• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.9°C / 34.0°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.6°C / 36.1°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 33.7°C
  2 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 30.6°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.1°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 35.5°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 29.5°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.1°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.2°C / 30.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 31.2°C / 31.2°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.3°C / 33.8°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  45%
ΕUROKINISSI / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Για τεράστιες επενδύσεις στην ενέργεια μιλά ο Σταθάκης

 • A-
 • A+

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ βρίσκεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος συμμετέχει στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist και το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Γερμανία.

Στο περιθώριο της ημερίδας, ο κ. Σταθάκης παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle, όπου μεταξύ άλλων χαρακτήρισε ως τεράστιες τις δυνατότητες επενδύσεων στην τομέα της ενέργειας. Όπως δήλωσε στην DW ο κ. Σταθάκης, «ο ενεργειακός τομέας μετασχηματίζεται ήδη και θα προκαλέσει πολλούς γύρους επενδύσεων. Τις έχουμε υπολογίσει στα 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Περιλαμβάνονται, βέβαια, πολλές ξένες επενδύσεις ειδικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών στους τελευταίους διαγωνισμούς».

Το επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά πέραν αυτού τα δίκτυα και τις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας όπως επίσης και έργα που σχετίζονται με τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, πρωτίστως στο φυσικό αέριο. Ο κ. Σταθάκης αναφέρει ενδεικτικά τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤAP) ή τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). 

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, στο στάδιο σχεδιασμού βρίσκονται κι άλλα, αναλόγως μεγάλα έργα, στα οποία θα συμμετάσχουν ξένοι επενδυτές.

Πάντως ο υπουργός χαρακτήρισε ως «άδικη» τη διστακτικότητα ορισμένων ξένων επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα, καθώς -όπως ανέφερε- σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν γίνει τόσες θεσμικές μεταρρυθμίσεις μέσα σε τρία χρόνια.

«Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα»

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι εξάλλου ότι «ο τομέας της ενέργειας διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο στην αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει συνυπογράψει τη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, ενώ έχει υιοθετήσει τους φιλόδοξους στόχους της Ε.Ε. για το 2030. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί σημείο διασύνδεσης των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Όπως ανέφερε, οι εκτιμώμενες επενδύσεις στους βασικούς τομείς του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού ξεπερνούν τα 32 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση στην αγορά του φυσικού αερίου, επισημαίνοντας πως βασική αρχή της στρατηγικής είναι ότι το κράτος διατηρεί ρόλο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα και τις υποδομές, ενώ απελευθερώνονται οι εμπορικές δραστηριότητες για την εισαγωγή νέων παικτών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών διασυνδέσεων, συμμετέχοντας στην υλοποίηση έργων και υποδομών μεγάλης εμβέλειας (όπως TAP, IGB, IBS, αναβάθμιση τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, FSRU στην Αλεξανδρούπολη).

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι «Μετά από μια μεγάλη κρίση, η ανάπτυξη στην Ελλάδα επέστρεψε. Ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνά ήδη το 2%, για πρώτη φορά από το 2007, και η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 19%. Πλέον, η Ελλάδα είναι η σημαντικότερη νησίδα αισιοδοξίας στην Ευρώπη». Ανέφερε ακόμη, ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε εξαγωγική τροχιά, καθώς η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από τις εξαγωγές και λιγότερο από την εσωτερική κατανάλωση, η οποία πάντως αρχίζει κι αυτή να εμφανίζει σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης.

«Κάνουμε τα πάντα να καταστήσουμε αυτή την αναπτυξιακή τροχιά ισχυρή και βιώσιμη», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας πως, προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση συνέταξε μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική με πέντε βασικούς στόχους πολιτικής:

1. Εξασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, δημιουργώντας ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον που θα μειώσει τους κινδύνους των μακροπρόθεσμων επενδύσεων

2. Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, καθιστώντας πιο ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον

3. Υιοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων ανάπτυξης

4. Εξασφάλιση δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης

5. Αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
​Eπενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας ώς το 2030, από τα οποία 9 δισ. θα δοθούν σε υποδομές ηλεκτρισμού, 8,5 δισ. σε ανανεώσιμες πηγές, 4 δισ. σε υποδομές αερίου και περίπου...
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύονται οι ενεργειακές κοινότητες
Δύο πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων, των συνεταιριστικών σχημάτων που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα για την παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, ανακοίνωσε ο Γ. Σταθάκης. Η...
Ενισχύονται οι ενεργειακές κοινότητες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα μέσα Ιουλίου ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»
Νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με διευρυμένα εισοδηματικά όρια προκειμένου να έχουν δυνατότητα ένταξης και νοικοκυριά με...
Στα μέσα Ιουλίου ξεκινά το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για τα ενεργειακά
Την τριετή παράταση της λειτουργίας των μονάδων που τροφοδοτούν το σύστημα ηλεκτροδότησης στην Κρήτη και τη ρύθμιση των συμβάσεων των εργαζομένων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας περιλαμβάνουν οι τροπολογίες που...
Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για τα ενεργειακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών και θα προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή φέρνει η κυβέρνηση το θέμα της ΔΕΠΑ - ELFE
Στη συζήτηση που θα γίνει στο Κοινοβούλιο παρέπεμψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, για το θέμα της ΔΕΠΑ – ELFE. Στη συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για το Εθνικό...
Στη Βουλή φέρνει η κυβέρνηση το θέμα της ΔΕΠΑ - ELFE

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας