• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 30.2°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.3°C / 27.6°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 29.8°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.6°C / 25.8°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 28.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.3°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 27.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  82%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο κινήσεις «ματ» από τη Eurobank

 • A-
 • A+

Δική της εταιρεία-όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) συστήνει η Eurobank, ώστε να μεταφέρει το προβληματικό δανειακό χαρτοφυλάκιο και να πετύχει πολύ νωρίτερα τον στόχο για μείωση των «κόκκινων» δανείων. Αυτό αποφάσισε χθες σε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου η τράπεζα, προχωρώντας παράλληλα σε μια ακόμα κίνηση «ματ», στη συγχώνευση με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia, θυγατρική της Εurobank μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η οποία πωλήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Η κίνηση αυτή ενισχύει άμεσα την κεφαλαιακή αξία της τράπεζας κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Το σχέδιο της συγχώνευσης έχει τη στήριξη του Ομίλου Fairfax του Ινδοκαναδού Πρεμ Γούατσα, ο οποίος κατέχει το 16,88% της Eurobank και το 51,43% της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ.

Η τράπεζα θα ενημερώσει σήμερα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου και, εν συνεχεία, αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις και ενώ έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές (ΤτΕ, SSM). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιασμοί της Eurobank ξεκίνησαν πριν από 4-5 μήνες και όπως όλα δείχνουν, ήταν σε γνώση και του υπουργείου Οικονομικών. Προφανώς δεν ήταν τυχαία η συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Εurobank Νίκος Καραμούζης και ο διευθύνων σύμβουλός της Φωκίων Καραβίας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Με αυτές τις δύο κινήσεις η Eurobank στέλνει σαφές μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι επιταχύνει τις προσπάθειες της επιστροφής στην τραπεζική κανονικότητα, δηλαδή στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Κυρίως σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια η Eurobank αποφάσισε να μην περιμένει να ευοδωθούν τα σχέδια του ΤΧΣ (το οποίο πατάει πάνω στο ιταλικό μοντέλο) ή της Τραπέζης της Ελλάδος που προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) και τα οποία βρίσκονται (κυρίως της ΤτΕ) σε προκαταρκτικό στάδιο.

Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι σημείωναν ότι η δημιουργία SPV από τη Εurobank δεν σημαίνει ότι αποκλείει τη μελλοντική της «συμμετοχή» και σε ένα ακόμα σχέδιο, όπως για παράδειγμα σε μια εταιρεία Asset Protection Scheme (πρόταση ΤΧΣ).

Σήμερα πάντως στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μπαίνει επισήμως το σχέδιο-πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού στο οποίο θα μεταβιβαστεί μεγάλο μέρος των πλέον προβληματικών δανείων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.

Τεχνικό κλιμάκιο της ΤτΕ θα παρουσιάσει στη Φρανκφούρτη το σχέδιο, όμως σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα είναι… κάπως βαρύ καθώς τα στελέχη του SSM φέρεται να έχουν ενοχληθεί από την επισημοποίηση των πρωτοβουλιών της ελληνικής κεντρικής τράπεζας χωρίς να έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τον Επόπτη (ΕΚΤ). Ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες πηγές, η «ενόχληση» του SSM αφορά τον επικοινωνιακό χειρισμό και όχι την ουσία της πρότασης της ΤτΕ, η οποία έχει αρκετές… γκρίζες ζώνες.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης περιμένει η Ελλάδα, αμέσως μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει πολιτική δέσμευση για...
Περιμένοντας τους οίκους αξιολόγησης και την ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Eκλογή Πανταλάκη στο τιμόνι της Τρ. Αττικής
Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει την έξοδο από την αντιπροεδρία στον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ Κώστα Μακέδο, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διορίσει επίτροπο στην τράπεζα τον Θεόδωρο...
Eκλογή Πανταλάκη στο τιμόνι της Τρ. Αττικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην ανακεφαλαιοποίηση
Ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για μια σειρά μεταβατικών όρων που απορρέουν από την κοινοτική οδηγία BRRD, όπως η εμπλοκή των ομολογιούχων χαμηλής και υψηλής εξασφάλισης στη φάση της ανακεφαλαιοποίησης...
Βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλαφόν 60 ευρώ στις αναλήψεις
Κατεβασμένα ρολά στις ελληνικές τράπεζες από σήμερα και για όλη την εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει υποχρεωτική τραπεζική αργία μέχρι τις 6 Ιουλίου, αλλά και κεφαλαιακούς...
Πλαφόν 60 ευρώ στις αναλήψεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεση ρευστότητας μέσω ΕLA
Το ίδιο σκηνικό και χθες στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν επανέλαβε τις αντιρρήσεις του για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές...
Ενεση ρευστότητας μέσω ΕLA
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παιχνίδια με τις καταθέσεις
Οι τρομολαγνικές προβλέψεις περί Grexit, φτωχοποίησης και άλλων δεινών κορύφωσαν τη φημολογία για επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ώστε να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση σε οριακό σημείο. Ορισμένοι εντός...
Παιχνίδια με τις καταθέσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας