• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 10.7°C
  1 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 8.4°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.8°C
  1 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.0°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.5°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.4°C
  0 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  0 BF
  93%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 9.9°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  95%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα κατά Στουρνάρα «σωσίβια» και βαρίδια της ελληνικής οικονομίας

 • A-
 • A+

Υπερφορολόγηση, μεταρρυθμιστική απραξία, «κόκκινα» δάνεια και δικαστικές αποφάσεις για την αποκατάσταση των μνημονιακών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα είναι τα μεγαλύτερα βαρίδια της ελληνικής οικονομίας. Αυτό υποστηρίζει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην πρώτη μετά τα μνημόνια έκθεση για τη νομισματική πολιτική.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει στροφή από την πολιτική της σκληρής λιτότητας για να διασφαλιστεί ο βηματισμός προς την ανάπτυξη, η οποία το 2019 θα ανέλθει στο 2,3% έναντι 2,5% που προβλέπει η κυβέρνηση στον νέο προϋπολογισμό και στο 2,2% το 2020. Η ανάπτυξη προϋποθέτει αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα ασφαλέστερη ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση είναι η επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές. Στην παρούσα όμως φάση οι συνθήκες που επικρατούν στις κεφαλαιαγορές δεν ευνοούν επενδυτικές κινήσεις.

Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, όχι μόνο λόγω της Ιταλίας αλλά και λόγω της ανησυχίας σχετικά με το ενδεχόμενο ανατροπής μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος.

Μόνο οι οφειλές ύψους 10 δισ. ευρώ που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στη διάρκεια των μνημονιακών νόμων, είναι ένα θέμα που οι θεσμοί το παρακολουθούν στενά.

Η Ελλάδα έχει μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες το 2019, μόλις 11,74 δισ. Εχει επίσης ένα μαξιλάρι διαθεσίμων 26,4 δισ. στη διάθεσή της και για τον λόγο αυτό δεν «καίγεται» να βγει άμεσα στις αγορές. Κίνηση έκδοσης νέου αξιόχρεου από την Ελληνική Δημοκρατία θα υπάρξει το επόμενο διάστημα ώστε να καταστεί εφικτή η άντληση 4-5 δισ. από εξωτερικό δανεισμό.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους με βιώσιμους όρους από τις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή, αλλαγή θα πρέπει να υπάρξει και στο μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Η υψηλή φορολογία αποτελεί αντικίνητρο τόσο για την εργασία όσο και για τις επενδύσεις, διογκώνοντας παράλληλα και την παραοικονομία.

Επίσης η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα τελευταία δύο χρόνια επηρεάζει το ύψος των επενδύσεων σε υποδομές και τη μεσοπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική.

Προτείνεται επιτάχυνση της υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά αυτών με υψηλή συμβολική σημασία και αναπτυξιακό αποτέλεσμα (όπως της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού), και των ξένων άμεσων επενδύσεων διότι οι εγχώριες αποταμιεύσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών.

Συστάσεις και προς τις τράπεζες

Πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωση των «κόκκινων» δανείων συστήνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών.

«Η κερδοφορία των τραπεζών πριν από φόρους παρέμεινε αδύναμη και σημαντικά χαμηλότερη απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ μετά από φόρους και μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες το εννεάμηνο του 2018 καταγράφονται ζημίες μεγαλύτερες απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2017», όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018 τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά 6,3% ενώ τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 3,5% λόγω και των προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης.

Στον αντίποδα καταγράφεται αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα αλλά και βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος που επέτρεψε στις τράπεζες να περιορίσουν την εξάρτηση από τον ELA.

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, ο Δείκτης CET1 και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε ενοποιημένη βάση παραμένουν σε ικανοποιητικό επίπεδο (15,6% και 16,2% αντίστοιχα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018) αναφέρει η Εκθεση, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα stress tests στις αρχές του 2018 δεν εντόπισαν κεφαλαιακό έλλειμμα στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για τις 16 δεσμεύσεις
Οι καθυστερήσεις, που εντόπισαν οι δανειστές, στην εφαρμογή 16 ανελαστικών μεταρρυθμίσεων βάζουν την Ελλάδα στο κάδρο του Euro Working Group (EWG), που συνεδριάζει αυτή την Πέμπτη για να προετοιμάσει το...
Καμπανάκι για τις 16 δεσμεύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Να υλοποιηθεί γρήγορα το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια
Μήνυμα στο υπουργείο Οικονομικών να υλοποιηθεί άμεσα το σχέδιο που επεξεργάζεται, σύμφωνα με την πρόταση του ΤΧΣ, για την ταχύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων, έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος....
Να υλοποιηθεί γρήγορα το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι οικονομικοί σκόπελοι του 2019
«Κόκκινα» δάνεια, αναχρηματοδότηση χρέους από τις διεθνείς αγορές, ληξιπρόθεσμα χρέη και αφορολόγητο είναι για το οικονομικό επιτελείο οι μεγαλύτεροι σκόπελοι της φετινής χρονιάς. Σε συνέντευξή του στο...
Οι οικονομικοί σκόπελοι του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
Η προσπάθεια της ιδιωτικής ασφάλισης να εισχωρήσει στα «χωράφια» της κοινωνικής είναι δεδομένη και γνωστή εδώ και πολλά έτη… Οπως και τα «γεράκια» που έχουν αναλάβει εργολαβικά αυτή την προσπάθεια…. Ομως, όταν...
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχέδια για τα 88 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων
Μία δεκαετία και υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα χρειαστεί η πραγματική οικονομία για να απαλλαγεί από τα «κόκκινα» δάνεια. Οπως διευκρινίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι τράπεζες...
Τα σχέδια για τα 88 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας