Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ξεκινούν διασταυρώσεις οι τράπεζες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκινούν διασταυρώσεις οι τράπεζες

  • A-
  • A+

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι τράπεζες τη διασταύρωση των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων των 170.000 δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη.

Οι τράπεζες ολοκλήρωσαν την ψηφιοποίηση των 170.000 φακέλων του νόμου Κατσέλη και κάνοντας χρήση της διάταξης για άρση του τραπεζικού απορρήτου, θα διασταυρώσουν μέσω της πλατφόρμας του «Τειρεσία» ποιοι από τους δανειολήπτες βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τους και ποιοι, ενώ διαθέτουν σημαντική ακίνητη περιουσία και αξιοσέβαστες τραπεζικές καταθέσεις σε διαφορετική τράπεζα από αυτήν στην οποία χρωστούν, εκμεταλλεύονται τις προστατευτικές διατάξεις του νόμου και πολύ απλά δεν πληρώνουν.

Αυτό ωστόσο που διευκρινίζουν ανώτερα τραπεζικά στελέχη είναι ότι η προσοχή τους δεν στρέφεται στο «κομπόδεμα» που μπορεί να έχει κάποιος στην τράπεζα για μια ώρα ανάγκης, αλλά σε μεγάλες καταθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις αλλαγές του νόμου Κατσέλη, που ισχύουν από το καλοκαίρι, οι οφειλέτες υποχρεώνονται να παραιτηθούν από το τραπεζικό τους απόρρητο ώστε να εντοπιστούν εκείνοι που αλλού έχουν τα χρέη και αλλού τις καταθέσεις και άρα είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές που κάνουν κατάχρηση του νόμου δημιουργώντας «έμφραγμα» στα δικαστήρια.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν 2.000 δανειολήπτες αποφάσισαν, με δική τους πρωτοβουλία, να… αποχωρήσουν από την προστατευτική ομπρέλα του νόμου Κατσέλη, ώστε να μη γίνει άρση στο τραπεζικό τους απόρρητο.

Ωστόσο, οι τράπεζες εκτιμούν ότι στην κατηγορία «έχω, άλλα δεν πληρώνω», δηλαδή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ανήκουν πολύ περισσότεροι και μέσω των διασταυρώσεων θα εντοπιστούν.

Εκτιμούν εξάλλου ότι σαφέστερη εικόνα του φαινομένου θα έχουν στο τέλος του χρόνου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 10% των διασταυρώσεων των 170.000 φακέλων του νόμου Κατσέλη.

«Δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ξεπερνούν το 25% των δανειοληπτών που ζητούν την προστασία του νόμου» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ανώτατο τραπεζικό στέλεχος.

Με την ψηφιοποίηση των 170.000 φακέλων που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, οι τράπεζες αποκτούν τη δυνατότητα όχι μόνο να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και να προτείνουν στους δανειολήπτες ρυθμίσεις ανάλογες με αυτές που θα τους «έδινε» το δικαστήριο, όταν θα εκδικαστεί το αίτημα υπαγωγής τους στον νόμο Κατσέλη.

Μέσω αλγόριθμου, η τράπεζα μπορεί να εκτιμήσει τις δυνατότητές τους με βάση τα δεδομένα του φακέλου και να προχωρήσει σε πρόταση εξωδικαστικής διευθέτηση των οφειλών, ανάλογη με αυτήν που θα επιδίκαζε το δικαστήριο μετά από 2-10 χρόνια.

Ωστόσο, οι πολίτες είναι εξαιρετικά καχύποπτοι με τις τράπεζες, το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι δεδομένο και συνεπώς είναι αμφίβολο αν θα υπάρχει υψηλός βαθμός ανταπόκρισης εκ μέρους των δανειοληπτών.

Το «εργαλείο» αυτό θα χρησιμοποιηθεί κυρίως σε ό,τι αφορά δανειολήπτες που έχουν οφειλές σε περισσότερες από μία τράπεζες (πχ. στεγαστικό στην Εθνική, καταναλωτικό στη Eurobank), ώστε να προταθεί κοινή ρύθμιση στον δανειολήπτη, κατά τα πρότυπα των επιχειρηματικών δανείων.

Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να μειώσουν τον αριθμό των υποθέσεων που σέρνονται στα δικαστήρια και αφορούν δανειολήπτες που δικαιούνται υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, μειώνοντας το διαχειριστικό κόστος για τις ίδιες.

Αυτό ωστόσο που δηλώνεται σε όλους τους τόνους είναι ότι το «ξεσκαρτάρισμα» θα λειτουργήσει προς όφελος όχι μόνο των τραπεζών, ώστε να ανακτήσουν ένα σημαντικό μέρος των οφειλών, αλλά και των ίδιων των δανειοληπτών, είτε είναι συνεπείς -μετά κόπων και βασάνων- απέναντι στις υποχρεώσεις τους, είτε βρίσκονται στο «κόκκινο» επειδή αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής τους κατάστασης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κριτήριο προστασίας το υπόλοιπο του δανείου
Τις αντοχές τους μετρούν οι τράπεζες προκειμένου να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο μπορούν να προσεγγίσουν την κυβερνητική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το όριο του...
Κριτήριο προστασίας το υπόλοιπο του δανείου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντεγκλήσεις με φόντο τα «κόκκινα» δάνεια
Με αφορμή τοποθέτηση του Γ. Δραγασάκη για παράταση του νόμου Κατσέλη, η Ν.Δ. καταγγέλλει ότι οι φορολογούμενοι μπορεί να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν τις τράπεζες ●Ουδέποτε υπήρξε δήλωση του...
Αντεγκλήσεις με φόντο τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ασπίδα» και το 2019 στην πρώτη κατοικία
Μετά το σίριαλ των συντάξεων ξεκινάει, αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας με αφορμή την κατάργηση του άρθρου 9 του νόμου Κατσέλη στις 31 Δεκεμβρίου 2018 το οποίο βάσει κριτηρίων δημιουργεί ασπίδα για...
«Ασπίδα» και το 2019 στην πρώτη κατοικία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
Επιθετικά, φιλόδοξα, αλλά σε καμία περίπτωση μη ρεαλιστικά, χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ τα επιχειρησιακά πλάνα των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των...
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη
Με δεδομένη την πίεση για μείωση των ελληνικών προβληματικών δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες εκ των πραγμάτων να «καθαρίσουν» τα βιβλία τους με πωλήσεις μεγάλων...
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δεν αρκούν
Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια παραμένουν βραχνάς για την κοινωνία, καταδεικνύοντας ότι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν είναι αποτελεσματικές και χρειάζεται να επανασχεδιαστούν ώστε να είναι συμβατές με την...
Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δεν αρκούν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας