• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.8°C / 36.7°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.1°C / 36.6°C
  4 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 36.6°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.2°C / 33.9°C
  4 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 34.3°C
  2 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.9°C
  2 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  3 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.1°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  1 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.7°C
  2 BF
  35%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.4°C / 34.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.4°C / 36.6°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.8°C / 36.0°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.5°C / 35.0°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  39%

Το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες, που θα αφορά τους πάντες, αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο του 2019 ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη

 • A-
 • A+

Μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες και για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο, αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, το οποίο πήρε παράταση για ακόμα έναν χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 31.12.2019.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει καταθέσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, το νέο πλαίσιο, που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα «πατήσει» πάνω στην επικείμενη ευρωπαϊκή οδηγία για το πλαίσιο προληπτικής αναδιάρθρωσης, τη δεύτερη ευκαιρία και τα μέτρα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αναδιάρθρωσης κ.λπ., που θα ψηφιστεί τον Απρίλιο 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας είναι το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες, που θα αφορά τους πάντες, να είναι έτοιμο μέχρι τον ερχόμενο Μάιο του 2019 ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.

EUROKINISSI

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, έχει καταθέσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το νέο πλαίσιο, που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Οπως συμβαίνει και για τις επιχειρήσεις που καταφεύγουν στον Εξωδικαστικό, θα παρέχονται ρυθμίσεις-λύσεις οι οποίες θα είναι βιώσιμες για τα νοικοκυριά, καθώς θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των οφειλών που έχουν

Αυτό πάντως που διευκρινίζεται είναι ότι όπως και στην περίπτωση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις, έτσι και για τα φυσικά πρόσωπα οι ρυθμίσεις θα είναι εξατομικευμένες, καθώς οι οριζόντιες λύσεις (τελευταία ήταν αυτή των 100 δόσεων) είναι μεν εύκολες για το σύστημα και τους ίδιους τους οφειλέτες, αλλά κρύβουν ηθικούς κινδύνους καθώς αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι πλούσιοι οφειλέτες και αυτοί που βρίσκονται σε αντικειμενική δυσκολία να αποπληρώσουν συσσωρευμένες από τα χρόνια της κρίσης οφειλές.

Και επιπρόσθετα, όπως συμβαίνει και για τις επιχειρήσεις που καταφεύγουν στον Εξωδικαστικό, θα παρέχονται ρυθμίσεις-λύσεις που θα είναι βιώσιμες για τα νοικοκυριά, καθώς θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των οφειλών που έχουν.

Ο νέος μόνιμος εξωδικαστικός μηχανισμός οφειλών θα στηριχτεί στην υφιστάμενη πλατφόρμα, που θα εκσυγχρονιστεί περαιτέρω προκειμένου να σηκώσει χωρίς προβλήματα τα νέα αιτήματα, ενώ θα απλοποιηθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία ώστε να εκκαθαρίζονται ταχύτερα οι αιτήσεις των οφειλετών.

Σε ό,τι αφορά τον τωρινό εξωδικαστικό μηχανισμό, που συμπλήρωσε 70 εβδομάδες, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, τονίζει ότι ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών επιβεβαιώνει τη βούλησή τους για επανεκκίνηση και για είσοδό τους σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ετσι, με την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου που δεν αφορά φυσικά πρόσωπα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής και από τη νέα χρονιά, ζητώντας ρύθμιση οφειλών, ενώ από τον Ιούνιο του 2019 θα μπορούν να μπουν σε ρύθμιση και οι οφειλές που βεβαιώθηκαν το 2018.

Απολογιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία του εξωδικαστικού, 59.077 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης.

Εχουν ήδη υποβληθεί 5.565 αιτήσεις, ενώ 1.104, δηλαδή 1 στους 5 οφειλέτες, έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους (σε έως και 120 δόσεις οι οφειλές προς το Δημόσιο), ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, όπως διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2018 το θεσμικό πλαίσιο του εξωδικαστικού βελτιώθηκε (μείωση απαιτούμενων δικαιολογητικών, ένταξη οφειλών που βεβαιώθηκαν το 2017, επέκταση σε ομόρρυθμους εταίρους και αγρότες), ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο αναβαθμίστηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πλέον παρέχονται νέοι αυτοματισμοί και διευκολύνσεις στους χρήστες και παράλληλα ψηφιοποιήθηκαν οι διαδικασίες ρύθμισης/διαπραγμάτευσης οφειλών (τραπεζών και Δημοσίου).

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελευταίες «ρυθμίσεις» για να πάρει μπροστά ο εξωδικαστικός μηχανισμός
Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί τρία συναρμόδια υπουργεία και οι τράπεζες ώστε έως τις 3 Αυγούστου να έχει τεθεί σε εφαρμογή ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων. Ο ειδικός γραμματέας...
Τελευταίες «ρυθμίσεις» για να πάρει μπροστά ο εξωδικαστικός μηχανισμός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων
Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα συγκαλέσει τις επόμενες ημέρες, ο Γιάννης Δραγασάκης για να συζητηθεί το θέμα νέων χορηγήσεων κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες...
Σχέδιο για επανεκκίνηση στη χορήγηση δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο για μικροπιστώσεις σε αυτοαπασχολούμενους
Η δημιουργία θεσμικού πλαισίου και η αξιοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να αναλάβει νομοθετικές...
Ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο για μικροπιστώσεις σε αυτοαπασχολούμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρία... ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις
​Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που ψηφίστηκε στα χρόνια της ελληνικής κρίσης για τη διαχείριση των χρεών και θα έχει προκαθορισμένη ισχύ ώς το τέλος του 2018. Αυτό που επί της ουσίας ξεκινά...
Ευκαιρία... ζωής για χιλιάδες επιχειρήσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερη ευκαιρία, αλλά με... ρευστοποίηση περιουσίας
Τι αλλάζει με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα που δόθηκε χτες σε δημόσια διαβούλευση ● Προβλέψεις και για τα νομικά και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν βρεθεί σε αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους.
Δεύτερη ευκαιρία, αλλά με... ρευστοποίηση περιουσίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Λίφτινγκ» στις 120 δόσεις για επιχειρήσεις
Αλλάζουν τα πάντα στις 120 δόσεις με τις επιχειρήσεις να είναι οι κερδισμένες στα βασικά σημεία της ρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
«Λίφτινγκ» στις 120 δόσεις για επιχειρήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας