Αισιόδοξος ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν δεκτή τη βελτιωμένη ελληνική πρόταση και θα δώσουν παράταση «ζωής» στη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στην Καρδιά Κοζάνης δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Γ. Αδαμίδης, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης και Φλώρινας, Μ. Δημητριάδης, Θ. Μουμουλίδης, Γ. Θεοφύλακτος, Γ. Ντζιμάνης και Κ. Σέλτας.
Με βάση την επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, η μονάδα θα είχε 17.000 ώρες λειτουργίας και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει στο τέλος του μήνα. Με υπουργική απόφαση του 2016, έχει αυξηθεί το όριο στις 32.000 ώρες, αλλά αναμένεται η έγκριση των Βρυξελλών.
Το αίτημα της ελληνικής πλευράς έχει ήδη απορριφθεί από την Ε.Ε., αλλά το υπουργείο επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων θα μειωθεί η επιβάρυνση στο περιβάλλον και θα αξιοποιηθεί το κοίτασμα λιγνίτη που εξασφαλίζει φθηνότερη ενέργεια και μάλιστα από εγχώρια πηγή.
Η εμβληματική μονάδα της ΔΕΗ, που λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980, εξασφαλίζει στο δίκτυο 1.259 MW.
Στον σταθμό εργάζονται 400 άτομα, που θα μεταφερθούν σε άλλες μονάδες ή θα αποχωρήσουν με εθελούσια έξοδο, ενώ πιο ασφαλείς είναι οι θέσεις των 800 εργαζομένων στα ορυχεία που θα συνεχίσουν τις εξορύξεις για λογαριασμό άλλων, γειτονικών λιγνιτικών σταθμών.
«Η υπουργική απόφαση του 2016 εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και δεν έχει καταργηθεί», δήλωσε ο Γ. Σταθάκης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας, καθώς και στην τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, που εξασφαλίζεται από τη μονάδα στην Καρδιά. Ενημέρωσε ότι σε κάθε περίπτωση η λειτουργία θα συνεχιστεί ώς τον Μάιο για να καλυφθούν οι ανάγκες θέρμανσης στην περιοχή.
Στη σύσκεψη ο υπουργός ενημέρωσε ότι θα αναβαθμιστεί, σε συνεργασία με ιδιώτες, η μονάδα στο Αμύνταιο, που εξασφαλίζει στο σύστημα 600 MW και έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία με τους θεσμούς για τον ενεργειακό τομέα. Ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό της έχουν ήδη εκφράσει οι όμιλοι ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζου και Μυτιληναίου.
Διαγωνισμός
Είναι ένα κομμάτι στο μεγάλο παζλ των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στο οποίο σημαντικό ρόλο έχει η θεσμοθετημένη πώληση των δύο σταθμών, στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη.
Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου και από την έκβασή του θα κριθεί η βασική επιλογή της κυβέρνησης για μερική απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, με στόχο να διασωθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες που θεωρούνται το πιο αποδοτικό τμήμα της ΔΕΗ.
Η δρομολόγηση των διαγωνισμών φαίνεται πως δεν είναι άσχετη με την πολλαπλή επίθεση στη ΔΕΗ, που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα.
«Τα σενάρια καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ καταδεικνύουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εμπνευστές της», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «Η συστηματική παραφιλολογία, που συντηρείται στον βωμό του μικροκομματικού οφέλους, είναι αποτέλεσμα της ακύρωσης, από την παρούσα κυβέρνηση, του προϋπάρχοντος σχεδίου για τη διάλυση της ΔΕΗ».
Υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. είχε θεσμοθετήσει τη «μικρή ΔΕΗ» και την ιδιωτικοποίηση του 17% της εταιρείας, σχέδια που ακυρώθηκαν από τη Βουλή, την άνοιξη του 2015.
Εκπονείται παράλληλα ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μείγματος με ορίζοντα το 2030, με στροφή σε λιγότερο ρυπογόνες πηγές και με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας