• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 21.0°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.8°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 22.2°C
  3 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.8°C
  1 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.3°C / 22.3°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.2°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 19.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  92%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι (δεν) προβλέπει η πρόταση της Ενωσης Αναλογιστών

 • A-
 • A+

Χαμένη στη μετάβαση από το εν ισχύι αναδιανεμητικό σύστημα στο κεφαλαιουχικό είναι η πρόταση της Ενωσης Αναλογιστών Ελλάδος (ΕΑΕ) για την κατεύθυνση που πρέπει να λάβει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να δώσει επιστημονική βάση στη συγκεκριμένη πρόταση καθώς, όπως ειπώθηκε στη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για το θέμα, τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε αντλήθηκαν από την αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής του 2015, η οποία όμως αυτή τη στιγμή είναι παντελώς ετεροχρονισμένη αφού δεν λαμβάνει υπόψη της:

● Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη και για 17 χρόνια, που ίσχυσε από τον Αύγουστο του 2015 (η μελέτη είχε δημοσιευθεί νωρίτερα).

● Τον νόμο Κατρούγκαλου, που τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2016 και ο οποίος κατακρήμνισε το ποσοστό αναπλήρωσης και μάλιστα όχι μόνο των επόμενων συνταξιούχων αλλά και όσων έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί…

Κατά τα λοιπά, η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται να λειτουργήσει ως προσπάθεια νομιμοποίησης του μοντέλου Πινοσέτ στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο προωθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, προτείνεται η θεμελίωση ενός δεύτερου υποχρεωτικού πυλώνα συνταξιοδοτικής ασφάλισης, ο οποίος θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά και όχι με το εν ισχύι αναδιανεμητικό σύστημα.

Ωστόσο, κανείς εκ των συντακτών της δεν σκέφτηκε να δώσει λύση για τα μεγάλα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό που φέρνει η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση της Ενωσης Αναλογιστών Ελλάδος, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα είναι το «κλειδί» για τη μακροχρόνια οικονομική ευστάθεια και την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Μάλιστα θεωρούν αυτοί που παρουσίασαν τη μελέτη ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα για να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο και με αξιοπρεπείς παροχές θα πρέπει να είναι ένα σύστημα τριών πυλώνων.

Ωστόσο εκεί που βρίσκεται το επίκεντρο και η ουσία τού γιατί προτάσσεται το συγκεκριμένο σύστημα είναι η πρόταση για παράλληλη λειτουργία με την επικουρική ασφάλιση ενός δεύτερου κεφαλαιοποιητικού πυλώνα της επαγγελματικής ασφάλισης, του οποίου τα κεφάλαια θα διαχειρίζονται βέβαια οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Οπως λοιπόν αναφέρθηκε, προστίθεται ακόμη ένας παράγοντας χρηματοδότησης στο σύστημα, αυτός των εσόδων από επενδύσεις, στον οποίο μπορεί να βασιστεί σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης των συντάξεων σε βάθος χρόνου.

Τις «επενδύσεις» βέβαια τις θαυμάσαμε το 2008 με το σκάνδαλο των ομολόγων, όπου πολλά Ταμεία «επένδυσαν» σε ομόλογα με στοιχήματα.

Οπως έντονα έχει αισθανθεί τα οφέλη των επενδύσεων το ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης της αμερικανικής πολυεθνικής ENRON, το οποίο επένδυε με αποτέλεσμα να πτωχεύσει και χιλιάδες εργαζόμενοι στην πολυεθνική να μην μπορούν να λάβουν σύνταξη!

Για την Ενωση Αναλογιστών Ελλάδος το σύστημα συμπληρώνεται από έναν τρίτο πυλώνα προαιρετικής συμμετοχής, ο οποίος περιλαμβάνει τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Η συμμετοχή όλων των εργαζομένων στον δεύτερο πυλώνα προτείνεται να είναι υποχρεωτική και η λειτουργία του να βασίζεται σε καθορισμένο ύψος εισφοράς.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης
Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει να μη μειωθούν οι συντάξεις έως 18% της προσωπικής διαφοράς από το 2019, υπάρχουν ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων....
Ευκαιρίες πρόωρης συνταξιοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκδοση των συντάξεων με σχετική επιφύλαξη
«Ανθρακες» αποδείχθηκε για όσους έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τη 16η Μαΐου 2016 η έκδοση της εγκυκλίου που αφορά τη διευκρίνιση της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης. Η εγκύκλιος αφορά περί...
Εκδοση των συντάξεων με σχετική επιφύλαξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
Η προσπάθεια της ιδιωτικής ασφάλισης να εισχωρήσει στα «χωράφια» της κοινωνικής είναι δεδομένη και γνωστή εδώ και πολλά έτη… Οπως και τα «γεράκια» που έχουν αναλάβει εργολαβικά αυτή την προσπάθεια…. Ομως, όταν...
«Τρομοκρατία» για την επιβίωση του Ασφαλιστικού από Στουρνάρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμόγελα για 1.400.000 συνταξιούχους
Αυτό που στις αρχές του 2018 λογιζόταν ότι βρίσκεται στη σφαίρα του φανταστικού πήρε χθες τον δρόμο για ψήφιση… Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο διασώζονται οι προσωπικές διαφορές στις συντάξεις. Με...
Χαμόγελα για 1.400.000 συνταξιούχους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
Το νέο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει… άρωμα παράλληλης ασφάλισης! Για σκόπιμη αυξηση του χρόνου αναμονής σε χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις για να...
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλη Σεπτεμβρίου η επιστροφή ΑΚΑΓΕ για τους τελευταίους 3.000 δικαιούχους
Φρένο στη φημολογία που θέλει να μην έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους τα αναδρομικά από την εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές συντάξεις επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας και...
Τέλη Σεπτεμβρίου η επιστροφή ΑΚΑΓΕ για τους τελευταίους 3.000 δικαιούχους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας