Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναζητείται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη

Στ. Πιτσιόρλας, Γ. Δραγασάκης, Στ. Γιαννακίδης

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αναζητείται ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη

  • A-
  • A+

Το σενάριο αυστηροποίησης των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018, όταν και λήγει ο νόμος Κατσέλη, φαίνεται να προκρίνεται από την κυβέρνηση σε περίπτωση που οι δανειστές δεν δεχθούν την παράταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Αν και δεν έχει ανοίξει ουσιαστικά η συζήτηση περί παράτασης του νόμου, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο κάνοντας, ωστόσο, σαφές ότι η πρώτη κατοικία θα συνεχίσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να προστατεύεται, ακόμα και αν κριθεί σκόπιμο να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο, είτε με παράταση και τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου είτε με τη δημιουργία νέου.

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως κι αν ονομάζεται.

»Απλώς τώρα, όπως είπαμε, είμαστε σε μια διαδικασία ότι υπάρχει όλο αυτό το στοκ των υποθέσεων που έχει συγκεντρωθεί στον νόμο Κατσέλη.

»Υπάρχει ένα αμοιβαίο, θα έλεγα, ενδιαφέρον και συμφέρον να βρεθεί μια λύση και από τις τράπεζες· και επίσης όσοι έχουν το χρέος, να μην περιμένουν σε μια εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε παρουσιάζοντας βασικούς άξονες και τον σχεδιασμό του υπουργείου.

Οι τράπεζες ζητούν να υποχωρήσει το όριο προστασίας στις 100 χιλιάδες ευρώ εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές διαβεβαιώνουν ότι τα όρια προστασίας θα παραμείνουν υψηλά και το πλαίσιο προστασίας, ισχυρό (σήμερα προβλέπεται αντικειμενική αξία από 180.000- 280.000 ευρώ αναλόγως την οικογενειακή κατάσταση).

«Οι τράπεζες έχουν τις δικές τους απόψεις σε μια σειρά θέματα, τις οποίες ακούμε με προσοχή, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία νομοθετεί, λαμβάνοντας υπόψη της το ευρύτερο κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον», είπε ο Γ. Δραγασάκης και διευκρίνισε ότι οι τράπεζες δεν έχουν υποβάλει αίτημα κατάργησης του νόμου.

Στις αρχές του επόμενου μήνα θα αξιολογηθεί ο νόμος Κατσέλη με βάση τα νέα δεδομένα, δηλαδή τα αποτελέσματα των τροποποιήσεων του νόμου, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Με βάση αυτά τα στοιχεία θα διαμορφωθεί, αν κριθεί απαραίτητο, το νέο πλαίσιο προστασίας.

Οπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.», οι τράπεζες από τη δική τους πλευρά ολοκλήρωσαν την ψηφιοποίηση των 170.000 φακέλων του νόμου Κατσέλη και έχουν ξεκινήσει «το σκανάρισμα» ώστε να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά και να προτείνουν γενναίες ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που θα τους «έδινε» το δικαστήριο, όταν θα εκδικαζόταν το αίτημα υπαγωγής τους στον νόμο Κατσέλη.

Κούρεμα 20-30%

Ο Γ. Δραγασάκης παρότρυνε τις τράπεζες να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να μειωθεί το στοκ των υποθέσεων που εκκρεμούν, να προβλέψουν την απόφαση του δικαστηρίου και να προτείνουν αντίστοιχη στον δανειολήπτη.

«Δεν χρειάζεται να πάει στο δικαστήριο για να διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει κούρεμα 20-30% ή οποιοδήποτε ποσοστό», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, συνδέεται και τη στεγαστική πολιτική που πρέπει να έχουμε ως χώρα, ιδίως μετά τη χρήση του Airbnb «και αυτών όλων των νέων φαινομένων που ζούμε, το πρόβλημα, ιδίως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι οι φοιτητικές κατοικίες κτλ., αρχίζει και γίνεται οξύ και ως υπουργείο εμείς το μελετούμε, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή του».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης κάλεσε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν το χρέος τους προς το Δημόσιο σε 120 δόσεις, ενώ για το… χρονοβόρο της διαδικασίας (περίπου 3 μήνες) ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αλλιώς δεν θα μπορεί να ελεγχθεί αν κάποιος έχει χρήματα στο εξωτερικό κι έρχεται να παρουσιαστεί ως ευάλωτη επιχείρηση που δεν έχει χρήματα και ξαφνικά βρίσκουμε κατόπιν ελέγχου, που διαρκεί περίπου ενάμιση μήνα, στην Ελβετία κρυμμένα εκατομμύρια ευρώ».

Αλλαγές στην εταιρική διακυβλερνηση

Αλλαγές στον νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση και την εποπτεία, κυρίως την προληπτική, των επιχειρήσεων και ειδική μέριμνα για την έγκαιρη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων με πρόβλεψη για αυστηρές κυρώσεις, προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας.

Παράλληλα, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, ο νόμος προβλέπει την υποχρεωτική έγκριση από τη γενική συνέλευση της εταιρείας των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων. «Αυτό δεν υπήρχε ποτέ μέχρι σήμερα.

Εγκριση ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων από τη γενική συνέλευση σημαίνει ότι τουλάχιστον κανείς από τους μετόχους δεν θα μπορεί να πει δεν το ήξερα» δήλωσε ο Στ. Πιτσιόρλας.

Οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με την ευθύνη των ελεγκτών που έχει ήδη θεσμοθετηθεί, θα βάλουν ανάχωμα σε κρούσματα σαν αυτά που έχουν πλήξει την αξιοπιστία των επιχειρήσεων και της χώρας, όπως είπε ο Γ. Δραγασάκης.

Ωστόσο, η σωστή εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι μόνο θέμα νόμων.

«Είναι ευθύνη και των ίδιων των επιχειρήσεων και των ενώσεων των επιχειρήσεων. Και θέλω να πω ότι για μας η κριτική που γίνεται πολλές φορές, και καθ’ υπερβολήν ορισμένες, είναι καλοδεχούμενη, αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα και για κάποια αυτοκριτική για φαινόμενα τα οποία παρατηρούμε» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στέλνοντας σαφές μήνυμα κυρίως προς τον ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς για 20-30 χρόνια επικράτησε η άποψη πως δεν πρέπει να υπάρχει έλεγχος σε τίποτα γιατί οι αγορές διέπονται από δύναμη αυτορρύθμισης.

«Και όλη η κρίση που ζήσαμε διεθνώς αποτέλεσμα τέτοιων αντιλήψεων ήταν. Εδώ λοιπόν διαπιστώνουμε ότι απαιτούνται πλαίσια για να λειτουργούν αποτελεσματικά οι αγορές, απαιτούνται μηχανισμοί διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, οι επιχειρήσεις βεβαίως επιδιώκουν το κέρδος και τα οφέλη για τους μετόχους, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματικότητα αν ταυτόχρονα δεν υπηρετείται το συμφέρον της κοινωνίας, των εργαζομένων κτλ.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το πλαίσιο για την α' κατοικία
Mε τη μορφή τροπολογίας θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με το οποίο για πρώτη φορά θα προστατεύεται η κύρια κατοικία που έχει μπει υποθήκη σε...
Στη Βουλή το πλαίσιο για την α' κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητούνται επειγόντως «γέφυρες» για την πρώτη κατοικία
Η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε βασικά σημεία του σχεδίου και στις συζητήσεις μπαίνει ο επικεφαλής της Ε.Ε..
Αναζητούνται επειγόντως «γέφυρες» για την πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντεγκλήσεις με φόντο τα «κόκκινα» δάνεια
Με αφορμή τοποθέτηση του Γ. Δραγασάκη για παράταση του νόμου Κατσέλη, η Ν.Δ. καταγγέλλει ότι οι φορολογούμενοι μπορεί να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τις τράπεζες ●Ουδέποτε υπήρξε δήλωση του...
Αντεγκλήσεις με φόντο τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελεύθερος υπό όρους κρίθηκε ο Μ. Σάλλας
Ελεύθερος με όρους αφέθηκε χθες, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια, ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας που απολογήθηκε για το αδίκημα της απιστίας, το οποίο φέρεται να διέπραξε...
Ελεύθερος υπό όρους κρίθηκε ο Μ. Σάλλας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη
Μόνιμο πλαίσιο εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς Δημόσιο και τράπεζες και για τα φυσικά πρόσωπα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, διευρύνοντας το υφιστάμενο πλαίσιο, αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού που...
Μόνιμη εξωδικαστική ρύθμιση για όλα τα χρέη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας