• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 9.0°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.6°C / 1.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 10.7°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 0.7°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  4 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 4.6°C / 7.9°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 12.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 12.9°C
  4 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  5 BF
  95%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  2 BF
  75%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.4°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 11.6°C
  2 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.2°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.7°C / 1.5°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 1.9°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φτάνει ο «λογαριασμός» για το πάρτι των σορτάκηδων

 • A-
 • A+

Τις δυνατότητες του νομικού και κανονιστικού πλαισίου εξετάζουν οι τράπεζες ώστε να κινηθούν εναντίον του κερδοσκοπικού fund Lansdowne, το οποίο στις αρχές Οκτωβρίου παρουσίασε σε 100 επενδυτές έκθεση που περιλάμβανε μια... λάθος ερμηνεία δικαστικής απόφασης και εμφάνιζε τις ελληνικές τράπεζες να βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, να χρειάζονται νέα κεφάλαια 6 δισ. ευρώ και να επιβαρύνονται με επιπλέον 1 δισ. ευρώ λόγω χρεοκοπίας της ΔΕΗ.

Και μετά ακολούθησε το πτωτικό ράλι των τραπεζικών μετοχών – δημιουργώντας τριγμούς στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της ΔΕΗ.

Τότε η κυβέρνηση έκανε λόγο για κερδοσκοπικές κινήσεις, ενώ αναλυτές χαρακτήριζαν αδικαιολόγητη και υπερβολική την αντίδραση των... επενδυτών σε διάφορα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε βάθος χρόνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το economistas.gr, η Lansdowne υποστήριξε ότι δικαστικές αποφάσεις άλλαξαν το καθεστώς εγγυήσεων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην μπορούν πλέον να στραφούν εναντίον των εγγυητών ώστε να διεκδικήσουν οφειλές και, κατά το κερδοσκοπικό fund, το γεγονός αφορά δάνεια άνω των 40 δισ. ευρώ που καλύπτονται από εγγυήσεις. Και κάπως έτσι η Lansdowne εκτίμησε ότι οι τράπεζες θα έχουν απώλειες κεφαλαίων 6 δισ. ευρώ.

Ανοιχτές πωλήσεις

Ωστόσο, η Lansdowne στήριξε την έκθεσή της σε... παρερμηνεία παλιάς δικαστικής υπόθεσης που αφορούσε προσφυγή εγγυητή κατά εταιρείας, ο οποίος ζητούσε από την τελευταία να του επιστρέψει περί τα 180.000 ευρώ που είχε καταβάλει ο ίδιος ως εγγυητής στην τράπεζα για λογαριασμό της εταιρείας. Το δικαστήριο δικαίωσε τον εγγυητή στην αντιδικία του με την εταιρεία, άρα η υπόθεση δεν αφορούσε την τράπεζα ή το καθεστώς εγγυήσεων, αλλά την ενδοεταιρική σχέση εταιρείας – εγγυητή.

Τραπεζικά στελέχη σημείωναν ότι είναι μάλλον αφελές να αποδίδεται σε λάθος των στελεχών του fund η ερμηνεία και παρουσίαση της δικαστικής απόφασης. Ετσι υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι πρόκειται για κακόβουλες ενέργειες, δεδομένου ότι η Lansdowne έκανε ανοιχτές πωλήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πηγές, το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης έφτασε στα αυτιά τραπεζικού στελέχους από επενδυτές που παραβρέθηκαν στην... κλειστή παρουσίαση της Lansdowne.

Οι πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι οι Ελληνες τραπεζίτες, αλλά και επενδυτές έχουν ήδη προσφύγει στη Αγγλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ σύμφωνα με πηγές, καταγγελίες υπάρχουν και για την Ocean Capital.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, που είχε πραγματοποιηθεί στις 3 Οκτωβρίου υπό τον πρωθυπουργό, είχε ζητηθεί ο έλεγχος όλων των συναλλαγών τραπεζικών μετοχών στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που είχαν αποτυπωθεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό και συνεχίστηκαν για αρκετές ημέρες.

Το μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές είναι αναντίστοιχες με τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και «ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη προειδοποιούν οι μικρομέτοχοι
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πλήρως αντίθετη στην αύξηση κεφαλαίου η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών • Σε ιστορικό χαμηλό η μετοχή της τράπεζας χθες, με πτώση 20,06%!
Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη προειδοποιούν οι μικρομέτοχοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φρένο στο ανώνυμο χρήμα
Προσεχώς όριο 150 ευρώ μηνιαίως στις προπληρωμένες κάρτες χωρίς όνομα, περιορίζεται η ανωνυμία των ψηφιακών νομισμάτων και των ψηφιακών πορτοφολιών.
Φρένο στο ανώνυμο χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εισαγγελική παρέμβαση για τις χρυσές βίζες
Την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσε η υπόθεση πώλησης ελληνικών ακινήτων σε Κινέζους με χρήση POS ελληνικών τραπεζών. Διέταξε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί...
Εισαγγελική παρέμβαση για τις χρυσές βίζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο
Τον έλεγχο όλων των συναλλαγών σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που αποτυπώθηκαν χθες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, ζήτησε –σύμφωνα με πληροφορίες– η κυβέρνηση από την Επιτροπή...
Κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χρηματιστήριο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευνοϊκές λύσεις για τα «ελβετικά» δάνεια
Μεγαλύτερη ευελιξία δείχνουν τον τελευταίο καιρό οι τράπεζες σε ό,τι αφορά τα δάνεια με ρήτρα ελβετικού φράγκου, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπουν τα δάνεια σε απλά και προχωρούν σε «κούρεμα» κεφαλαίου...
Ευνοϊκές λύσεις για τα «ελβετικά» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται λύση για τα «κόκκινα»
Τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζουν να αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα και παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις αυξήθηκαν λόγω της αβεβαιότητας στο α’...
Ζητείται λύση για τα «κόκκινα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας