• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.6°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 22.5°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  1 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 23.3°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 22.3°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.6°C
  0 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.8°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 15.3°C / 20.5°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  81%

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Έφη Αχτσιόγλου τον χαρακτήρισε «Μετά Χριστόν προφήτη»

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Μόνιμη πυξίδα η στήριξη των πολλών»

 • A-
 • A+

Έμφαση στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσω του προϋπολογισμού έδωσε η Έφη Αχτσιόγλου, που κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη για «ανερμάτιστες και μειωμένης αξιοπιστίας εξαγγελίες» χαρακτηρίζοντάς τον «Μετά Χριστόν προφήτη».

Κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση κάνει πράξη με γοργό ρυθμό, τη βελτίωση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Μόνιμη πυξίδα στην προσπάθειά μας είναι η στήριξη των πολλών».

Σύμφωνα με την υπουργό, «έχουμε τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι δεν ήταν μια τυπική διαδικασία η έξοδος από τα μνημόνια αλλά μια ουσιαστική και δίκαιη μεταφορά άμεσων μέτρων για την ανακούφιση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας», αναλύοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με την οριστική και αμετάκλητη κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, ενώ όπως τόνισε «620.000 συνταξιούχοι από το 2019 και για μια πενταετία θα βλέπουν επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στις συντάξεις τους».

Σημείωσε ότι από τον Ιανουάριο «αυξάνεται ο κατώτατος μισθός με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Νομοθετήσαμε για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% των αγροτών, των μηχανικών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Κάνουμε πράξη τη χορήγηση για τρίτη φορά του επιδόματος στέγασης και με ποσό ύψους 420 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουμε τη μεσαία τάξη. Στο προϋπολογισμό του 2019 περιλαμβάνονται επεκτατικά μέτρα ελάφρυνσης των εισφορών, ύψους 920 εκ ευρώ που θα διευρύνονται τα επόμενα χρόνια».

Όπως ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, αποκαθίσταται η ελευθερία της χώρας που έχει πλέον τη δυνατότητα να χαράξει τη πολιτική της και το αποδεικνύει με τα μέτρα που ψηφίζει η ελληνική βουλή».

«Μετά Χριστόν προφήτης»

Η υπουργός Εργασίας επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή τις εξαγγελίες του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως είπε, τα δεδομένα του νέου προϋπολογισμού «ίσως είναι που οδήγησαν τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στο συνέδριο του κόμματος του να συρθεί στην κοινωνική ατζέντα και να εξαγγείλει μέτρα. Έρχεται όμως να το κάνει με καθυστέρηση ως "Μετά Χριστόν προφήτης", με προτάσεις αντιφατικές, ανερμάτιστες και μειωμένης αξιοπιστίας. Γιατί η ΝΔ έχει παρελθόν και είναι παρελθόν μιας μακράς αποτυχημένης διακυβέρνησης της».

Κάλεσε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίσουν ποιες είναι τελικά οι προτάσεις τους.

«Προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης αύξηση του κατώτατου μισθού διπλάσια από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Παράδοξο να το αναγγέλλει, καθώς στον προϋπολογισμό που ψηφίζουμε προβλέπεται η αύξηση του από τον επόμενο μήνα, τον Ιανουάριο. Πρέπει επίσης να απαντήσει, κατά τη γνώμη του πόση πρέπει να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού; Υπάρχει ανοιχτή συζήτηση με προτάσεις των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων. Πόσο προτείνει να αυξηθεί λοιπόν, 4%; Γιατί δεν τοποθετείται καθαρά; Μήπως ανησυχεί ότι δεν θα συμβαδίσει με την πρόταση του ΣΕΒ για 1% με 2% αύξηση;», ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου.

Όσον αφορά την επιδοματική πολιτική, τόνισε ότι η Ν.Δ., «που ως κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα για ένα στιβαρό κοινωνικό κράτος για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και παρέδωσε μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση. Είπε από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης ότι θα ενσωματώσει όλα τα επιδόματα. Ήδη η σημερινή κυβέρνηση έδωσε το 2018 το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης ύψους 920 εκατ. ευρώ και για το 2019 προβλέπει ποσό ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Ας απαντήσει καθαρά η Ν.Δ. Θα ενσωματώσει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, θα κόψει τα υπόλοιπα επιδόματα, όπως για τους ανάπηρους, υπερήλικες αγρότισσες; Η κυβέρνηση μας άλλαξε το σύστημα καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων και το αύξησε από 640 εκατ. ευρώ στο ποσό του 1,2 δισ. Άλλαξε την αρχιτεκτονική του, αυξήθηκαν οι δικαιούχοι και το 90% έλαβε αυξημένα επιδόματα το 2018. Δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης τι θα γίνει. Θα αυξηθούν; θα καταργηθούν; Θα δώσει ένα εφάπαξ ποσό; γιατί δεν εξηγεί καθαρά;».

Δίνοντας έμφαση στο ασφαλιστικό σύστημα, η Έφη Αχτσιόγλου το χαρακτήρισε «πυλώνα του κοινωνικού κράτους» και κατήγγειλε τη Ν.Δ. ότι το οδήγησε σε έναν πραγματικό όλεθρο παραδίδοντάς το με έλλειμμα ύψους 1,1 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα και να το κάνει βιώσιμο. «Ο προϋπολογισμός δείχνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πλεόνασμα χάριν των εσόδων που αυξήθηκαν και υπάρχει μείωση στις συνταξιοδοτικές δαπάνες και αυτό κάνει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο», επεσήμανε η υπουργός Εργασίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρουσφέτι για 12 βουλευτές
Μια παραδοχή και μια αποκάλυψη για την υγειονομική περίθαλψη των βουλευτών έβγαλαν οι τηλεφωνικές διευκρινίσεις του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότη Μηταράκη στην εφημερίδα μας.
Ρουσφέτι για 12 βουλευτές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν με ενοχλεί που είμαι ο μακροβιότερος μνημονιακός υπουργός»
«Δυσκολεύτηκα, τσαλακώθηκα αλλά δεν με ενοχλεί που είμαι ο μακροβιότερος μνημονιακός υπουργός Οικονομικών» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Όπως...
«Δεν με ενοχλεί που είμαι ο μακροβιότερος μνημονιακός υπουργός»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υψηλοί τόνοι και κόντρες για την αδήλωτη εργασία
Νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τα στοιχεία για την αδήλωτη εργασία από το σύστημα «Άρτεμις». Ο τομεάρχης της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης υποστηρίζει ότι τα στοιχεία διαψεύδουν τις...
Υψηλοί τόνοι και κόντρες για την αδήλωτη εργασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μπαίνω συνεχώς στη θέση του πολίτη που ακούει τον υπουργό»
​Είναι η νεότερη υπουργός σε κυβερνητικό σχήμα. «Η κοινωνία μας δεν δέχεται εύκολα μια γυναίκα -και μάλιστα νέα- σε τέτοιες θέσεις. Τα ίδια ΜΜΕ που έκαναν τη σεξιστική επίθεση εις βάρος μου» δηλώνει η Εφη...
«Μπαίνω συνεχώς στη θέση του πολίτη που ακούει τον υπουργό»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίσπευση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή
Νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί θα αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νέου προϋπολογισμού, που θα διεξαχθεί σε δύο μέρη για να καταβληθούν έγκαιρα συντάξεις, μισθοί και επιδόματα. Ο...
Επίσπευση της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μεταρρυθμίσεις και απασχόληση έφεραν υπεραπόδοση εσόδων»
Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων οδήγησαν στην υπεραπόδοση των εσόδων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή της Βουλής για τον...
«Μεταρρυθμίσεις και απασχόληση έφεραν υπεραπόδοση εσόδων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας