• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.7°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.9°C / 12.8°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.9°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 17.5°C
  1 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 18.5°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  4 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  1 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.8°C / 18.8°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.7°C / 14.8°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.1°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  89%
INTIME NEWS / ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φάουλ» του ΣΕΒ με την ανταγωνιστικότητα

 • A-
 • A+

Η έκθεση του World Economic Forum για την ανταγωνιστικότητα που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα και οι επισημάνσεις του ΣΕΒ που ακολούθησαν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κυρίως σε ό,τι αφορά την αλλαγή της μεθοδολογίας με την οποία καταρτίζεται ο δείκτης ανταγωνιστικότητας.

«Είναι, αν μη τι άλλο, άχαρο επιφανείς εγχώριοι θεσμοί να επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις οικονομικές συνθήκες δυσμενέστερες των πραγματικών, παραγνωρίζοντας τη σημαντική βελτίωση που επιτυγχάνεται», ήταν το αιχμηρό σχόλιο του γραφείου Τύπου του υπουργείου.

Ειδικότερα, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία του ΣΕΒ υπογραμμίζεται με έμφαση η υποχώρηση της Ελλάδας κατά τέσσερις θέσεις στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας με βάση της έκθεση του World Economic Forum για το 2018.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι ο δείκτης ανταγωνιστικότητας καταρτίζεται πλέον με νέα μεθοδολογία και η σύγκριση με τα προηγούμενα έτη (εκτός του 2017) δεν είναι δυνατή. Επισημαίνεται εξάλλου, από τον Σύνδεσμο, πως «η κατάταξη πλέον στηρίζεται περισσότερο σε στατιστικά στοιχεία από διεθνείς πηγές (70%) και λιγότερο σε ερωτηματολόγια του WEF (30% από 69% προηγούμενων) και, έτσι, επηρεάζεται λιγότερο από υποκειμενικές εκτιμήσεις περί της γενικότερης κατάστασης της χώρας».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από την πλευρά του υπουργείου, στελέχη του οποίου τα δύο προηγούμενα χρόνια κατέδειξαν ότι η παλαιά μεθοδολογία ήταν προβληματική και απέδιδε μια στρεβλή εικόνα για τη χώρα, ο ΣΕΒ είναι αρμόδιος για τη διαμόρφωση του δείγματος και την αποστολή του στο WEF.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομίας είχε εκφράσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τον προβληματισμό του στον Σύνδεσμο, καθώς «οι υποκειμενικές αξιολογήσεις δεν δικαιολογούνταν από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές/μακροοικονομικές βελτιώσεις στα μεγέθη της οικονομίας ή ανάλογες κατατάξεις ανταγωνιστικότητας από πλευράς Ε.Ε. (Euro Plus Monitor, Eurostat) και ΟΟΣΑ. Είναι εντυπωσιακό, λοιπόν, ότι με την εφαρμογή του νέου ερωτηματολογίου, η χώρα για το ίδιο έτος αναφοράς (2016) αναβαθμίστηκε κατά 34 θέσεις, καταλαμβάνοντας την 53η θέση στην κατάταξη».

Ζήτημα μεθοδολογίας δεν είχε θέσει μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες επιτυγχάνοντας να μειωθεί η συμβολή των υποκειμενικών εκτιμήσεων. Οπως παραδέχεται και ο ίδιος ο ΣΕΒ, η κατάταξη πλέον στηρίζεται σε στατιστικά στοιχεία από διεθνείς πηγές (70%) και λιγότερο σε ερωτηματολόγια (30%).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα... εκτιμήσεων που προέκυψαν από υποκειμενικές παραμέτρους και χαρακτηρίζονται «φαιδρές» είναι εκείνες που πριν από δύο χρόνια εμφάνιζαν υψηλό βαθμό κινδύνου για πραξικοπηματική εκτροπή λόγω πολιτικής αστάθειας.

Κι ενώ οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας προσπαθούν να αποδείξουν ότι η μεθοδολογία που ακολουθούσε το WEF ήταν προβληματική «έτσι ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας διεθνώς, ο ΣΕΒ μόνο σύμμαχος δεν ήταν σε αυτή την προσπάθεια.

Αντίθετα, μέχρι και πρόσφατα, εκπρόσωποί του υπεράσπιζαν με θέρμη τη μεθοδολογία που σήμερα θεωρείται εντελώς ξεπερασμένη», τονίζεται από το γραφείο Τύπου του υπουργείου, που επικαλείται την «Εφημερίδα των Συντακτών» και ειδικότερα την απάντηση του γενικού διευθυντή του ΣΕΒ (6/10/2017) σε σχετικό ρεπορτάζ μας.

Το διά ταύτα της συζήτησης για τη μεθοδολογία είναι ότι η χώρα κέρδισε 34 θέσεις σε σχέση με την κατάταξη που διατηρούσε με βάση το παλιό ερωτηματολόγιο, με μεγαλύτερο μάλιστα πλήθος χωρών, όταν το ειδικό βάρος των ερωτηματολογίων του ΣΕΒ μειώθηκε κατά πολύ, τονίζεται στο σχόλιο του γραφείου Τύπου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κι άλλα χατίρια στον ΣΕΒ
Παράθυρο εξαιρέσεων στην εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων και μαζικών απολύσεων ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση με διατάξεις που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Κι άλλα χατίρια στον ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εχει κι ο ΣΕΒ κάτι απορίες...
Απορίες επί των προγραμματικών δηλώσεων έχει ο ΣΕΒ και ζητάει αποσαφήνιση σε πέντε κρίσιμα ζητήματα εν όψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου αλλά και της έναρξης των συζητήσεων με τους δανειστές
Εχει κι ο ΣΕΒ κάτι απορίες...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις για το ανάχωμα στις απολύσεις
Η διάταξη - ανάχωμα στις απολύσεις που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο - σκούπα των 120 δόσεων και η αλλαγή του υφιστάμενου πλαισίου, το οποίο επιτρέπει την απόλυση μισθωτών με συμβάσεις αορίστου χρόνου χωρίς...
Αντιδράσεις για το ανάχωμα στις απολύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναμόρφωση του εταιρικού δικαίου και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης
Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη βιομηχανία, τις στρατηγικές επενδύσεις, την αναμόρφωση του εταιρικού δικαίου και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης...
Αναμόρφωση του εταιρικού δικαίου και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η επανεκλογή και το... μανιφέστο του Φέσσα
Την πίστη του ΣΕΒ στην ελεύθερη, ανοιχτή οικονομία και στην ευημερία που μπορεί να φέρει στους Ελληνες και στις Ελληνίδες, επανέλαβε ο Θεόδωρος Φέσσας, που επανεξελέγη στη θέση του πρόεδρου του Συνδέσμου ●...
Η επανεκλογή και το... μανιφέστο του Φέσσα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι μύθοι του ΣΕΒ και η βιομηχανία
Τι απαντά μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας στις κοινότοπες διαπιστώσεις του ΣΕΒ περί έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού, που ίσως αποσκοπούν στην απόσπαση κοινοτικών πόρων για την κατάρτιση ● Η ενδεικτική...
Οι μύθοι του ΣΕΒ και η βιομηχανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας