Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
FT: Έρευνα ορκωτών λογιστών για απάτη 200 εκατ. δολαριών στην Aegean του Δ. Μελισσανίδη

Η εμπλοκή της ΑΕΚ και η απάντηση από την ποδοσφαιρική ομάδα

FT: Έρευνα ορκωτών λογιστών για απάτη 200 εκατ. δολαριών στην Aegean του Δ. Μελισσανίδη

  • A-
  • A+

Ορκωτοί λογιστές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν προκύπτει απάτη ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία at Aegean Marine Petroleum Network, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη, μέσω ψεύτικων συναλλαγών με εταιρείες – φαντάσματα αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ομάδα των ορκωτών λογιστών έχει οριστεί από επικεφαλής αμερικανικών hegde fund, οι οποίοι μπήκαν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείες καυσίμων τον Μάιο, μετά από συμφωνία για να αποσύρουν μηνύσεις που είχαν υποβάλει κατά της  Aegean.

Σύμφωνα με τους FT «τα τρία hedge funds κατέχουν περίπου το 13% της Aegean, μία από αρκετές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες που συμμετέχουν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ιδρυτής της ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές καυσίμων για πλοία παγκοσμίως». 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι μετοχές της Aegean υποχώρησαν κατά 75% τον περασμένο Ιούνιο, όταν η εταιρεία παραδέχθηκε, μετά από προκαταρκτική έρευνα, ότι περίπου 200 εκατ. δολάρια εισπρακτέων εσόδων ίσως να ήταν «χωρίς οικονομική ουσία» και έδωσε ενημέρωση στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τον περασμένο Αύγουστο, ακόμη, ο ελβετικός όμιλος trading Mercuria συμφώνησε με την Aegean Marine Petroleum να προσφέρει ένα δισ. δολάρια σε πίστωση και άλλα 30 εκατ. δολάρια σε μετρητά για να εξασφαλίσει η εταιρεία πως μπορεί να συνεχίσει τις συναλλαγές. 

Οι Financial Times, επικαλούμενοι έγγραφα, αλλά και πηγές από την Αθήνα, σημειώνουν ότι οι ελεγκτές ερευνούν εάν τέσσερις εταιρείες συμμετείχαν σε συναλλαγές ώστε να παραποιηθούν εμπορικές συναλλαγές και να καλυφθεί η υπεξαίρεση κεφαλαίων. Οι εταιρίες (με έδρες σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νήσους Μάρσαλ και Φλόριντα) είναι οι Abdul Azim Trading, Savina Maritime, South Seas Maritime και Miami Exports Group.

«Οι επιχειρήσεις κέλυφος είχαν μία ταχυδρομική θυρίδα στο Φουγιαράχ αλλά χωρίς καμία πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα» αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στις έρευνες. 

Σύμφωνα με τους FT ο κ. Μελισσανίδης αρνείται οποιοδήποτε αδίκημα, ενώ ο γενικός διευθυντής, Σπύρος Φωκάς, δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει ζητήματα που ερευνούν οι ελεγκτές. 

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης πούλησε το μερίδιό του στην εταιρεία για 100 εκατ. ευρώ το 2016 και έκτοτε παρέμεινε ως σύμβουλος με διευθυντικές ευθύνες. Παραιτήθηκε, όμως, ότι τα αμερικανικά hedge funds μπήκαν στο διοικητικό συμβούλιο.

Ειδική αναφορά κάνουν οι Financial Times στο γεγονός ότι ανώτερα στελέχη της Aegean Marine Petroleum αντικαταστάθηκαν. 

Οι ορκωτοί ελεγκτές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και τις σχέσεις της εταιρείας με την Oil Tank Engineering and Consulting, με έδρα τις Νήσους Μάρσαλ, η οποία υπέγραψε σύμβαση με την Aegean το 2010 για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού τροφοδοσίας καυσίμων στο Φουγιαράχ. Οι FT επισημαίνουν ότι η Oil Tank δεν είχε προηγούμενη εμπειρία κατασκευής πετρελαϊκού σταθμού, ενώ από το 2014 και μετά δεν έχει κάνει άλλα έργα. Οι ελεγκτές ερευνούν το ενδεχόμενο η εταιρεία του Δ. Μελισσανίδη να πραγματοποίησε πληρωμές μέσω της Oil Tank, καθώς οι πληρωμές της Aegean στην Oil Tank συνεχίστηκαν αρκετά χρόνια μετά από την ολοκλήρωση του έργου. 

Εξετάζεται, ακόμη, σύμφωνα με τους Financial Times το ενδεχόμενο αυτές οι πληρωμές να αποκρύπονταν μέσω πλαστών λογιστικών και άλλων εγγράφων, ενώ επισημαίνεται ότι τον Ιούλιο του 2015 έως το Ιανουάριο του 2018 η Aegean Marine μεταβίβασε συνολικά 185,3 εκατ. δολάρια στην Oil Tank.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι ελεγκτές της Ernst & Young βρέθηκαν στα γραφεία της Aegean Marine στον Πειραιά, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς αντιμετώπισαν «σημαντικά εμπόδια όσο εργάστηκαν» και «υπήρξαν προσπάθειες να μην έχουν οι ελεγκτές πρόσβαση σε σχετικά έγγραφα».  

Καμία κατηγορία δεν έχει αποδοθεί.

Πού εμπλέκεται η ΑΕΚ

Οι Financial Times, πάντως, κάνουν και ειδική αναφορά στη ΑΕΚ σημειώνοντας ότι η Oil Tank έκανε πληρωμή ύψους 2,77 εκατ. δολαρίων ως άτοκο δάνειο προς την ομάδα, ώστε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέου γηπέδου. Η ποδοσφαιρική ομάδα πέρασε στον έλεγχο του Δημήτρη Μελισσανίδη ξανά το 2013 όταν υποβιβάστηκε στην ερασιτεχνική κατηγορία. Σύμφωνα με τους FT εκτιμάται ότι η Oil Tank έκανε και πληρωμές προς ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ,

Η απάντηση από την ΑΕΚ

Στο δημοσίευμα των Financial Times απάντησαν πηγές από την πρωταθλήτρια ομάδα, διαψεύδοντας την όποια εμπλοκή της ΑΕΚ.

Διευκρινίζουν χαρακτηριστικά ότι τα 2,7 εκατ. δολάρια είναι δημοσιευμένα στον ισολογισμό της χρήσης Ιούλιος 2015 – Ιούλιος 206 στην σελίδα πέντε στο παράρτημα «υποχρεώσεις», όπου αναφέρει ότι αυτό το άτοκο δάνειο συνάφθηκε στις 13 Ιουλίου 2015 λόγω της τραπεζικής αργίας και επειδή έπρεπε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τους ποδοσφαιριστές.

Από την ΑΕΚ, ακόμη, επισημαίνουν ότι προκαλεί εντύπωση η ανοησία του συντάκτη του άρθρου να γράφει ότι μπορούσαν τα χρήματα αυτά να πάνε στην κατασκευή του γηπέδου και εκφράζουν απορία για το πώς μπορεί μια εταιρεία να δανειστεί από άλλη εταιρεία για να δανείσει τρίτη εταιρεία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρονική απάτη με δωροεπιταγές του Κωτσόβολου
Για ηλεκτρονική απάτη κάνει λόγο η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημερώνοντας το καταναλωτικό κοινό πως πρέπει να αγνοηθούν SMS με «πακέτα-δωροεπιταγές Κωτσόβολος», στα οποία...
Ηλεκτρονική απάτη με δωροεπιταγές του Κωτσόβολου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ επιχείρηση με χιλιάδες «μαϊμού» προϊόντα
Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης επιχείρησης με δεκάδες χιλιάδες στάμπες που έφεραν πλαστά σήματα επώνυμων εταιρειών αλλά και χιλιάδες προϊόντα απομιμήσεις.
Στην «τσιμπίδα» του ΣΔΟΕ επιχείρηση με χιλιάδες «μαϊμού» προϊόντα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαριά πρόστιμα στη «Folli Follie»
Μεγαλώνει ο φάκελος «Folli Follie» που βρίσκεται στο γραφείο του εισαγγελέα και ταυτόχρονα σφίγγει ακόμα περισσότερο ο κλοιός για τους εμπλεκομένους στην πολύκροτη υπόθεση.
Βαριά πρόστιμα στη «Folli Follie»
ΣΔΟΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απάτες 75 εκατ. € αποκάλυψε το ΣΔΟΕ
Μαζικές φορολογικές απάτες από παράνομες επιδοτήσεις, υποθέσεις τοκογλυφίας, πλαστών τιμολογίων και διαφθοράς ύψους άνω των 75 εκατ. ευρώ αποκάλυψε το ΣΔΟΕ πέρσι μετά από ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα.
Απάτες 75 εκατ. € αποκάλυψε το ΣΔΟΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρέφουν τα μάτια στο «τυφλό» POS
«Τυφλό» ήταν το σύστημα της Εθνικής Τράπεζας, που εντοπίζει ύποπτες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου. Αυτό είναι το πρώτο εύρημα, σύμφωνα με πληροφορίες του...
Στρέφουν τα μάτια στο «τυφλό» POS
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγγελική παρέμβαση για τις χρυσές βίζες
Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσε η υπόθεση πώλησης ελληνικών ακινήτων σε Κινέζους με χρήση POS ελληνικών τραπεζών. Διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί...
Εισαγγελική παρέμβαση για τις χρυσές βίζες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας