• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.2°C / 8.4°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 7.7°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.4°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.7°C / 7.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 3.4°C
  2 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 9.0°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 10.8°C
  2 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.7°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 5.5°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 7.2°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 1.8°C / 7.7°C
  0 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 8.6°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 3.7°C / 7.8°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  1 BF
  77%
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παράθυρο» διατήρησης δασικών οικισμών

 • A-
 • A+

Παράταση ζωής για 25 έως και 40 χρόνια, ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής, τσουχτερά πρόστιμα αλλά και εκπτώσεις έως και 70% προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί μέσα σε «οικιστικές πυκνώσεις», όπως έχουν πολιτογραφηθεί οι οικισμοί που έχουν «ξεφυτρώσει» σε καμένα ή εκχερσωμένα δάση.

Πρόκειται για 115 διαμορφωμένους οικισμούς σε όλη την Ελλάδα, που καλύπτουν πάνω από 292 χιλιάδες στρέμματα και έχουν απροσδιόριστο αριθμό παράνομων κτισμάτων, τα οποία δεν επιτρέπεται να νομιμοποιηθούν ούτε να ενταχθούν στο σχέδιο.

Οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις παρουσιάστηκαν χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και θα βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση ώς τις 8 Ιανουαρίου, με προοπτική να ψηφιστούν από τη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο.

Εχει ενδιαφέρον ότι δημοσιοποιήθηκαν μία ημέρα πριν από τη σύγκληση της Ολομέλειας του ΣτΕ, στην οποία σήμερα θα εξεταστεί η συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου 4495/2016 με τον οποίο θεσπίστηκαν οι «οικιστικές πυκνότητες» και ορίστηκε ότι σε αυτόν τον όρο υπάγονται διαμορφωμένοι οικισμοί επιφάνειας τουλάχιστον 25 στρεμμάτων με 50 κτίσματα. Στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών οι συγκεκριμένες περιοχές εμφανίζονται με ιώδες χρώμα.

Αρνητική γνωμοδότηση έχει ήδη εκδοθεί από το Ε' Τμήμα του ΣτΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, που ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αν υπάρχει plan B, είπε ότι αν χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστεί η δασική νομοθεσία, η οποία προβλέπει κατεδαφίσεις όλων των αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί σε περιοχές που έχουν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα.

Η καταγραφή και οριοθέτηση των οικιστικών πυκνώσεων έγινε με ευθύνη των δήμων. «Πρωταθλήτρια», όπως αναμενόταν, είναι η Αττική, αλλά η έκπληξη ήρθε από την Κορινθία που βρίσκεται στη δεύτερη θέση λόγω του Δήμου Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι χάρτες που υποβλήθηκαν θα «σκαναριστούν» από το Κτηματολόγιο και θα εξαιρεθούν τμήματα που δεν εμπίπτουν στις προδιαγραφές, οι οποίες θα εμφανίζονται με γαλάζιο χρώμα.

Ενα μεγάλο μέρος τους εκτιμάται ότι είναι εκχερσωμένα δάση που έχουν μετατραπεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θα αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο, ενώ οι δομημένες επιφάνειες θα ενταχθούν στις διατάξεις των δασικών περιοχών και θα πρέπει να κατεδαφιστούν.

Παρά τις συνεχείς παρατάσεις, 24 δήμοι, το 7,3% του συνόλου, δεν ανταποκρίθηκαν στις διατάξεις του νόμου του 2016 και επομένως τα αυθαίρετα των περιοχών τους δεν θα ενταχθούν στις διατάξεις.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:

1. Εξαιρούνται από την κατεδάφιση τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε οικιστικές πυκνώσεις. Το μέτρο ισχύει για 40 χρόνια για όσα υπήρχαν πριν από την ψήφιση του Συντάγματος του 1975 και για 25 για όσα έχουν κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια έως και τον Σεπτέμβριο του 2011, που είναι η «κόκκινη γραμμή» για όλα τα αυθαίρετα. Οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέσα σε μια διετία. Διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται οι προστατευόμενες περιοχές που εντάσσονται στο δίκτυο NATURA ή βρίσκονται σε ρέματα, αιγιαλούς, αρχαιολογικές ζώνες κ.λπ.

2. Θεσπίζεται το Δασικό Ισοζύγιο, ένα ταμείο που θα δημιουργηθεί από τα πρόστιμα που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες και τα έσοδα θα διατεθούν για αναβάθμιση του περιβάλλοντος στην ίδια οικιστική ενότητα ή στον δήμο, με βάση τα προβλεπόμενα από το εθνικό σχέδιο για τα δάση.

3. Καθορίζονται τα πρόστιμα με βάση την επιφάνεια του κτίσματος και του οικοπέδου, την τιμή ζώνης που ορίζει η Εφορία, ενώ προστίθεται νέα παράμετρος που προκύπτει από την επιβάρυνση που προκαλεί η παρανομία στο δασικό οικοσύστημα.

4. Προβλέπεται διαβάθμιση των προστίμων, ανάλογα με τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου. Παρέχονται επίσης εκπτώσεις 33% για ιδιοκτησίες που αποτελούν πρώτη κατοικία και μοναδικό περιουσιακό στοιχείο, καθώς και 33% για όσους έχουν χτίσει σε ιδιωτική έκταση. Οσοι εμπίπτουν και στις δύο κατηγορίες θα δικαιούνται έκπτωση 50%. Θεσπίζονται 100 δόσεις για την εξόφληση της οφειλής και έκπτωση 20% για εφάπαξ καταβολή.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Για ακίνητο 100 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό το πρόστιμο ανέρχεται στα 19.950 ευρώ αν έχει χτιστεί ώς το 1975. Ανεβαίνει στα 37.500 ευρώ για κατασκευές από το 1976 ώς το 2003 και στα 72.600 ευρώ για όσα έγιναν από το 2004 ώς το 2011. Σε αυτά τα ποσά υπολογίζονται οι εκπτώσεις που φτάνουν έως το 70%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυθαίρετα: παρατείνεται η νομιμοποίηση
Τρίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαιρέτων εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες από οκτώ βουλευτές του για να ενταχθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
Αυθαίρετα: παρατείνεται η νομιμοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γόνιμες καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο
Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να κατατεθεί το σ/ν το οποίο προβλέπει τη συγκρότηση νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου όπου θα ενταχθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας καθώς και το Κτηματολόγιο • Στον...
Γόνιμες καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 60 εκατ. τα αδήλωτα τετραγωνικά
Σε επτά μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα αδήλωτα τετραγωνικά υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις, από τις οποίες προέκυψαν επιπλέον 60.630.700 τ.μ. που δεν είχαν δηλωθεί μέχρι πρότινος στους δήμους.
Πάνω από 60 εκατ. τα αδήλωτα τετραγωνικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η τακτοποίηση αυθαιρέτων
Καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Σεπτεμβρίου για «βαριές» αυθαιρεσίες «κατηγορίας 5» (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες) και η 31η Μαρτίου για τις «κατηγορίες αυθαιρέτων 1 έως 4». 
Έως τις 30 Σεπτεμβρίου η τακτοποίηση αυθαιρέτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιβαρύνσεις και «δώρα» φέρνουν οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα
«Τέλος χρόνου» από 1η Ιουλίου για κτίσματα με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις, ενώ και για τις υπόλοιπες κατηγορίες αρχίζει η προσαύξηση του προστίμου ● Τα «μπόνους» για ξενοδοχεία
Επιβαρύνσεις και «δώρα» φέρνουν οι ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας