Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 10.6°C / 14.4°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.3°C
  1 BF
  26%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.6°C / 13.3°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 6.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 10.6°C
  0 BF
  90%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.8°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 0.0°C / 13.3°C
  0 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.4°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  76%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 11.7°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.8°C / 12.0°C
  1 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.6°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.8°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  49%
Παίζονται 600 εκατ. ευρώ στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις

Στο Eurogroup της 11ης ΜΑρτίου 2019 θα κριθεί η επιστροφή 600 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

EUROKINISSI / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παίζονται 600 εκατ. ευρώ στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στροφές, και μάλιστα απότομα, για τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν μείνει πίσω σκοπεύει να ανεβάσει η κυβέρνηση μετά το επενδυτικό συνέδριο της Capital Link «Invest in Greece» που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, αφού μετά τα μέσα Ιανουαρίου του 2019 οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα για τη δεύτερη μεταπρογραμματική αξιολόγηση, η οποία θα κρίνει και την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος (ANFA’s - SMP’s).

Η απόφαση, βέβαια, γι’ αυτά τα χρήματα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, θα ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου του 2019 ενώ στις 27 Φεβρουαρίου θα έχει δοθεί στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Ανάλογη έκθεση θα δημοσιεύσει εκείνο το διάστημα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οπως η πρώτη, έτσι και η δεύτερη έκθεση προϋποθέτει τη συλλογή στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια, που θα έρθουν λίγες ημέρες νωρίτερα. Πρόκειται για στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, την πορεία του προϋπολογισμού (έσοδα-δαπάνες) και τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση τους δείκτες για τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών, της εγχώριας ζήτησης κ.ά.

Και στον δεύτερο γύρο των συζητήσεων με τη γνωστή τετράδα των δανειστών κεντρική θέση έχουν οι μεταρρυθμίσεις-ουρές από το 3ο Μνημόνιο. Πρόκειται για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων, τις ιδιωτικοποιήσεις (όπως η Εγνατία ή τα περιφερειακά λιμάνια), την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τη στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την κατάργηση των capital controls κ.ά.

Εξίσου σημαντικά είναι τα θέματα που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του μήνα, για τα οποία πραγματοποιούνται ήδη εξ αποστάσεως συζητήσεις με τους θεσμούς. Μεταξύ άλλων, είναι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού, το σενάριο εφαρμογής μίας νέας ρύθμισης για μισθωτούς – συνταξιούχους με χρέη έως 5.000 ευρώ, η τοποθέτηση γενικών γραμματέων και διευθυντών κ.ά.

Στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο επικεφαλής Μάριο Σεντένο έθιξε το θέμα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να επιταχυνθούν χωρίς όμως να ασκηθεί κάποια ιδιαίτερη πίεση προς την ελληνική πλευρά. Πάντως, ο πρόεδρος των 19 έκλεισε την επίσημη τοποθέτησή του για το ελληνικό θέμα με τη δήλωση «ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να εκπληρώνονται» ανανεώνοντας τον χρόνο που έχει στη διάθεσή της η Αθήνα για να τις υλοποιήσει.

Το υγραέριο

Στο μεταξύ, μπλόκο στην παράνομη διάθεση υγραερίου και φυσικού αερίου κίνησης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου που έχει αναπτύξει η Αρχή για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας διάθεσης υγραερίου, ο επικεφαλής Γιώργος Πιτσιλής υπέγραψε απόφαση για τη διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών των πρατηρίων καυσίμων με τις αντλίες διάθεσης υγραερίου κίνησης ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου. Με όλο το πλέγμα των ρυθμίσεων επιτυγχάνεται:

• Αυτόματη έκδοση παραστατικών πώλησης μέσω της διασύνδεσης της αντλίας με τον φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό (ΦΗΜ).

• Τοπική ηλεκτρονική καταγραφή των ποσοτήτων και των αξιών των πωλήσεων υγραερίου και πεπιεσμένου φυσικού αερίου και διαβίβαση αυτών των πληροφοριών μέσω των ΦΗΜ στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ στο τέλος της ημέρας.

• Πρόσβαση των ελεγκτικών υπηρεσιών στα δεδομένα αγορών και πωλήσεων με συνέπεια τον αποτελεσματικότερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη βελτίωση της διαδικασίας επιλογής υποθέσεων προς έλεγχο.

• Αποτελεσματικότερη διασταύρωση των ποσοτήτων αγορών και πωλήσεων με συνέπεια την ταχύτερη περαίωση του ελέγχου.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελειώνει το «waiver» στις 20 Αυγούστου
Σε 34 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια, ανάλογα με το πώς θα κυμανθούν τα επιτόκια, υπολογίζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung το κόστος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επικαλούμενη...
Τελειώνει το «waiver» στις 20 Αυγούστου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσεχώς νέα έξοδος...
Η ολοκλήρωση ώς τις αρχές Φεβρουαρίου των περίπου 15 προαπαιτούμενων που εκκρεμούν επί συνόλου 110 και η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές είναι οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης μετά το «χειροκρότημα» των...
Προσεχώς νέα έξοδος...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο «μαξιλάρι» τα 2,5 δισ. ευρώ από το ομόλογο
Η ζήτηση αποδείχτηκε πολύ ισχυρή, με δεδομένο ότι πολύ γρήγορα το ομόλογο θα καταλήξει μαζί με τους άλλους τίτλους των οικονομιών του Νότου στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του έκτακτου...
Στο «μαξιλάρι» τα 2,5 δισ. ευρώ από το ομόλογο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεκτά ως ενέχυρα όλα τα ελληνικά ομόλογα, αποφάσισε η ΕΚΤ
Την αποδοχή του συνόλου των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα, ανεξάρτητα από τη χαμηλή αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, αποφάσισε το δ.σ. της ΕΚΤ, στο πλαίσιο ενός συνόλου πρωτοφανών μέτρων χαλάρωσης των κανόνων...
Δεκτά ως ενέχυρα όλα τα ελληνικά ομόλογα, αποφάσισε η ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα και η αισιοδοξία της επεκτείνεται στην 6η αξιολόγηση και στα αιτήματά της για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας