Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ανοίγει» αύριο το κοινωνικό μέρισμα

Εκδήλωση που οργανώνεται απόψε στο Βόλο, από το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα | EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Ανοίγει» αύριο το κοινωνικό μέρισμα

  • A-
  • A+

Ολα είναι έτοιμα για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα του 2018, καθώς χθες δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ, ενώ αύριο Παρασκευή αναμένεται να «ανοίξει» η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης).

Οπως γράφαμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα, τα βασικά κριτήρια επιλογής για το φετινό κοινωνικό μέρισμα είναι το εισόδημα, η οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση, όπως και οι καταθέσεις.

Προκειμένου να εξασφαλίσει κάποιος το δικαίωμα χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος ή τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη ή τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη ή τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο.

Ως συνολικό εισόδημα ωφελούμενης μονάδας λογίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Η οικονομική ενίσχυση για μονοπρόσωπο νοικοκυριό ξεκινά από τα 200 ευρώ και φτάνει τα 400, ενώ για νοικοκυριό που αποτελείται από δύο ενήλικες και ένα ανήλικο μέλος η παροχή φτάνει τα 600 ευρώ. Αντίστοιχα, η οικονομική ενίσχυση για νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο ανήλικα μέλη είναι 700 ευρώ, ενώ οικογένεια με δύο ενήλικες και έξι ή περισσότερα ανήλικα μέλη θα λάβει έως 1.200 ευρώ.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από τις 14 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί το κοινωνικό μέρισμα
Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η έκδοση της υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα διανεμηθεί το φετινό κοινωνικό...
Από τις 14 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί το κοινωνικό μέρισμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυξήσεις στο Επίδομα Παιδιού για 738.000 οικογένειες και πλαφόν εισοδήματος
Το νέο Επίδομα Παιδιού, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει αύξηση για 738.000 οικογένειες....
Αυξήσεις στο Επίδομα Παιδιού για 738.000 οικογένειες και πλαφόν εισοδήματος