• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.6°C / 19.5°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.2°C / 20.5°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 9.9°C / 13.8°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 14.4°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.4°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.1°C / 16.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 18.8°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.2°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  59%

Ο τερματικός σταθμός του ΔΕΣΦΑ έχει πλέον δυνατότητα υποδοχής 7 εκατ. κυβικών, από τα οποία τα δύο προορίζονται για την ελληνική αγορά και τα υπόλοιπα θα εξάγονται σε βαλκανικές χώρες, καλύπτοντας το 30% των αναγκών τους

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόμβος φυσικού αερίου γίνεται η Ελλάδα

 • A-
 • A+

Σημαντικό βήμα στην ανάδειξη της Ελλάδας σε βασικό κόμβο φυσικού αερίου αποτελεί η αναβάθμιση των υποδομών της Ρεβυθούσας, μέσω της οποίας εξελίσσεται σε προνομιακό hub για την ανατολική Μεσόγειο.

Η τρίτη δεξαμενή υγροποιημένου αερίου αυξάνει τη δυναμικότητα του σταθμού από 130.000 σε 225.000 κυβικά και τη δυνατότητα αεριοποίησης από 1.000 σε 1.400 κυβικά την ώρα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων που μπορούν να υποδεχθούν πλοία με μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Ο τερματικός σταθμός του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) έχει πλέον δυνατότητα υποδοχής 7 εκατ. κυβικών, από τα οποία τα δύο προορίζονται για την ελληνική αγορά και τα υπόλοιπα θα εξάγονται σε βαλκανικές χώρες, καλύπτοντας το 30% των αναγκών τους.

«Είναι το πολυτιμότερο ‘‘πετράδι’’ στο ‘‘στέμμα’’ του Εθνικού συστήματος φυσικού αερίου», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, εγκαινιάζοντας χθες με ηλεκτρονική ταμπλέτα την τρίτη δεξαμενή.

Αναφέρθηκε στο σχέδιο για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μίγματος, όπου το φυσικό αέριο παίζει σημαντικό ρόλο και ήδη σχεδιάζεται η ανάπτυξη εσωτερικού δικτύου διανομής σε 18 πόλεις.

Συνδέεται επίσης με την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Επισήμανε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει ο ΔΕΣΦΑ, ιδιαίτερα μετά την είσοδο στο μετοχικό του κεφάλαιο τριών από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ενέργειας στην Ευρώπη.

«Ο σταθμός είναι ο μοναδικός στα Βαλκάνια και ένας από τους 13 που υπάρχουν στην Ευρώπη», επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας και ανακοίνωσε ότι προχωρά ο προβλήτας εφοδιασμού μικρών πλοίων που θα φέρει το φυσικό αέριο σε απομακρυσμένες περιοχές.

Την ευρωπαϊκή στήριξη στο έργο μετέφερε ο Γιώργος Μακροπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αθήνα, ενώ με χθεσινή δήλωσή της η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου επισημαίνει ότι η Ελλάδα γίνεται πύλη για την παροχή φυσικού αερίου και οι πολίτες εξοικονομούν χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας.

Η επένδυση κόστισε 143 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 35% καλύφθηκε από το ΕΣΠΑ, τα 80 εκατ. ευρώ από δάνειο της ΕΤΕπ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και το υπόλοιπο ποσό από ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.

ΔΕΠΑ και ΕΠΑ

Μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συμφωνία εξαγοράς από τη ΔΕΠΑ του 49% της ΕΠΑ Αττικής, που ανήκε στη Shell, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα.

Η εταιρεία είναι κερδοφόρα, με συνεχή βελτίωση όλων των δεικτών, ενώ την περασμένη χρονιά ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στο ένα δισ. ευρώ, λόγω της διείσδυσης του φυσικού αερίου στον ενεργειακό τομέα.

Η βασική ιδέα είναι να διασπαστεί η ΔΕΠΑ σε δύο κομμάτια και ήδη ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης ετοιμάζει τροπολογία, η οποία πιθανότατα θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το ΙΓΜΕ και σε γενικές γραμμές θα προβλέπει:

● Τη συγκρότηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, στην οποία θα ενταχθούν όλες οι εγκαταστάσεις και η συμμετοχή ιδιωτών θα φτάσει το 14%.

● Τη δημιουργία της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί σε ποσοστό 50,01%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που βρίσκεται σε διαβούλευση. Το στοιχείο ανέδειξε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες στην ημερίδα...
Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γιώργος Σταθάκης: «Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»
«Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια του ρεύματος», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μία ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ για «ψαλίδισμα» από 1ης Απριλίου της γενναίας έκπτωσης που...
Γιώργος Σταθάκης: «Δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
Παρά τις αντίθετες διαρροές, οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) ξεκίνησαν χθες σε καλό κλίμα και χωρίς αναφορές στην ένταξη...
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
Αύριο Παρασκευή αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για τις δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη. Χθες κατατέθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές, η...
Δύο οι «μνηστήρες» για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
​Eπενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας ώς το 2030, από τα οποία 9 δισ. θα δοθούν σε υποδομές ηλεκτρισμού, 8,5 δισ. σε ανανεώσιμες πηγές, 4 δισ. σε υποδομές αερίου και περίπου...
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φυσικό αέριο σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Κατερίνη, Λαμία και Σέρρες φέρνει η ΔΕΔΑ
​Φυσικό αέριο σε περισσότερα από 45.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε επτά περιφέρειες της χώρας περιλαμβάνει το 25ετές πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), που καλύπτει την κατασκευή...
Φυσικό αέριο σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Κατερίνη, Λαμία και Σέρρες φέρνει η ΔΕΔΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας