• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 8.4°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 7.1°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 3.9°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 6.5°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / 0.1°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 9.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.3°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C -0.1°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.2°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 4.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  4 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.5°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.2°C / 7.2°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  0 BF
  49%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προς πώληση το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»

 • A-
 • A+

Μετά και το αναμενόμενο «πράσινο φως» των Βρυξελλών στην αναθεωρημένη συμφωνία για το «Ελ. Βενιζέλος», το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα της πώλησης του 30% από το μετοχικό πακέτο του 55% που διαθέτει σήμερα το Δημόσιο στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Ετοιμάζεται να προσλάβει συμβούλους στον οικονομικό, τεχνικό, νομικό και ασφαλιστικό τομέα, με προοπτική ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί μέσα στην άνοιξη.

Χθες, επισημοποιήθηκε η έγκριση της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία δεν υφίσταται θέμα κρατικών ενισχύσεων στην 20ετή παράταση της σύμβασης έως το 2046. «Το τίμημα που θα καταβάλει ο Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών για την παράταση τηρεί τους όρους της αγοράς και ως εκ τούτου δεν λαμβάνει αδικαιολόγητο οικονομικό πλεονέκτημα ή ενίσχυση», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το τίμημα έχει καθοριστεί σε 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία το 55% θα καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τιμή, που είχε διαμορφωθεί στα 484 εκατ. ευρώ, είχε κριθεί χαμηλή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp), τον περασμένο Αύγουστο.

Σε χθεσινή ανακοίνωση της Ε.Ε. επισημαίνεται ότι η αρχική αξία της παράτασης της σύμβασης «βασιζόταν σε οικονομικές και επιχειρηματικές παραμέτρους, οι οποίες δεν ήταν σύμφωνες με τις συνθήκες της αγοράς». Η αναπροσαρμογή, μετά την παρέμβαση των Βρυξελλών, είχε αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από τη Ν.Δ., που είχε εκδώσει τις... συνήθεις ανακοινώσεις κατά της κυβέρνησης, στις οποίες έκανε λόγο για σκάνδαλο.

«Η Επιτροπή συνεργάστηκε ενεργά με τις ελληνικές Αρχές για την επίτευξη του θετικού αποτελέσματος, που είναι μια από τις σημαντικότερες οικονομικές συναλλαγές, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων», αναφέρει σε χθεσινή δήλωσή της η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκαρέιτε Βέστεϊγερ.

Χίος, Καστέλι και Ε-65

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το ΤΑΙΠΕΔ πετυχαίνει, για πρώτη φορά από το 2011, τους στόχους του φετινού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Το Ταμείο ανακοίνωσε, χθες, ότι ζήτησε τη βελτίωση της μοναδικής προσφοράς που έχει υποβληθεί για τη μαρίνα της Χίου. Θετικές εξελίξεις υπάρχουν και στη νέα γενιά μεγάλων έργων, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ.

Από πηγές του υπουργείου Υποδομών έγινε γνωστό ότι εξασφαλίστηκαν 10 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις. Εγκρίθηκε, επίσης, η κατασκευή του τμήματος Λαμία - Ξυνιάδα, του τμήματος των 32,5 χλμ., με προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ, που είχε περικοπεί τον Δεκέμβριο του 2013.

Προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε μια διετία και να συνδέσει με το υπόλοιπο εθνικό οδικό δίκτυο τον «τυφλό» σήμερα Ε-65, τον αυτοκινητόδρομο της δυτικής Θεσσαλίας που σήμερα λειτουργεί μόνον το ενδιάμεσο τμήμα Ξυνιάδα - Τρίκαλα. Αναζητείται χρηματοδότηση για το τελευταίο τμήμα Τρίκαλα - Παναγιά, για να φθάσει ως την Εγνατία Οδό.

Οι δύο συμβάσεις θα υποβληθούν για επικύρωση από τη Βουλή και τα έργα στην περίπτωση του Καστελίου αναμένεται να ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2019. Ανάδοχος και στις δύο περιπτώσεις είναι ΤΕΡΝΑ, η οποία χθες ανακοίνωσε ότι θα συμφωνήσει να αποκτήσει το 100% των μετοχών της Ιόνιας Οδού και του Ε-65, με εξαγορά του ποσοστού που είχαν ισπανικές εταιρείες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκίνηση για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»
Πολιτική «επένδυση» στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας κάνει η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να δώσει τις πρώτες εξετάσεις της προς τους δανειστές και να βαθμολογηθεί θετικά στις επιδόσεις στις ιδιωτικοποιήσεις.
Εκκίνηση για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατείνεται για άλλα 20 χρόνια η σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος»
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να κυρωθεί η εικοσαετής παράταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος», που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Με την ψήφισή της θα ανοίξει και ο δρόμος για να προχωρήσει μέσα στο...
Παρατείνεται για άλλα 20 χρόνια η σύμβαση του «Ελ. Βενιζέλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχει η παράταση για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) για την επικύρωση της συμφωνίας για την 20ετή παράταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος» ώς το 2046....
Τρέχει η παράταση για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Την άνοιξη η προκήρυξη για την πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος»
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού οδεύει και επισήμως η συμφωνία ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την 20ετή παράταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος» ώς το 2046 ● Επισπεύδονται τα...
Την άνοιξη η προκήρυξη για την πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς υπερδιπλασιάστηκε το τίμημα για το «Ελ. Βενιζέλος»
Σε παρωχημένα στοιχεία του 2015 και όχι στην κατακόρυφη αύξηση της επόμενης διετίας στηρίχτηκε το αρχικό τίμημα για την 20ετή παράταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος», που υπερδιπλασιάστηκε μετά από παρέμβαση...
Πώς υπερδιπλασιάστηκε το τίμημα για το «Ελ. Βενιζέλος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκλεισε το ντιλ για το «Ελ. Βενιζέλος»
Αίσιο τέλος σε ένα σίριαλ που διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο έδωσε χθες η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, κάνοντας δεκτή τη βελτιωμένη προσφορά για την 20ετή παράταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζελος», που κατέθεσε η...
Εκλεισε το ντιλ για το «Ελ. Βενιζέλος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας