• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.9°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 17.5°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 18.4°C
  6 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 10.3°C / 15.9°C
  4 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.1°C / 16.4°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 10.4°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 19.6°C
  3 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.5°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.1°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.6°C
  6 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  5 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.4°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.6°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  89%
Eurokinissi-ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπογράφεται η διασύνδεση Πελοποννήσου - Χανίων

 • A-
 • A+

Υπογράφεται στα Χανιά η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, η οποία όμως θα είναι η... μεγαλύτερη στον κόσμο που τροφοδοτείται με εναλλασσόμενο ρεύμα. Είναι ένα εμβληματικό έργο με πολλαπλές ωφέλειες, που έχει επίσης μεγάλο τεχνικό ενδιαφέρον καθώς το μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων θα φτάσει τα 950 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Θα ακολουθήσει στα μέσα του 2019 η «μεγάλη» διασύνδεση, που θα ενώσει το Λαύριο με το Ηράκλειο Κρήτης, με καλώδιο 330 χλμ. και προϋπολογισμό ένα δισ. ευρώ.

Με μήκος καλωδίου 164 χλμ., από τα οποία τα 132 χλμ. θα είναι υποβρύχια, η «μικρή» διασύνδεση θα ξεκινά από τη νότια Πελοπόννησο για να φτάσει στον κόλπο Κισσάμου, από όπου με υπόγεια διαδρομή 32 χλμ. θα καταλήγει στον υποσταθμό Χανίων.

Το έργο, που άρχισε να μελετάται στη δεκαετία του 1970 αλλά θα υλοποιηθεί ύστερα από... μισό αιώνα, θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού που σήμερα καλύπτεται από θερμικές μονάδες, στην πλειονότητά τους ρυπογόνες και ξεπερασμένης τεχνολογίας. Γι’ αυτούς τους λόγους λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο, ενώ υπάρχει προθεσμία από την Ε.Ε. να κλείσουν στο τέλος του 2019.

Εκτός από τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά οφέλη, η διασύνδεση θα έχει θετικές επιδράσεις για το σύνολο των καταναλωτών της ΔΕΗ, οι οποίοι πληρώνουν περίπου 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο, μέσω του κωδικού ΥΚΩ, για να καλυφθεί το υψηλό λειτουργικό κόστος των μονάδων ηλεκτροδότησης της Κρήτης.

Παράδοση το 2020

Τα έργα, που δημοπρατήθηκαν την άνοιξη, έχουν προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουνίου του 2020.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης έχει διαβεβαιώσει δημοσίως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης, προεξοφλώντας ότι οι Βρυξέλλες θα δώσουν εξάμηνη παράταση λειτουργίας στις πετρελαϊκές μονάδες.

Αλλωστε, ορισμένες από τις εγκαταστάσεις προβλέπεται να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνουν σε θερμή εφεδρεία, για να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική σε περίπτωση ανάγκης.

«Η ταχεία ωρίμανση του έργου αποτελεί επιτυχία του ΑΔΜΗΕ, τον οποίο υπενθυμίζω ότι η προηγούμενη διοίκηση ήθελε να ιδιωτικοποιήσει», τονίζει με νόημα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Είναι το πρώτο από τα μεγάλα έργα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της νέας διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο εκπονήθηκε τον τελευταίο χρόνο και δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών.

Από την περασμένη εβδομάδα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το αναθεωρημένο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που υπέβαλε ο φορέας.

Με βάση το νέο πρόγραμμα και τους προϋπολογισμούς των έργων, το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται για την ενίσχυση και την επέκταση του συστήματος ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ, μαζί με τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023, όπως έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μαν. Μανουσάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό άνω του ενός δισ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού και θα επιτρέψει να «αποστρατευτούν»...
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
Αλλο ένα βήμα έγινε για την υλοποίηση της λεγόμενης «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, με συνολικό προϋπολογισμό ένα δισ. ευρώ, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως εθνικό έργο προχωρά η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Με την «ευλογία» των Βρυξελλών και με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, θα προχωρήσει η λεγόμενη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.
Ως εθνικό έργο προχωρά η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πράσινο» στη διπλή ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης
Διπλό ok στη διπλή διασύνδεση της Κρήτης με το ενεργειακό σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας έδωσε χθες το ΣτΕ, με δύο αποφάσεις του για τις δρομολογημένες επενδύσεις.
«Πράσινο» στη διπλή ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύεται η ηλεκτρική ραχοκοκαλιά της χώρας
Με τον διπλό διαγωνισμό, που θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, ανοίγει ο δρόμος για τη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού.
Ενισχύεται η ηλεκτρική ραχοκοκαλιά της χώρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεύμα στην Κρήτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου ώς το 2022
Το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) θα εξαλειφθεί σταδιακά ώς το 2022, οπότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διασύνδεσης, που υλοποιεί εδώ και μια διετία ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής...
Ρεύμα στην Κρήτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου ώς το 2022

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας