• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 8.4°C
  0 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 7.1°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 3.9°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.6°C / 6.5°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.0°C / 0.1°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.4°C / 9.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.3°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C -0.1°C / 7.9°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.4°C / 10.2°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 4.9°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  4 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 5.5°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.2°C / 7.2°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  0 BF
  49%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μειώσεις 8% στο ρεύμα από τη λειτουργία διασύνδεσης Κρήτης και Κυκλάδων

 • A-
 • A+

Οι διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων θα μειώσουν το κόστος του ηλεκτρισμού κατά 8% για το σύνολο των καταναλωτών, διαβεβαιώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή την υπογραφή του εμβληματικού έργου της «μικρής» διασύνδεσης της νότιας Πελοποννήσου με την Κίσσαμο και στη συνέχεια με τα Χανιά, ενημέρωσε ότι οι καταναλωτές πληρώνουν περίπου 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), από τα οποία 400 εκατ. ευρώ αφορούν το κόστος για τις μονάδες που εξυπηρετούν την Κρήτη.

«Είναι το μεγαλύτερο έργο που υλοποιείται στην παρούσα φάση στην Ευρώπη», πρόσθεσε αναφερόμενος στην επένδυση των 330 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς η β’ και η γ’ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 προβλέπεται να δημοπρατηθεί και η μεγάλη διασύνδεση του Λαυρίου με το Ηράκλειο που θα καλύψει για πολλές δεκαετίες τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών στο νησί.

«Είναι ένα εμβληματικό project», επισήμανε ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατά την τελετή υπογραφής των συμβάσεων που έγινε την Τρίτη στο δημαρχείο Κισσάμου. Πρόσθεσε ότι είναι ένα έργο που φέρνει την εταιρεία στην αιχμή της τεχνολογίας.

Η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση είναι ένα μεγάλο και δύσκολο έργο, καθώς θα έχει συνολικό μήκος 174 χλμ., αποτελώντας τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια και υπόγεια καλωδίωση στον κόσμο, με βάθος πόντισης που θα αγγίξει τα 1.000 μέτρα.

Το ένα από τα συνολικά δύο κυκλώματα υποβρύχιας διασύνδεσης και το υπόγειο τμήμα στην Πελοπόννησο θα κατασκευάσει η Fulgor, τα «Ελληνικά Καλώδια» το υπόγειο τμήμα στην Κρήτη και η Prysmian Powerlink το δεύτερο κύκλωμα, ενώ η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε τον νέο τερματικό σταθμό μετάβασης στην Πελοπόννησο και την αναβάθμιση των υποδομών που υπάρχουν στα Χανιά.

Αναβάθμιση ΔΕΗ

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της ΔΕΗ σε CCC+ από CCC προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, δίνοντας μάλιστα θετικό outlook, στοιχεία που ανοίγουν τον δρόμο για επιστροφή της εταιρείας στις αγορές. Είναι όμως και ισχυρή διάψευση των συκοφαντικών ισχυρισμών της Ν.Δ., η οποία τη χαρακτήριζε «χρεοκοπημένη». Εχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι η έκθεση αξιολόγησης σημειώνει πως η θετική εικόνα είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της στήριξής της από την κυβέρνηση.

Ο οίκος αναβάθμισε επίσης την αξιολόγηση των κοινοπρακτικών δανείων της ΔΕΗ ύψους 1,3 δισ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες, με τις οποίες συμφωνήθηκε τον Απρίλιο παράταση της ωρίμανσης, καθώς και των μη διασφαλισμένων τίτλων αξίας 350 εκατ. ευρώ που εκδόθηκαν από την PPC Finance και λήγουν τον Απρίλιο.

Η έκθεση εστιάζει και στα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η εταιρεία λόγω της σημαντικής μείωσης παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει την πώληση περίπου του 40% των λιγνιτικών μονάδων, η οποία θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό αλλά θα μειώσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας. Υπολογίζει ότι η διαδικασία μεταρρύθμισης θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις ύψους περίπου 2,2 δισ. ευρώ ώς το 2021.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριγμοί στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου»
Χρονικό όριο τριών μηνών στην παραμονή καταναλωτών με υψηλά χρέη στην «καθολική υπηρεσία» ζητούν οι ιδιώτες πάροχοι για να συζητήσουν την ένταξή τους στο μέτρο.
Τριγμοί στο καθεστώς «τελευταίου καταφυγίου»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκλείδωσαν... μεταγραφές από τη ΔΕΗ
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια και κυρίως το διπλό ψαλίδισμα του πριμ συνέπειας οδηγούν τους καταναλωτές σε ιδιώτες παρόχους ● Το πρώτο εξάμηνο του 2019 σχεδόν 250 χιλιάδες καταναλωτές έφυγαν από τη ΔΕΗ.
Ξεκλείδωσαν... μεταγραφές από τη ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των Κυκλάδων
Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η πόντιση του καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ανδρου και Τήνου και μέσα στον Νοέμβριο θα κατασκευαστεί ο νέος υποσταθμός του συστήματος στη Νάξο.
Στην τελική ευθεία η διασύνδεση των Κυκλάδων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
3,68 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
Η διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών αποτελεί τη βασική προτεραιότητα του νέου Προγράμματος Ανάπτυξης για την περίοδο 2020-2029, και περιλαμβάνει επενδύσεις συνολικού ύψους 3,68 δισ. ευρώ για μία δεκαετία ● Θα...
3,68 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλα 10 εκατ. ευρώ για επανασυνδέσεις ρεύματος
Αλλα δύο εκατ. ευρώ προστίθενται στον αρχικό «κουμπαρά» των 10 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επανασύνδεση νοικοκυριών με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Με...
Αλλα 10 εκατ. ευρώ για επανασυνδέσεις ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχία για αυξήσεις στο ρεύμα
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων του ρεύματος λόγω των ανοδικών τάσεων που διαμορφώνονται στα δικαιώματα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το τελευταίο διάστημα η τιμή αγοράς έχει...
Ανησυχία για αυξήσεις στο ρεύμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας