Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολυεθνικός ο αγωγός της Κρήτης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολυεθνικός ο αγωγός της Κρήτης

  • A-
  • A+

Για το «μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Ελλάδα» έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στη σχεδιαζόμενη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα.

Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου από το Ηράκλειο, μία μέρα μετά την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε στην Ελούντα, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς στη Νοτιονανατολική Μεσόγειο και ειδικά στον αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος Eurasia Interconnect, τμήμα του οποίου είναι η λεγόμενη «μεγάλη διασύνδεση» της Κρήτης με την Αττική.

Για το συγκεκριμένο έργο και ειδικά ως προς το ελληνικό κομμάτι ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως είναι στο 10ετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ, ενώ έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει ποσοστό συμμετοχής 51% για τον ΑΔΜΗΕ και δικαίωμα αγοράς έως 31% για τον Eurasia Interconnect με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2023.

Για τη «μικρή διασύνδεση» Κρήτης-Πελοποννήσου ο υπουργός επανέλαβε από το Ηράκλειο πως το έργο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2019 με ορίζοντα υλοποίησης το 2020, ενώ έχει ήδη κλείσει ο κύκλος του σχετικού διαγωνισμού χωρίς να κατατεθούν ενστάσεις.

Από τις δύο αυτές διασυνδέσεις και σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των Κυκλάδων, που ήδη υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως θα προκύψει όφελος περίπου 10% για όλους τους καταναλωτές στη χώρα μέσω της αντίστοιχης μείωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και ειδικά των δαπανών παραγωγής ρεύματος στα νησιά.

«Πρόκειται για επενδύσεις συνολικού ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν κολλημένες για πολλά χρόνια, αλλά πλέον προωθούνται με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος συνόδευε τον υπουργό στην επίσκεψή του στην Κρήτη.

Αντιδράσεις

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» για τις αντιδράσεις που προκαλεί η σχεδιαζόμενη εξόρυξη υδρογονανθράκων στα νότια και δυτικά της Κρήτης τόσο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (Greenpeace, WWF) όσο και από τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Πλατανιά αλλά ακόμα και η περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης, της οποίας πριν από λίγα χρόνια ηγούνταν ο ίδιος) που τη Δευτέρα καταψήφισε τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η θέση των περιβαλλοντικών οργανώσεων είναι γνωστή και σεβαστή καθώς και των δύο βουλευτών των Οικολόγων Πρασίνων που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ο κ. Σταθάκης, τονίζοντας πάντως πως οι επισημάνσεις της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης θα ληφθούν υπόψη.

Το ίδιο εξάλλου υποσχέθηκε ο υπουργός και στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς η Περιφέρεια ενέκρινε μεν τη ΣΜΠΕ, αλλά με αρκετούς «αστερίσκους».

Ερωτώμενος συνολικά για τη «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Κρήτης (σ.σ. Μονή Τοπλού, αεροδρόμιο Καστελλίου, Βιομηχανικές ΑΠΕ, Εξορύξεις κτλ) και για την απομάκρυνση από τα οικολογικά χαρακτηριστικά του κόμματος, ο κ. Σταθάκης είπε πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει υιοθετήσει από τις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές νομοθεσίες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ειδικά για τις ΑΠΕ τόνισε πως δόθηκε η δυνατότητα αποκεντρωμένης παραγωγής και αυτοπαραγωγής ενέργειας.

Στο ίδιο πλαίσιο υπεραμύνθηκε του προεδρικού διατάγματος για το έργο στη Μονή Τοπλού αλλά και για το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο Καστελλίου.

Υπερταμείο - EDS

Κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο ο υπουργός Ενέργειας συναντήθηκε με τους δημάρχους του νησιού στους οποίους ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν οι σχετικές διευκρινήσεις για το μπέρδεμα που έχει γίνει με τα ακίνητα τα οποία παραχωρούνται στο Υπερταμείο. «Δεν θα παραχωρηθούν πολιτιστικά μνημεία της χώρας στο υπερταμείο, αλλά μόνο ακίνητα με εμπορική αξία» δήλωσε ερωτώμενος σχετικά και στη συνέντευξη Τύπου.

Τέλος, για το ζήτημα της εξαγοράς από τη ΔΕΗ της εταιρείας EDS, που ανήκε στον αντιπρόεδρο της ΠΓΔΜ Ανκιούσεφ, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε πως η σχετική απόφαση ελήφθη με όλες τις νόμιμες διαδικασίες από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, ενώ κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία, που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ζήτημα, «να βγει από τη ναφθαλίνη και να φέρει κανένα σοβαρό ενεργειακό θέμα προς συζήτηση στη Βουλή».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ως εθνικό έργο προχωρά η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
Με την «ευλογία» των Βρυξελλών και με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, θα προχωρήσει η λεγόμενη «μεγάλη» ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.
Ως εθνικό έργο προχωρά η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεύμα στην Κρήτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου ώς το 2022
Το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) θα εξαλειφθεί σταδιακά ώς το 2022, οπότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διασύνδεσης, που υλοποιεί εδώ και μια διετία ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής...
Ρεύμα στην Κρήτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου ώς το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επενδυτές αναζητά ο ΑΔΜΗΕ
Με δυναμικές κινήσεις η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, προχωρά στην προετοιμασία του μεγάλου διαγωνισμού για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη που θα προκηρυχθεί στις αρχές του...
Επενδυτές αναζητά ο ΑΔΜΗΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά το 2019 η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
Στις αρχές του 2019 προβλέπεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, με προοπτική το έργο να ολοκληρωθεί το 2022, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα του...
Ξεκινά το 2019 η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται λύση για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης
​Πολιτική λύση αναζητείται στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αττικής με την Κρήτη, που προβλέπεται να επεκταθεί σε Κύπρο και Ισραήλ. Ευρωπαίος αξιωματούχος, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, ενημέρωσε τους...
Ζητείται λύση για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας