• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.0°C / 34.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 30.5°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  3 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.7°C / 30.8°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.8°C
  2 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.7°C
  4 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.1°C / 34.0°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 28.4°C
  3 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  44%
John Thys via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ναι» σε συντάξεις και αντίμετρα

 • A-
 • A+

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν στη σύνοδο της Δευτέρας, χωρίς συζήτηση, το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και τα θετικά αντίμετρα από το υπερπλεόνασμα που έχει αναγγείλει η Αθήνα.

Πρόκειται για κατάργηση του μέτρου περί περικοπής των συντάξεων που επέβαλε το ΔΝΤ με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Ενα «χριστουγεννιάτικο δώρο» των εταίρων προς την Ελλάδα, ως ανταμοιβή για την υπακοή που επέδειξε απέναντι στους θεσμούς. Για να παραδειγματιστεί και η Ιταλία...

Οπως δήλωσε χθες ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, αναφερόμενος στις εργασίες της συνόδου τη Δευτέρα, η απόφαση για τις συντάξεις είναι οριστική, το μέτρο δεν πρόκειται να επανέλθει στον προϋπολογισμό του 2020 και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό αίτημα. Για τον λόγο αυτό, θα εγκριθεί χωρίς συζήτηση από τους 19.

Οι συστάσεις, λοιπόν, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα βρεθούν στο τραπέζι για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού 6μήνου, θα πάρουν γρήγορα το «πράσινο φως» από τους υπουργούς.

Εκτός από τους προϋπολογισμούς 5 κρατών-μελών για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει ορισμένες επιφυλάξεις (Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Σλοβενία) ή έχει απορρίψει ζητώντας νέο προϋπολογισμό (Ιταλία).

Για τις 4 χώρες θα γίνει συζήτηση που αναμένεται να καταλήξει σε προειδοποιήσεις ότι τα Σχέδια Δημοσιονομικών Προγραμμάτων (ΣΔΠ) που κατέθεσαν ενδέχεται να οδηγήσουν σε απόκλιση από τους μεσοπρόθεσμους στόχους και συνεπώς υπάρχει κίνδυνος μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή... της λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία στην ευρωζώνη. Είπαμε, το φάντασμα του πρώην Γερμανού υπουργού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κυκλοφορεί ακόμη με άνεση στις συνόδους των 19.

Ως προς την Ιταλία, οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι υπάρχει «ιδιαιτέρως σοβαρή περίπτωση μη συμμόρφωσης» με το Σύμφωνο και πρέπει να κινηθεί, σε πρώτο στάδιο, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Μια διαδικασία που θα κρατήσει μήνες, επιτρέποντας στη Ρώμη να κερδίσει χρόνο και να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες διορθωτικές κινήσεις.

Βέβαια, το πρόβλημα για την ιταλική κυβέρνηση είναι οι αντιδράσεις των αγορών, στην πίεση των οποίων βασίζονται οι εταίροι της Ιταλίας για μια υποχώρηση του συνασπισμού της Λέγκας του Βορρά και των 5 Αστέρων.

Πάντως, ο αξιωματούχος απέφυγε κατά τη χθεσινή ενημέρωση να επεκταθεί στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ιταλίας. Η συζήτηση, όμως, θα είναι ιδιαίτερα «θερμή», με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, να είναι τελείως απομονωμένος, όπως ήταν τα τελευταία χρόνια ο Ελληνας υπουργός. Εχει ο καιρός γυρίσματα...

Αντικείμενο συζήτησης, όχι «έντονης» κατά τον αξιωματούχο, αναμένεται να αποτελέσει στη σύνοδο της Δευτέρας η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αποτελέσματα της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Η έκθεση εποπτείας

Στην έκθεση διαπιστώνεται καθυστέρηση στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων επί των οποίων έχει δεσμευτεί η Αθήνα.

Μια καλή ευκαιρία για ορισμένες χώρες του Βορρά, «παραφυάδες» της Γερμανίας και μέλη της «Χανσεατικής Ομάδας», να «γκρινιάξουν» έχοντας ως επικεφαλής την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

Ενδεχομένως να ζητήσουν οι χώρες αυτές μια δήλωση των 19 με στόχο να σφίξουν τα λουριά στην Ελλάδα, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα γίνει στις αρχές του 2019, στην οποία θα τεθεί το θέμα της επιστροφής των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών χωρών προς την Ελλάδα. Για να μην ξεχνιόμαστε...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα και η αισιοδοξία της επεκτείνεται στην 6η αξιολόγηση και στα αιτήματά της για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τώρα τρέχουμε για μεταρρυθμίσεις
Η τελευταία φετινή συνάντηση των 19 υπουργών Oικονομικών «σφράγισε» τη διάσωση των συντάξεων, αλλά σύστησε στην κυβέρνηση να επιταχύνει τον ρυθμό μεταρρυθμίσεων, για να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις στο...
Τώρα τρέχουμε για μεταρρυθμίσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμφωνούν στην ακύρωση των περικοπών, εάν δεν απειληθεί το πλεόνασμα
Το «ναι μεν αλλά» συνεχίζεται από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων της ευρωζώνης για το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο 2019, επί του οποίου όλα δείχνουν ότι θα...
Συμφωνούν στην ακύρωση των περικοπών, εάν δεν απειληθεί το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισό «ναι» στην εκταμίευση των 767 εκατ.
Με δόσεις θα ληφθούν αποφάσεις από την ευρωζώνη για την εκταμίευση των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών από την αγορά ελληνικών ομολόγων.
Μισό «ναι» στην εκταμίευση των 767 εκατ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για μείωση των πλεονασμάτων από το Eurogroup
Ετοιμη να εγκρίνει την έκθεση 4ης αξιολόγησης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με εισήγηση για εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
Παράθυρο για μείωση των πλεονασμάτων από το Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο Eurogroup η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας
Στη ατζέντα της συνεδρίασης της Δευτέρας βρίσκεται και η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν για τη χώρα μας. Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα δεν θα είναι διεξοδική,...
Στο Eurogroup η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας