• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  4 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 30.4°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 27.0°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.3°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  46%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 28.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  3 BF
  15%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  30%

Οι εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ, στη Ρεβυθούσα

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταβιβάστηκε το 66% του ΔΕΣΦΑ

 • A-
 • A+

Mε τίμημα 535 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε χθες η στρατηγικού χαρακτήρα μεταβίβαση του 66% των μετοχών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) στην κοινοπραξία Senfluga Energy, που απαρτίζεται από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς «παίκτες» στον συγκεκριμένο τομέα ενέργειας.

Ο επενδυτικός όμιλος απαρτίζεται από την ιταλική Snam, η οποία διαθέτει το 60% των μετοχών, την ισπανική Enagas (20%) και τη βελγική Fluxys (20%), που είναι μέτοχοι και στην πολυεθνική κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον αγωγό TAΡ.

Από το πακέτο του 66% του κερδοφόρου ΔΕΣΦΑ, το 31% είχε διαχειριστή το ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 35% τα ΕΛ.ΠΕ., τα οποία θα εισπράξουν τα 283,7 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της πώλησης.

Η πιο σημαντική εξέλιξη αφορά το υπόλοιπο 34% του ΔΕΣΦΑ, που είχε μεταβιβαστεί το 2012 στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από χθες περιήλθε πάλι στο Δημόσιο και θα ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο ΔΕΣΦΑ διαχειρίζεται το δίκτυο υψηλής πίεσης, μήκους περίπου 1.500 χλμ., και τον υποσταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, που αναβαθμίστηκε πρόσφατα.

Με βάση τη νέα συμφωνία, εξασφαλίστηκαν ουσιαστικά δικαιώματα για το Δημόσιο, το οποίο θα ορίζει τον πρόεδρο του Δ.Σ. και όχι απλά ένα εκτελεστικό μέλος, όπως προέβλεπε η προηγούμενη συμφωνία του 2014. Θα έχει δικαίωμα βέτο ακόμα και σε θέματα που αφορούν τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διακρατικά ή διεθνή έργα, εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο νέος επενδυτής θα διαθέσει επίσης 330 εκατ. ευρώ για νέα έργα. Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός του 2014 είχε εγκριθεί από την τότε ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στη συνέχεια είχε ακυρωθεί γιατί δεν ήταν συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το τίμημα που είχε εξασφαλιστεί τότε ήταν μόνον 400 εκατ. ευρώ, αλλά η Ν.Δ. προσπέρασε χωρίς σχόλια τη βελτίωσή του σχεδόν κατά 50%!

Στρατηγική συμφωνία

«Φτάσαμε αισίως στο τέλος μιας μακράς διαδρομής», αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Θύμισε ότι τα πρώτα στάδια ήταν ταραχώδη και με πολλές ανατροπές, που αντιμετώπισε η σημερινή κυβέρνηση, για να τονίσει στη συνέχεια: «Επιτύχαμε μια στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία, που εντάσσει τον ΔΕΣΦΑ στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης, καθώς η κοινοπραξία που επικράτησε στον διαγωνισμό έχει ήδη σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή. Θα το επαναλάβω: Τελικά, γίνεται διαφορετικά».

Σε δηλώσεις τους, ο πρόεδρος Αρης Ξενόφος και ο διευθύνων σύμβουλος Ριχάρδος Λαμπίρης κάνουν λόγο για «νέα εποχή» για τον ΔΕΣΦΑ, αλλά και για τον ενεργειακό ρόλο της χώρας.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί ορόσημο για τα ΕΛ.ΠΕ. και ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική για τη βέλτιστη αξιοποίηση συμμετοχών που δεν εντάσσονται στις βασικές τους δραστηριότητες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου, Γιώργος Αλεξόπουλος. Επισημαίνει ότι «είναι μια σημαντική συναλλαγή», καθώς εστιάζει τις δραστηριότητες του ομίλου στον κλάδο του φυσικού αερίου, θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική του θέση και θα συμβάλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας απομόχλευσης του ισολογισμού του.

Στην ανακοίνωσή της η κοινοπραξία αναφέρει ότι ο ΔΕΣΦΑ θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί πλήρως τη στρατηγική του θέση στη Μεσόγειο και προαναγγέλλει επενδύσεις σε καινοτόμες λύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου και εισαγωγή ανανεώσιμων αερίων, όπως το βιομεθάνιο, που θα συμβάλουν στη μείωση ρύπων και θα βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΣΦΑ
Δύο σημαντικοί όμιλοι, στους οποίους μετέχουν επτά μεγάλες εταιρείες, κατέθεσαν την Παρασκευή δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), το οποίο...
Δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο νέος οδικός χάρτης του ΤΑΙΠΕΔ
«Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει με άλλη οπτική τις ιδιωτικοποιήσεις», προανήγγειλε ο πρόεδρός του, Αρης Ξενόφος. Το νέο τρίπτυχο δεν θα εστιάζει μόνον στην πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου,...
Ο νέος οδικός χάρτης του ΤΑΙΠΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε τρίτο γύρο πάει η πώληση του ΔΕΣΦΑ
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του κερδοφόρου ΔΕΣΦΑ, από το οποίο το 31% διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ και το 35% τα ΕΛ.ΠΕ. Διασφαλίστηκε ότι το Δημόσιο θα ορίζει τον πρόεδρο του...
Σε τρίτο γύρο πάει η πώληση του ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τη ΔΕΠΑ Υποδομών διεκδικεί ο ΔΕΣΦΑ
Σοβαρή υποψηφιότητα για την απόκτηση της ΔΕΠΑ Υποδομών θέτει ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα πάρει μέρος στον διεθνή διαγωνισμό που έχουν προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛ.ΠΕ.
Τη ΔΕΠΑ Υποδομών διεκδικεί ο ΔΕΣΦΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταξύ Vitol και Glencore τα ΕΛ.ΠΕ.
Σε ντέρμπι για δύο κολοσσούς εξελίσσεται η πώληση του 51% των ΕΛ.ΠΕ. Από τη χθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ προκύπτει εμμέσως ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού συνεχίζουν μόνον η Vitol και η Glencore, που θα...
Μεταξύ Vitol και Glencore τα ΕΛ.ΠΕ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ ο πήχης για τον ΔΕΣΦΑ
Βελτιωμένες προσφορές για το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ζητά το ΤΑΙΠΕΔ και από τους δύο ομίλους που μετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Χθες ανοίχτηκαν οι φάκελοι των ενδιαφερομένων και γνωστοποιήθηκαν...
Πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ ο πήχης για τον ΔΕΣΦΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας