• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.6°C / 21.2°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.6°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.2°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.5°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 20.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 16.8°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.1°C / 18.3°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 21.1°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.5°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  61%
MOTION TEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινά το 2019 η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

 • A-
 • A+

Στις αρχές του 2019 προβλέπεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, με προοπτική το έργο να ολοκληρωθεί το 2022, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργεια (ΡΑΕ).

Η σημαντική επένδυση, που θα φτάσει το ένα δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη «μικρή» διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου, θα εξασφαλίσει για τις επόμενες δεκαετίες ενεργειακή επάρκεια στην Κρήτη.

Το νησί καλύπτει τις ανάγκες του με ρυπογόνες μονάδες, παλιάς τεχνολογίας, που έχουν πάρει παράταση λειτουργίας ώς τα τέλη του 2019. Θα φέρει επίσης σημαντικά οικονομικά οφέλη για το σύνολο των καταναλωτών της ΔΕΗ, καθώς λόγω της ενεργειακής κατάστασης στην Κρήτη επιβαρύνονται (μέσω ΥΚΩ) με 300-400 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Ο ΑΔΜΗΕ, μέσω της θυγατρικής του εταιρείας ειδικού σκοπού, Αριάδνη Interconnection, κατέθεσε για έγκριση τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είναι το πιο βασικό στοιχείο για τη δημοπράτηση του έργου. Από τις αρχές Νοεμβρίου παρέλαβε την ειδική έρευνα βυθού, ενώ είναι έτοιμες οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου και οι προμελέτες.

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη κόστους-οφέλους, καθώς και το σχέδιο λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση των δύο διασυνδέσεων, μέσω Πελοποννήσου και Αττικής.

Στο τέλος Νοεμβρίου θα υπογραφεί η σύμβαση για τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. Εχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 178 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Είναι οι δύο μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο νέο ξεκίνημα του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος με βάση τον ανασχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης προχώρησε στην ανασυγκρότηση του φορέα, με το 51% να παραμένει στον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ το 24% ανήκει στην κινεζική State Grid Corporation και το υπόλοιπο 25% διακινείται μέσω του Χρηματιστηρίου. Μέσα σε έναν χρόνο ο ΑΔΜΗΕ πέτυχε να υλοποιήσει τις διαδικασίες διασύνδεσης με τα σπουδαιότερα νησιά των Κυκλάδων.

«Πλέον έχουμε σχέδιο για να εκπληρώσουμε τους σημαντικούς στόχους που έχουμε θέσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, καθώς και την ενίσχυση της χώρας στο πλαίσιο του διεθνούς μετασχηματισμού της ενεργειακής αγοράς», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης από το βήμα της 3ης Συνόδου Thessaloniki Summit.

Τόνισε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο ΤΑΡ, ενώ πριν από λίγες ημέρες η Ε.Ε. έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει ο αγωγός IGB.

Εχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τον αγωγό που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με την πόλη των Σκοπίων, ενώ προετοιμάζεται η εκκίνηση του EastMed, που θα αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα αναβαθμίσει τη στρατηγική σημασία της περιοχής.

Ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι ύστερα από δεκαετίες, προχώρησαν οι διασυνδέσεις των νησιών στις Κυκλάδες και ξεκινά η κατασκευή που θα ενώσει την Κρήτη με την Πελοπόννησο.

«Σημαντικές συζητήσεις είναι σε εξέλιξη προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα και η κατασκευή του καλωδίου που θα ενώνει την Αττική με την Κρήτη», πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καλύπτεται το 90% των ελληνικών νησιών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεύμα στην Κρήτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου ώς το 2022
Το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) θα εξαλειφθεί σταδιακά ώς το 2022, οπότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διασύνδεσης, που υλοποιεί εδώ και μια διετία ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής...
Ρεύμα στην Κρήτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου ώς το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
Παρά τις αντίθετες διαρροές, οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) ξεκίνησαν χθες σε καλό κλίμα και χωρίς αναφορές στην ένταξη...
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επενδυτές αναζητά ο ΑΔΜΗΕ
Με δυναμικές κινήσεις η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, προχωρά στην προετοιμασία του μεγάλου διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη που θα προκηρυχθεί στις αρχές του...
Επενδυτές αναζητά ο ΑΔΜΗΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
Η διπλή διασύνδεση της Κρήτης με συνολικό προϋπολογισμό άνω του ενός δισ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού και θα επιτρέψει να «αποστρατευτούν»...
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
Αλλο ένα βήμα έγινε για την υλοποίηση της λεγόμενης «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, με συνολικό προϋπολογισμό ένα δισ. ευρώ, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.
Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως εθνικό έργο προχωρά η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Με την «ευλογία» των Βρυξελλών και με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, θα προχωρήσει η λεγόμενη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.
Ως εθνικό έργο προχωρά η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας