Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ

ΣΔΟΕ

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ

  • A-
  • A+

Πολυμελές κύκλωμα που εκμεταλλευόταν εμπορικά καταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη και αποφεύγοντας φόρους εκατ. ευρώ, εξάρθρωσε το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το κύκλωμα, για το οποίο έχουν συλληφθεί δύο άτομα και αναζητούνται άλλα 13, είχε στήσει ολόκληρο μηχανισμό, με ιεραρχία και απόλυτα διακριτούς ρόλους.

Ειδικότερα, εκμεταλλεύονταν εμπορικά καταστήματα, έχοντας όμως ιδρύσει ατομικές επιχειρήσεις επ΄ ονόματι ατόμων που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η εγκληματική οργάνωση, μόλις δημιουργείτο αρνητικό φορολογικό προφίλ (οφειλές μεγάλου ύψους) για ένα παρένθετο πρόσωπο, επέλεγε τον επόμενο «άφθαρτο» κρίκο της αλυσίδας, ο οποίος «δραστηριοποιείτο» ως διάδοχη κατάσταση, συνήθως στα ίδια καταστήματα και χρησιμοποιώντας το προσωπικό του προηγούμενου «επιχειρηματία».

Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, οι συνολικές φορολογικές οφειλές των ανωτέρω προσώπων, που έχουν βεβαιωθεί με βάση τις δηλώσεις τους, υπερβαίνουν το ποσό του 1.600.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι υποχρεώσεις του τελευταίου παρένθετου προσώπου, που έχει κάνει έναρξη εργασιών το 2018 και «δραστηριοποιείται» με 11 καταστήματα. Επίσης δεν υπολογίζονται οι υποχρεώσεις ως προς τον Φ.Π.Α. όλων των παρένθετων προσώπων, καθόσον οι εκροές που αναφέρονται στις δηλώσεις Φ.Π.Α. αντιστοιχούν περίπου στο 10% των ακαθαρίστων εσόδων, όπως έχουν αποτυπωθεί στις σχετικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

Τα ακαθάριστα έσοδα της οργάνωσης, μόνο για τα έτη 2016 και 2017, με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ξεπερνούσαν τα 2.600.000 ευρώ. Ενδεικτικό των προσδοκιών της οργάνωσης είναι ότι σε κάποια χρονική στιγμή πληρώνονταν, μόνο για ενοίκια των καταστημάτων, το ποσό των 24.000 ευρώ το μήνα.

Τα καταστήματα της οργάνωσης εμπορεύονταν κυρίως μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης, χωρίς να επιδείξουν – διαθέτουν τα απαιτούμενα αποδεικτικά καθαρισμού ή και απολύμανσης από νόμιμα υφιστάμενες επιχειρήσεις ή ανάλογο αποδεικτικό από τη χώρα εισαγωγής επίσημα μεταφρασμένο αντίστοιχα για όλα τα διατιθέμενα είδη.

Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, από υπαλλήλους της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής με τη συνδρομή υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Μακεδονίας (σε μία εγκατάσταση), σε δώδεκα εγκαταστάσεις κατασχέθηκαν:

  • 49 τόνοι ενδυμάτων που βρίσκονταν σε 2.440 σάκους (σε αποθηκευτικό χώρο)
  • 109.646 τεμ. ενδυμάτων
  • 4.661 ζευγάρια υποδημάτων
  • 1.600 κιλά ενδύματα σε σάκους (βρίσκονταν σε ένα κατάστημα)
  • 1.008 τεμ. ενδυμάτων, επί των οποίων είχαν τοποθετηθεί πλαστά σήματα επώνυμων εταιρειών (απομιμητικά προϊόντα), τα οποία καταστράφηκαν
  • 6.525 ευρώ
  • Ένα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο
  • Φ.Τ.Μ. και POS των καταστημάτων

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία και ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, κατά περίπτωση, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τέλεση βασικών αδικημάτων των διατάξεων για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος) κ.λ.π.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ πρατήρια υγρών καυσίμων
Σοβαρές παραβάσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου εντοπίστηκαν σε πρατήρια υγρών καυσίμων που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ. Εντοπίστηκαν επίσης εκτεταμένα...
Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ πρατήρια υγρών καυσίμων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εντατικά μαθήματα» για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ
Στενότερη συνεργασία του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) με την ελληνική κυβέρνηση προωθείται από τις δύο πλευρές. Το Σάββατο ο...
«Εντατικά μαθήματα» για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ