Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρανοϊκές ιστορίες κατασχέσεων αναδεικνύει έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρανοϊκές ιστορίες κατασχέσεων αναδεικνύει έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

  • A-
  • A+

Πλημμυρίδα κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και ακίνητα σημειώθηκε στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων, όπου η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών είχε πέσει στο ναδίρ.

Το μεγάλο κύμα των κατασχέσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν ακόμη και σε πλειστηριασμό, αναδεικνύει ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο».

Από την έκθεση δεν λείπουν και τα κακώς κείμενα της δημόσιας διοίκησης και των τραπεζών. Ετσι, παρά τις νομοθετικές προβλέψεις που ήδη υφίστανται, τα προνοιακά επιδόματα αποτελούν ακόμα αντικείμενο κατάσχεσης για πάσης φύσεως οφειλές, πράγμα που έρχεται, όπως υπογραμμίζει ο Συνήγορος, «σε αντίθεση και ανατρέπει τόσο τον σκοπό τους όσο και τη βούληση του θεσπίζοντος αυτά νομοθέτη, και εξακολουθούν να χρήζουν άμεσης, πλήρους και αποτελεσματικής κατά πάντων ρητής νομοθετικής προστασίας».

Οι περιπτώσεις πολιτών που χωρίς να έχουν λάβει ειδοποίηση βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων μπροστά στην οθόνη των ΑΤΜ δεν είναι λίγες.

Ετσι, όταν μπαίνουν μέσα στο κατάστημα της τράπεζας για να μάθουν τους λόγους του «μηδενικού υπολοίπου», ακούν τα μαντάτα, ακόμα και όταν πρόκειται για προνοιακά επιδόματα.

Η κατάσχεση εις χείρας τρίτων είναι νόμιμη, όμως, όπως υπογραμμίζει ο Συνήγορος, η δυσλειτουργία του πλαισίου και η έλλειψη συντονισμού οδηγούν σε κατασχέσεις ή στη βεβαίωση βαρών και σε συγγενικά πρόσωπα που δεν έχουν οφειλές, ή παρότι ισχύει –αν δηλωθεί– το ακατάσχετο (1.250 ευρώ) πολλές φορές δεν τηρείται.

Και επιπρόσθετα, η διευθέτηση των διαφορών σε τέτοιες περιπτώσεις είναι δύσκολη και χρονοβόρος και πολλοί πολίτες προσφεύγουν στον Συνήγορο του Πολίτη αναζητώντας λύση.

Στην ειδική έκθεση αναφέρονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

◼ Γονείς ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία κατήγγειλαν ότι προνοιακά βοηθήματα και επιδόματα κατασχέθηκαν για οφειλές των γονέων.

◼ Κληρονόμοι επισκέπτονται την εφορία ώστε να κάνουν διαγραφή των θανόντων από το Μητρώο της ΔΟΥ και δεν διαπιστώνεται κάποια οφειλή. Στη συνέχεια, όμως, απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα για οφειλές για τις οποίες δεν ενημερώθηκαν από την εφορία κατά τη δήλωση του θανάτου.

◼ Οφειλέτης προσήλθε στην εφορία εντός της προθεσμίας των 30 ημερών που όριζε το ειδοποιητήριο που έλαβε και ρύθμισε την οφειλή του, για να πληροφορηθεί αργότερα ότι η ΔΟΥ είχε προχωρήσει στην έκδοση κατασχετηρίου προ της λήξης της προθεσμίας και παρά τη ρύθμιση οι τραπεζικοί λογαριασμοί είχαν δεσμευτεί.

◼ Σε ηλεκτρονική τραπεζική συναλλαγή προστέθηκε κατά λάθος ένα μηδενικό παραπάνω από λογιστήριο εταιρείας στη μισθοδοσία υπαλλήλου. Ετσι, αντί για 1.000 ευρώ στον λογαριασμό του εμφανίστηκε το ποσό των 10.000 ευρώ. Λόγω μεγάλης οφειλής του υπαλλήλου προς την εφορία, η τράπεζα κατάσχεσε όλο το ποσό. Οταν το λάθος έγινε αντιληπτό, ούτε η εφορία ούτε η τράπεζα επέτρεψαν την ακύρωση της συναλλαγής και η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.

Μιλώντας σε ημερίδα του Συνηγόρου του Πολίτη ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε ότι το 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε σε 1.643.500 κατασχέσεις για περίπου 312.000 οφειλέτες, δηλαδή περίπου 5,3 κατασχετήρια ανά ΑΦΜ. Από το 2018 και μετά βαίνει μειούμενο.

Επίσης, όπως είπε, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2018 οι εισπράξεις από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν στα 4 δισ. ευρώ, ωστόσο –τόνισε– επιχειρούνται μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τη φορολογική συμμόρφωση, όπως η ηλεκτρονική ρύθμιση για οφειλές και η διεύρυνση της ηλεκτρονικής φορολογικής ενημερότητας.

Από τη μελέτη των στοιχείων που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα εξής:

▶ Το 1% των οφειλετών, διαφορετικά 40.514 φυσικά και νομικά πρόσωπα, χρωστούν το 90% των ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή 90 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο ο κάθε ένας από αυτούς χρωστάει 2.250.000 ευρώ.

▶ Το 87% των οφειλετών χρωστάει μόλις το 2,5% των 101 δισ. ευρώ, δηλαδή 3.569.975 φορολογούμενοι χρωστούν μέχρι 5.000 ευρώ.

▶ Περίπου 30 δισ. ευρώ ή το 31,8% του συνόλου προέρχεται από 70 φορολογούμενους με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ο καθένας.

▶ Λιγότερο από 1 δισ. ευρώ ή 1% του συνόλου από 3,3 εκατ. φορολογούμενους χρωστούν έως 2.000 ευρώ.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σημείωσε ότι έχει θεσπιστεί προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς μέσω του Νόμου Κατσέλη και του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και όσοι οφειλέτες δεν έχουν υπαχθεί σε αυτές τις ρυθμίσεις θα πρέπει να δηλώσουν ακατάσχετο λογαριασμό.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας είναι στη διάθεση των πολιτών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
Την υιοθέτηση νέων, πιο συστημικών εργαλείων, τα οποία θα λειτουργούνσυμπληρωματικά με τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία για τον στόχο ανάπτυξης του 2019
Παραμένει εφικτός και ενδεχομένως να ξεπεραστεί, παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, η πρόβλεψη-στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,2% της ελληνικής οικονομίας το 2019. Αυτό σημειώνεται στο...
Αισιοδοξία για τον στόχο ανάπτυξης του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το παζάρι για τα επιχειρηματικά δάνεια συνεχίζεται
Εστω και με... βαριά καρδιά, οι θεσμοί και ειδικότερα η ΕΚΤ φαίνεται να αποδέχονται την υπαγωγή των επιχειρηματικών δανείων στο νέο προστατευτικό πλαίσιο, καθώς μειώθηκε στα 175.000 ευρώ το κριτήριο της...
Το παζάρι για τα επιχειρηματικά δάνεια συνεχίζεται
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών και θα προκηρυχθεί τον επόμενο μήνα, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Νέο «εξοικονομώ» προσεχώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το πλαίσιο για την α' κατοικία
Mε τη μορφή τροπολογίας θα ψηφιστεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με το οποίο για πρώτη φορά θα προστατεύεται η κύρια κατοικία που έχει μπει υποθήκη σε...
Στη Βουλή το πλαίσιο για την α' κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια
Σε πολιτικές ακροβασίες, συγκρίνοντας ανόμοιες οικονομίες και μοντέλα διάσωσης, έχει επιλέξει να επιδίδεται η αντιπολίτευση προκειμένου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, που...
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας