Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην τελική ευθεία για συντάξεις και αντίμετρα

Κυβερνητικός παράγοντας εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν θα εφαρμοσθεί

Dreamstime

Στην τελική ευθεία για συντάξεις και αντίμετρα

  • A-
  • A+

Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που διανύουμε για το θέμα των συντάξεων και των θετικών μέτρων που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε πως «δεν θα εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση των συντάξεων ενώ παράλληλα το πακέτο των θετικών μέτρων θα είναι υψηλότερο από τα 765 εκατ. ευρώ που αναγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Σε αντίθεση με όσα γράφτηκαν χθες στον Τύπο και διαψεύστηκαν με κατηγορηματικό τρόπο, η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της στο EuroWorking Group (EWG) αυτής της Πέμπτης όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το ελληνικό θέμα.

Το βράδυ της Δευτέρας (19/11) στο έκτακτο Eurogroup και εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων, η Αθήνα θα μάθει την ετυμηγορία των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τις συντάξεις και το εύρος των παροχών που μπορεί να εφαρμόσει από το 2019.

Κυβερνητικός παράγοντας εμφανίσθηκε αισιόδοξος πως το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν θα εφαρμοσθεί. Όσον αφορά το πακέτο των θετικών μέτρων, υποστήριξε πως έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος που εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητά του ότι η Κομισιόν θα συμφωνήσει με τις ελληνικές θέσεις. Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, υποστήριξε ότι από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% χωρίς την ανάγκη να ληφθεί ή να εφαρμοστεί επιπλέον μέτρο, «είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτή η θέση θα γίνει δεκτή από την Κομισιόν».

Το μήνυμα του Σολτς

Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς στο Βερολίνο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί άναψαν το πράσινο φως, ώστε το ελληνικό θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα.

«Η ελληνική κυβέρνηση κινείται πολύ λογικά και σοφά», δήλωσε ο Ο. Σολτς, αναφερόμενος στην τακτική που ακολουθεί η ελληνική πλευρά στη διεκδίκηση της μη-εφαρμογής του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, βασιζόμενη στην επίτευξη μεγαλύτερου πλεονάσματος από ό,τι προβλεπόταν.

Ο Γερμανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» το περιεχόμενο δημοσιεύματος των «Νέων» σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, είπε πως «αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος».

Το δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου που πρότεινε να αλλάξει τον τίτλο της «από τα Νέα σε Fake Νέα».

Το προσχέδιο

Με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται άμεσα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει ένα ποσό περίπου 965 εκατ. ευρώ στα θετικά μέτρα που θα εφαρμόσει από το 2019.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ:

  • Η εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου και στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και η εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
  • Η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων. Το μέτρο θα καλύπτει τους νέους έως 24 ετών και αποτελείται από την επιδότηση κατά 100% των εισφορών των εργαζομένων και την κατά 50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
  • Η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μια μονάδα ανά έτος) και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
  • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων. Το μέτρο αφορά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
  • Το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι. Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
  • Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

► Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών» οι επιτελείς της πλατείας Συντάγματος κατάφεραν να γεφυρώσουν τη διαφορά των περίπου 270 εκατ. ευρώ μεταξύ των προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης (3,6% του ΑΕΠ) και εκείνων των ευρωπαϊκών θεσμών (3,45% του ΑΕΠ) αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Η απόσταση μηδενίστηκε μετά τις προτάσεις για μειώσεις δαπανών που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες. Οι εν λόγω προτάσεις, βάζουν στο στόχαστρο τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οριστικά στις 3 Δεκέμβρη οι αποφάσεις για τις συντάξεις
Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τη μη περικοπή των συντάξεων και τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019, σύμφωνα δήλωση του αξιωματούχου της ευρωζώνης,...
Οριστικά στις 3 Δεκέμβρη οι αποφάσεις για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σκανάρουν» τον προϋπολογισμό τα κλιμάκια των θεσμών
Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (2019) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των επικεφαλής...
«Σκανάρουν» τον προϋπολογισμό τα κλιμάκια των θεσμών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε βάθος εξαετίας τα αναδρομικά
Κόστος 3,9 δισ. «πυρπολεί» τον προϋπολογισμό αλλά και τις ισορροπίες με τους δανειστές ● Το βασικό σενάριο για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ ● Αγνωστο τι θα γίνει με 600.000 συνταξιούχους του...
Σε βάθος εξαετίας τα αναδρομικά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κουρελού 9 δισ. από... 822 φοροαπαλλαγές
Μέσα σε έναν χρόνο τα ευνοϊκού χαρακτήρα κίνητρα ενισχύθηκαν κατά 48, ενώ το δημοσιονομικό κόστος αυτών που ποσοτικοποιήθηκαν φούσκωσε κατά 1,2 δισ. ευρώ τις δαπάνες του κράτους.
Κουρελού 9 δισ. από... 822 φοροαπαλλαγές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταξύ αισιοδοξίας και ρεαλισμού
Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν υπεραισιόδοξη την πρόβλεψη για ανάκαμψη 2,8% της ελληνικής οικονομίας το 2020, προτρέποντας στην υιοθέτηση συντηρητικότερων εκτιμήσεων με το τελικό σχέδιο...
Μεταξύ αισιοδοξίας και ρεαλισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δραστικό «κούρεμα» στις φοροελαφρύνσεις
Στο 1,5 δισ. ευρώ βλέπουν οι δανειστές το δημοσιονομικό κενό, τρεις μέρες πριν την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού ● Αποκλείουν την κάλυψη του κενού με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά...
Δραστικό «κούρεμα» στις φοροελαφρύνσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας