθοί - αποζημιώσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλά και (πολύ) κακά νέα
Αγριεύει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και βάζει στόχο τις 70.000 κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών – για τον λόγο αυτό μπαίνουν σε εφαρμογή διατάξεις που είχαν ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2015...
Καλά και (πολύ) κακά νέα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας