• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.3°C
  3 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.9°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 8.0°C
  6 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 2.4°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 3.8°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -0.5°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.8°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 4.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 7.8°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.4°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.9°C
  3 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 3.9°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -2.6°C
  2 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% το 2019

 • A-
 • A+

Σε πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2019, από 4% του ΑΕΠ και 2% που είναι οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2018, στοχεύει ο νέος προϋπολογισμός που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος μετά τα μνημόνια που δεν ενσωματώνει μέτρα περιοριστικής πολιτικής αλλά παροχές και ελαφρύνσεις 920 εκατ. ευρώ σε φορολογούμενους και νοικοκυριά.

Πρόκειται για τα πρώτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής στη βάση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού που έχουν στόχο την τόνωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Ομως, το μέτρο που θα κάνει τη διαφορά, μεταφέροντας περισσότερο νερό στον μύλο της ανάπτυξης, είναι η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

Αυτό έχει αποτέλεσμα περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι να διασώζουν σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους, καθώς αν εφαρμόζονταν οι περικοπές, θα έχαναν έως και 18% από την κύρια σύνταξή τους - ορισμένοι και από την επικουρική.

Από την επαναδιαπραγμάτευση και την απόσυρση του μέτρου, το όφελος για αρκετές κατηγορίες ενδεχομένως να ξεπερνά και τα 300 ευρώ τον μήνα, μέρος του οποίου θα γίνει δαπάνη που θα ενσωματωθεί στην κυκλική ροή του χρήματος.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε ανακατανομή των κονδυλίων που είχαν αρχικά αποφασιστεί για κάθε ένα από τα θετικά μέτρα της Θεσσαλονίκης.

Επίσης, μειωμένοι κατά 200 με 300 εκατ. ευρώ βγήκαν από αυτές τις διαπραγματεύσεις και οι πόροι του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το ψαλίδι στα κονδύλια του ΠΔΕ ήταν μονόδρομος για το οικονομικό επιτελείο ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί η δεύτερη εκδοχή του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ το 2019 με παράλληλη εφαρμογή του πακέτου της Θεσσαλονίκης.

Δεσμεύσεις

Στο πακέτο περιλαμβάνονται οι εξής δεσμεύσεις: μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους και μειώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες (το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε ήδη στη Βουλή), μείωση με ρυθμό 1% ετησίως, από το 2019 ώς το 2022, του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, μείωση του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%), κονδύλια για την ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Εξάλλου, ο προϋπολογισμός του 2018 ξεκλειδώνει ένα από τα μεγαλύτερα μερίσματα, άνω του 1 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν φέτος ως αποτέλεσμα του νέου ρεκόρ που θα σημειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα επίπεδα του 4,5% του ΑΕΠ ή στο 4% μετά την αφαίρεση του ποσού που θα διατεθεί φέτος για κοινωνικό μέρισμα.

Η κυβέρνηση -μετά την κίτρινη κάρτα, λόγω μεταρρυθμιστικής κόπωσης και μη εξόφλησης των εσωτερικών της ληξιπρόθεσμων χρεών, που θα βγάζει στην Αθήνα η πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών- χάνει την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λάβρος για αφορολόγητο και συντάξεις ο Τόμσεν
Επίθεση στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό κάνει το στέλεχος του ΔΝΤ, που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται είναι συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και μείωση των αφορολόγητων ορίων, καθώς ελληνική μεσαία τάξη...
Λάβρος για αφορολόγητο και συντάξεις ο Τόμσεν
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα κατά Στουρνάρα «σωσίβια» και βαρίδια της ελληνικής οικονομίας
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος εκτιμά ότι η αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης θα διασφαλίσει τον βηματισμό προς την ανάπτυξη, ενώ επιμένει ότι η μη περικοπή συντάξεων, οι...
Τα κατά Στουρνάρα «σωσίβια» και βαρίδια της ελληνικής οικονομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή παράταση στην αγωνία για τις συντάξεις
Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση ώστε το θέμα με την αναστολή ή τη μερική περικοπή της προσωπικής διαφοράς να να συζητηθεί στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν...
Μικρή παράταση στην αγωνία για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια
Τον δρόμο των δύο σεναρίων για τις συμφωνηθείσες περικοπές στις συντάξεις επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ώστε να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα με τους δανειστές και...
Προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς περικοπές οι συντάξεις
Στο παρά ένα της κατάθεσης του προσχεδίου του 2019 στη Βουλή, η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκει λύση στον γόρδιο δεσμό των συντάξεων εξαφανίζοντας τις περικοπές από τις σελίδες του προσχεδίου. Μετά συνεννόηση με...
Χωρίς περικοπές οι συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισως τα μέτρα ληφθούν πιο νωρίς
«Παράθυρο» να εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ -περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο- ανοίγει η υστέρηση των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο από τους απλήρωτους φόρους των πολιτών, καθώς το...
Ισως τα μέτρα ληφθούν πιο νωρίς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας