Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιχείρηση κατευνασμού των Λαγκάρντ και Τόμσεν

AP Photo/Firdia Lisnawati

Επιχείρηση κατευνασμού των Λαγκάρντ και Τόμσεν

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Τις ατσάλινες θέσεις του ΔΝΤ για τη μείωση των συντάξεων θα επιχειρήσει να λυγίσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που θα έχει πρώτα με την Κριστίν Λαγκάρντ και εν συνεχεία με το δεξί της χέρι στην Ευρώπη και διευθυντή, Πολ Τόμσεν.

Στην επικεφαλής του Ταμείου ο υπουργός Οικονομικών θα μεταφέρει παράλληλα το ελληνικό αίτημα για την πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα δάνεια που λήγουν το 2019 και ανέρχονται σε 2,05 δισ. ευρώ. Πέρα από τις ανάσες που θα δοθούν στους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων προς το Ταμείο θα μπορούσε να κάνει ηπιότερη τη ρητορική του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Προσώρας τα μηνύματα που έρχονται από το μακρινό Μπαλί είναι θετικά. Το ΔΝΤ φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του αναφορικά με την εφαρμογή του επώδυνου μέτρου της περικοπής των συντάξεων από το 2019, δίνοντας στην ελληνική πλευρά τα περιθώρια να μην εφαρμόσει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όχι όμως και να την εξαφανίσει από τον χάρτη.

Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για αναβολή του μέτρου, με τη δαμόκλειο σπάθη να παραμένει όμως πάνω από τις συντάξεις, έστω και σαν απειλή στα πρότυπα του σημερινού κόφτη, ώστε να μην υπάρξει κανένας δημοσιονομικός εφησυχασμός από την πλευρά της Ελλάδας που θα θέσει σε κίνδυνο τον μνημονιακό στόχο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση του Ταμείου (fiscal monitor) με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, μολονότι δεν υπάρχει άμεση αναφορά στις συντάξεις, εκφράζεται η άποψη ότι ο στόχος για το πλεόνασμα επιτυγχάνεται οριακά.

Η Αθήνα ενδεχομένως να υποχρεωθεί σε μια τέτοια λύση για τις συντάξεις, ίσως και για το αφορολόγητο που θα πρέπει να «ψαλιδιστεί» περαιτέρω από το 2020, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη μιας θετικής υπογραφής από το ΔΝΤ για τις συντάξεις∙ όχι ότι χρειάζεται ειδική άδεια από το Ταμείο για να μην τις περικόψει, αλλά για να μπορέσει να δανείζεται φτηνά από τις αγορές.

Δίχως ένα θετικό σχόλιο από το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα παραμείνει αποκομμένη μέχρι οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα να φτάσουν σε επίπεδα βιώσιμου δανεισμού. Χθες, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές έφτασε πάνω από το 4,5%.

Το μπρα ντε φερ του Ευκλείδη Τσκακαλώτου με το ισχυρό δίδυμο του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ - Πολ Τόμσεν, δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Θεωρείται βέβαιο, ιδιαίτερα για το τελευταίο στέλεχος, ότι δεν θα χάσουν την ευκαιρία να εκφράσουν ξανά την αντίθεσή τους στη ζητούμενη ακύρωση της μείωσης των συντάξεων και στις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί στο μέτωπο των εργασιακών (επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, ακύρωση υποκατώτατου μισθού και αύξηση του κατώτατου). Χθες πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε δημοσίως τα λάθη που έκανε ο διεθνής οργανισμός στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα από το επενδυτικό ταξίδι Τσακαλώτου σε Σιγκαπούρη και Χονγκ-Κονγκ, δεν είναι ακριβώς αυτά που θα ήθελε η ελληνική πλευρά.

Οι αναταράξεις στα ιταλικά ομόλογα, επηρεάζοντας δυσμενώς και το αξιόχρεο της Ελλάδας, κάνουν τους Ασιάτες επενδυτές διστακτικούς σε αυτή τη φάση. Ενδεχομένως το ενδιαφέρον να γίνει πιο έντονο όταν υπάρξουν αλλαγές στην επενδυτική βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας που θα βάλουν τους τίτλους στα μόνιτορ των ασιατικών αγορών.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρώμα του χρέους
Αποπληρωμή των δανείων με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η γαλλική πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι...
Το χρώμα του χρέους